Stoppordre fra Plan- og bygningsetaten etter at gammel furu likevel ble felt på eiendommen
Den gamle furua ble lagt i bakken. – Tilstanden til treet gjorde at både arborist og hms-ansvarlig for arbeidene på tomta, avgjorde at treet måtte felles, sier advokaten til utbygger.
Publisert: 26.02.2018 kl 18:23
Sist oppdatert: 26.02.2018 kl 20:12
KJELSÅS: I Midtoddveien 3 skal det etter planen settes opp to nye boliger. 22. februar ga Plan- og bygningsetaten stoppordre via telefon, til ansvarlig arkitekt for utbyggingen på eiendommen.
– Med hjemmel i plan- og bygningsloven § 32-4 pålegger vi deg umiddelbart å stanse arbeidet i Midtoddveien 3b. Vi varsler samtidig om at du kan få tvangsmulkt dersom arbeidet ikke blir stanset. Du kan uttale deg om varsel om vedtak om tvangsmulkt innen 3 uker, står det i brevet fra Plan- og bygningsetaten, sendt i etterkant.
Det er utført søknadspliktige arbeider uten tillatelse. Igangsettelsestillatelsen på eiendommen i Midtoddveien er gitt under forutsetning av at det gamle furutreet ikke skulle røres. Treet er nå tatt ned.
Viktige trær
– Større trær et viktig for å opprettholde grønt draget i dette villaområdet. I vår vurdering om å frata ansvarsrett, vil vi legge stor vekt på at foretaket har felt furutreet i strid med gitt tillatelse og i strid med Småhusplanen, jf pbl. § 23-3, tredje ledd, første alternativ. Under befaringen 22.02.2018 kom det frem at foretaket var kjent med marksikringsplanen og bevaring av furutreet, skriver etaten videre i saken.
– De nevnte forholdene er i strid med vilkår i tillatelse. Arbeidet er derfor ulovlig igangsatt og må stanses.
Det står også i saken at Plan- og bygningsetaten kan politianmelde forholdet, og etaten varsler om at den vil trekke ansvarsretten for foretaket som har ansvar for fellingen av treet, i forbindelse med byggesaken på tomta i Midtoddveien.
Arborist
Advokat Anders Evjenth representerer tiltakshaver i saken. Han viser til sakspapirene, men
kommenterer også følgende.
– En arborist har undersøkt treet i forkant av fellingen. En skade i toppen av treet reduserte egenverdien på treet, men tilstanden til treet ellers gjorde at både arborist og hms-ansvarlig for arbeidene på tomta, avgjorde at treet måtte felles. For ikke å være potensiell til fare for de som allerede bor på eiendommen og de som jobber der.
– I tillegg ble det også påpekt at det kunne bli vanskelig å bevare treet under byggeprosessen. Dette er også en del av dialogen og informasjonen til Plan- og bygningsetaten i forkant av fellingen, sier Evjenth.
Og at alt dette også skal være en del av dokumentasjonen i sakens gang.
Han fortsetter.
– Ellers har ikke Plan- og bygningsetaten hjemmel til å gi stoppordre på grunnlag av dette. Stoppordre kan bare gis på fremtidige ulovlige forhold, mener advokaten.
Opprettholder stoppordre
Plan- og bygningsetaten kommenterer følgende til Nordre Aker Budstikke, til saken:
– I saken har vi mottatt en rapport fra en arborist. Den sier blant annet at på bakgrunn av treets tilstand og konsekvenser av byggeprosessen på røttene, er min anbefaling at treet felles, forteller Atle Jan Larsen, senior kommunikasjonsrådgiver i etaten, fra rapporten og oversendelsen til etaten.
Oversendelsesbrevet med rapporten om treet, er datert 18. februar, og ifølge kommunikasjonsrådgiveren er det første rapporten etaten mottar om treets tilstand.
Etter det naboer har tipset avisa om, ble treet felt 21. februar.
Videre kommenterer kommunikasjonsrådgiveren i Plan- og bygningsetaten:
– Når det gjelder stoppordren, så opprettholdes den inntil en eventuell endringssøknad er behandlet.
– Hadde mottatt uttalelse
Nordre Aker Budstikke tar igjen kontakt med advokat Evjenth, som svarer følgende på rapporten som er datert 18. februar.
– Hvis etaten hadde en uttalelse fra en arborist datert 18. februar, så hadde de mottatt en uttalelse i saken, svarer Evjenth mandag ettermiddag.
Arboristens rapport er så ny, at den så langt avisa har sjekket ut ennå ikke ligger tilgjengelig i Plan- og bygningsetatens saksinnsyn.
Nordre Aker Budstikke kjenner også til at det er sendt inn flere klager til Fylkesmannen i sakens anledning, og følger saken videre.
LES OGSÅ:
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!