Det sto igjen en grunnmur i marka. På den ble hytta bygget ulovlig

Bymiljøetaten i Oslo kommune ønsker å rive hytta som ligger i en skråning i Nordmarka. Foto: Utlånt / Bymiljøetaten
Nå ber kommunen om at hytta rives, og alt ryddes opp og bæres ut av marka.
Publisert: 07.01.2020 kl 10:45
Sist oppdatert: 07.01.2020 kl 16:48
NORDMARKA: I en skråning i et mye brukt turområde i Nordmarka, har det i flere år stått ei hytte. Oslo kommune er grunneier. Etter det Nordre Aker Budstikke kjenner til, har det tidligere vært flere hytter i området.
Grunnmuren til den nevnte hytta ble, etter det avisa kjenner til, aldri revet eller fjernet. Og så har det altså blitt bygget på denne grunnmuren. Nå har kommunen bedt om at hytta rives, etter at de fikk en henvendelse om hytta i sommer. Plan- og bygningsetaten har også opprettet en sak.
Ber om at alt bæres ut av marka
Nordre Aker Budstikke kjenner til at Nordmarka-avdelingen i Bymiljøetaten i høst har jobbet for å skaffe juridisk grunnlag for å få hytta fjernet. I en e-post fra skogoppsynsleder Karianne Johansson i Bymiljøetaten, ber de om hjelp fra etatens egen juridiske avdeling.

Personen som skal bo i hytta har fått beskjed av Bymiljøetaten om å rive og rydde opp etter seg. Foto: Utlånt / Bymiljøetaten
Bymiljøetaten har bedt mannen som skal bo og oppholde seg i hytta, flytte ut og fjerne den innen 19.01.2020. I et brev til mannen skriver de:
«Bymiljøetaten ber med dette om at du fraflytter og fjerner hytta. Vi ber samtidig om at alt av materialer og utstyr skal bæres ut igjen av marka. Grunnmuren som sto før hytta ble reist kan stå.»
Som nevnt er Oslo kommune grunneier, og Bymiljøetaten forvalter eiendommen på vegne av kommunen.
- Vi la brevet i postkassa, og det er borte, men om han har vært der eller andre som har sjekket postkassa, vet vi ikke, forteller skogoppsynsleder i Nordmarka, Karianne Johansson, til Nordre Aker Budstikke.
Nordre Aker Budstikke har forsøkt å komme i kontakt med mannen som skal bo og oppholde seg i hytta, uten å lykkes.
Mange år
På stedet hytta nå står, har det også tidligere vært bygget ulovlig. I 2007 ble ei hytte på samme sted revet av kommunen, men grunnmuren ble stående.
- Dette ligger litt kronglete til og det er vanskelig å komme til med maskiner. Vi ser nå at vi bør sørge for at vi tar med oss alt ut denne gangen.
For fire år siden, i desember 2015, fikk plan- og bygningsetaten varsel om at det igjen var oppført ei ulovlig hytte der. I avslutningsdokumentet til Plan- og bygningsetaten, fra desember 2015, heter det:
«Bygget vil bli krevd fjernet, eller så vil Bymiljøetaten rive det og fjerne materialer. Bygget vil bli fjernet i løpet av vinter 2016.»
Hun kan ikke svare på hvorfor grunnmuren ikke ble revet samtidig som hytta i 2016.
Sommeren 2019 blir det igjen oppdaget at det er bygget på grunnmuren, kommer det frem av Bymiljøetatens interne korrespondanse om hytta.

Det sto igjen en grunnmur, som noen så muligheten til å bygge en hytte på. Foto: Utlånt / Bymiljøetaten
Prinsipiell sak
- Vi forvalter marka med tanke på allmennhetens tilgang, så hvis vi tillater brukere av marka å privatisere deler av den, vil det gå utover allmennheten. Det er grunnen til at vi fjerner slike bygg, og det blir endel av dem i løpet av sesongen. Det er varierende hvor omfattende de er, men det er en utfordring.
Bymiljøetaten opplyser at de har tre andre hyttelignende-byggeverk for øyeblikket som skal fjernes.
Levert brev, men ikke ringt
– Det blir Bymiljøetaten som må rydde opp. Vi er ikke hundre prosent sikre på hvem denne mannen er, men vi har gjort noen undersøkelser og har en teori, fortsetter Johansson, som legger til at det eventuelt kan bli aktuelt å vurdere politianmeldelse.
Utenfor hytta henger det et skilt der mannen opplyser at dette er hjemmet hans og ber samtidig om at folk behandler hytta pent. Han inviterer til visning da han er hjemme, og mannens telefonnummer er også på plakaten. Johansson bekrefter at de er kjent med dette, men at de ikke har forsøkt å komme i kontakt med mannen på telefon.
- Hvorfor er han ikke forsøkt kontaktet på telefon?
- Det har jeg ikke noe godt svar på. Vi har prøvd å følge de retningslinjene vi har, og det er først og fremst brev. Vi har også vært der flere ganger for å prate med ham, men han har aldri vært tilstede, svarer hun.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!