Løsner hjulene:
Barn og ungdom i Nordre Aker er også utsatt for farlig sykkelsabotasje

Også i Nordre Aker skal sykler ha blitt utsatt for sabotasje ved at forhjulet løsner. Bildet er en illustrasjon. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Illustrasjonsfoto)
Elever ved Grefsen, Kjelsås og Engebråten skoler skal ha opplevd sykkelsabotasje av typen som trender i sosiale medier, det får Nordre Aker Budstikke opplyst fra flere foresatte. Politiet ser svært alvorlig på sabotasjetrenden, og gir her råd om hvordan du kan sikre sykkelen din.
Publisert: 01.10.2020 kl 18:35
Sist oppdatert: 02.10.2020 kl 14:19
KJELSÅS: Torsdag formiddag skrev Nordre Aker Budstikke at forebyggende avdeling ved Manglerud politistasjon advarte mot det de omtaler som en «destruktiv og farlig trend».
– Vi har flere eksempler på stygge ulykker, både hos oss og rundt i landet. Hjernerystelser, brudd og stygge sår har vært konsekvenser av det som trolig er utfordringer spredd via blant annet TikTok, skrev Manglerud-politiet på Facebook onsdag.
Avsnittsleder ved Ungdomsavsnittet på Majorstuen politistasjon, Johan Benitez, sa samtidig til Nordre Aker Budstikke at det ikke hadde blitt kontaktet om slike saker, hverken fra skoler eller foreldre, men at de var kjent med trenden.
I ettertid har Nordre Aker Budstikke blitt kontaktet av flere som forteller om dramatiske opplevelser - også i bydel Nordre Aker.
– Svært alvorlig
Grefsen-rektor Are Enger bekrefter overfor Nordre Aker Budstikke at de har fått tilbakemeldinger fra foreldre om at det har skjedd med noen elever.
– Det er svært alvorlig, absolutt ikke greit og noe vi har tatt tak i. Det er ikke et stort problem når vi har fått tre-fire tilbakemeldinger og skolen rommer 750 elever. Men selv om det er relativt få som har opplevd dette, gjør ikke det saken mindre alvorlig, sier Enger.
– Hvorfor har dere ikke varslet politiet?
– Det er foreldrene selv som må varsle politiet. Vi tok tak i det og har ikke opplevd dette i etterkant, svarer rektoren.
Havnet på legevakten
Nordre Aker Budstikke kjenner også til at det skal ha vært flere elever som har fått syklene sine ødelagt på Kjelsås og Engebråten skoler.
En elev i barneskolealder skal også ha blitt skadet slik at vedkommende måtte få hjelp på legevakten, får Nordre Aker Budstikke opplyst.
– Jeg kan bekrefte at foreldre ved Kjelsås skole har meldt fra om at elever har opplevd å få sykkelen ødelagt eller utsatt for hærverk. Det er foreldrene som må anmelde slike forhold til politiet, skriver rektor Henriette Randsborg i en melding til Nordre Aker Budstikke.
Engebråten-rektor Sveinung Bjerkøy har besvart Nordre Aker Budstikkes henvendelse.
Det samme skal ha skjedd etter fotballtrening på Myrerjordet. Kjelsås fotball har sendt ut informasjon om dette på e-post til foresatte, får Nordre Aker Budstikke opplyst.
Også på Torshov i nabobydel Sagene har flere opplevd å få sykkelhjulene løsnet, skriver Sagene Avis.
Slik kan du sikre sykkelen
Anne Katrin Storsveen, politiførstebetjent og avsnittsleder for nettpatrulje og støttesenter for kriminalitetsutsatte i Oslo-politiet, sier at de ser svært alvorlig på trenden.
– Ved bevisst å skade andre for humoren sin skyld, kan få alvorlige konsekvenser for dem som har utført sabotasjen ved at de blir anmeldt. En anmeldelse er ikke det beste å ha på CVen sin. Så vi oppfordrer de unge til å tenke seg om og slutte med dette omgående, sier hun.
Hun oppfordrer, i likhet med Manglerud-politiet, foreldre til å ta en prat med barna sine om hvordan man kan unngå slike ulykker, og ved enkle grep kan sikre seg mot at man blir utsatt for liknende sabotasje.
– Det første man må gjøre, er å sjekke om hurtigkoblingen er løsnet. Det andre er å feste strips til koblingen, da har du ikke mulighet til å få løs hjulet. Det tredje er å kjøpe en ny hurtigkobling uten bøyle, sier Storsveen.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!