Nordre Aker Budstikke

– Stedene i Nordre Aker som kunne ha arrangert rockekonserter, gjør det ikke

ASTROBABES: Fra venstre: Trommeslager Andreas Kjelstrup, gitarist Petter Brønstad og bassist Espen Hagås. Foto: Janina Lauritsen

Astrobabes har gitt ut sin debut-EP Desperat. Nå venter de bare på at Øyafestivalen skal ringe.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.10.2018 kl 14:46

OSLO: Astrobabes er et rockeband fra Oslo, med røtter i Nordre Aker.

De liker å tro at de er bandet ingen glemmer etter å ha sett dem spille. Og deres idé om pønkrock, fellesskap og moro på scenen, kommer til uttrykk gjennom konserter med mye energi, «skamløse publikumsfrierier» og en «in-yer-face-scenetilværelse.»

De har fått høre at de minner om norske band som Kjøtt, Jokke, The Aller Værste!, Oslo Ess og Yoga Fire. Internasjonale inspirasjonskilder er for eksempel Rancid, Green Day og The Clash.

Men aller helst vil de høre ut som seg selv.

– Alle spiller på sin måte, så det blir en god blanding. Men vi har jo forbilder, så det blir litt innflytelse, sier Petter Brønstad, Andreas Kjelstrup og Espen Hagås.

– Vi er ålreite typer

Nordre Aker Budstikke møter bandet, med unntak av vokalist Tarjei Westby, på Café Mono i Oslo sentrum. Det er det tryggeste stedet for rockere å ta en pils i Oslo, mener de.

Da Astrobabes startet i 2016, satte de seg som mål å spille på puben Last Train, bli en sentral del av det norske pønkmiljøet, lage et eget festivalkonsept, gi ut musikk og bli booket til enten Øyafestivalen eller Roskilde. Festivalene ligger nok litt frem i tid, tror bandet, men de har i stor grad klart å nå de andre. De sier selv at Astrobabes er beviset på at pønk og DIY-holdning også fungerer i 2018.

Bandet har fått mye oppmerksomhet i forbindelse med både konsertene og sin debut-EP, som ble utgitt 28. september i år.

– Det har gått over all forventning. Vi har blitt spilt på NRK P3 og P13. Vi har fått mye omtale, som kanskje er litt mer atypisk for rockeband av denne størrelsen. Det har med å gjøre at vi er ålreite typer, sier bandets gitarist, Petter Brønstad.


– Sa han og smilte for første gang på flere år! sier Hagås og ler.

Men man kommer langt med å være hyggelig, forteller de videre. Også som pønkrockband.

– Hvis du er kjip kommer du jo ingen vei. Og det er hyggelig å bli kjent med andre band, stort sett alle ønsker hverandre godt. Ingen spiller i rockeband for å ha det kjipt, vi vil i hvert fall ha det gøy.

– Vi er best live

Men selve EP-en er derimot ikke en like stor suksess som release-festen og all oppmerksomheten, forteller de. De er helt klare på at de er aller best live. I hvert fall ved denne utgivelsen.

– EP-en har ikke blitt omtalt i særlig positive ordlag. Vi er ikke et kritikerrost band om dagen. Men konsertene er noe helt annet. Ikke hør på EP-en før du kommer på konsert, alt er best live!


Astrobabes brukte tre dager på å spille inn EP-en. Men nå ser de at de nok skulle ha brukt litt lenger tid på den.

– Vi fant fort ut av ting der og da. Neste gang lager vi et mer ferdigstilt produkt, dette var en øvingsprosess for oss. Det gikk fort fra å finne ut at vi skulle spille i rockeband til vi spilte inn EP. Vi fant ut at vi bare skulle gjøre det.

De mener de har tatt store steg fra studio og til nå. Det har blitt mer kustus på ting.

– Det er bare å komme på rockekonsert for å se!

Nylig spilte de i Trondheim, før de reiser til Stavanger og Mandal i november.


– Det gikk over all forventning! Vi kom oss opp med tre lokale band. Vi hadde regnet med å gå med tap, men vi gikk i pluss, forteller Brønstad.

– Nåja, vi brukte 2000 kroner på øl til de andre bandene da, det gjorde at vi gikk i minus, legger Hagås til.

DEBUT-EP: Astrobabes har gitt ut sin debut-EP. Nå venter de bare på at Øyafestivalen skal ringe. Foto: Janina Lauritsen

For lite rock i Nordre Aker

– Dere har tidligere sagt at det er for lite rock i Bydel Nordre Aker, er det fortsatt sånn?

– De fleste rockesteder flytter eller blir nedlagt. Snart forsvinner alt i Nordre Aker, også. Vi har sluttet å øve innenfor bydelsgrensene, så nå er det enda mindre. De stedene som potensielt kunne ha arrangert rockekonserter gjør det ikke.

– Så begynner unga med mye dumt i stedet. Som heroin eller mumlerap, sier Hagås.

Stedene må få ut fingeren og få litt kustus på det, sier de uten å helt ville nevne hvem i lokalavisa.

– Vi kommer ikke til å spille i Nordre Aker på en stund. Vi mener, i all beskjedenhet, at vi har bedre gjennomføringskraft enn arrangørene der.

– Og de burde hatt rockeutstilling på Teknisk Museum. Med pyro! sier Kjelstrup.

Bandet er også arrangører av festivalen som har gått under navnene Sogn Punk & BBQ og RF Punk & BBQ. I år ble denne flyttet ut av bydelen og ned til Betong, en konsertforening i Det Norske Studentersamfund på Chateau Neuf, og skiftet dermed navn til Betong Punk og BBQ.

– Det blir festival igjen til neste år. Og da kan Nordre Aker-folka ta 25-bussen.

Ny musikk før sommeren

– Har det vært vanskelig å å gi ut EP og komme seg inn på Spotify, syns dere?

– Det har vært kjempekult. Det er lett, bare man gjør hjemmeleksene sine. Det har vært stressende for noen, men siden han ikke er her kan vi ikke snakke stygt om ham…

Og hvordan ser så fremtiden ut for Oslo-rockerne?

– Vi skal spille på Økernfestivalen. Hvis vi kommer oss gjennom den i live, er det bare å rette seg etter fremtidsplanen. Vi skal i studio ved nyttårstider, og vi kommer til å jobbe hardt for å gi ut ny musikk før sommeren. Vi er også booket til festivaler i sommer, men vi kan ikke si hvem. Ikke Øyafestivalen, i hvert fall. Claes Olsen (bookingsjef på Øyafestivalen, journ.anm.) har ikke ringt oss. Men i fremtidsplanen vår står det at han skal gjøre det i 2020, så vi må jobbe litt hardt.

Flere av bandmedlemmene har tidligere spilt på Rockefeller, men nå håper de også å kunne få ta med Astrobabes dit. Men de påpeker at de beste konsertene ikke nødvendigvis må være på en stor scene.

– Det kuleste showet vi har gjort var i stua i et studenthus. Der spilte vi 19 låter, mange av dem kommer aldri til å bli gitt ut, eller spilt igjen… Det var elendig utstyr og fasiliteter, men det var kjempegøy og øl overalt. Det er nettopp derfor vi spiller i rockeband.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...