Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Studentene vil senke drikkefokuset i fadderuka

Hjelper studentene med å senke alkoholkulturen i fadderuka. Fra venstre: Mari Greta Bårdsen, Pål Henrik Kristiansen og Tine Øverseth Blomfeldt. Foto: Foto: Janina Lauritsen

Studentene har fått nok av fyll og tull i fadderuka. Nå samarbeider de med Akan Kompetansesenter for å kvitte seg med fyllekulturen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.02.2014 kl 14:24

OSLO SENTRUM: - Vi arbeider ikke for et alkoholfritt studentmiljø, men vi ønsker å bidra til et sunnere forhold til alkohol. Aktiviteten er kjernen i hva vi skal gjøre i fadderuka, ikke ølen, sier prosjektleder i Oslo, Pål Henrik Kristiansen (28).

Torsdag 13. februar ble 100 studenter og ansatte tilknyttet studiesteder i Norge samlet, for å diskutere hvordan man kan kvitte seg med fyllekulturen i fadderuken. Konferansen ble arrangert av Akan Studentprosjekt, som er et pilotprosjekt i Oslo, Bergen og Trondheim.

- Prosjektet øker de positive sidene og senker de negative sidene ved alkohol. Det er viktig å anerkjenne begge sider, og det er viktig å jobbe for å gjøre de negative mindre, sier Kristiansen.

Les også: - Fremtidens teknologi har noe bra i vente

Særnorsk fenomen

- Studentene vil jo dette selv, så det er et godt prosjekt. De trenger bare verktøy for å gjennomføre det, sier prosjektleder i Trondheim, Mari Greta Bårdsen (25).

Hun forteller at studentene i Trondheim tok eget initiativ til å sette inn tiltak for å bremse alkoholfokuset.

-Vi vil gi studentene støtte og kunnskap, så gjør de resten selv.

- Tenk på hvordan en internasjonal student blir tatt imot i fadderuka. Det er et særnorsk fenomen å måtte ha alkohol for å bli kjent med hverandre.

Bårdsen forteller at studentene ikke vil ha folk som spyr i fadderuka, og de vil heller ikke ha folk som føler seg utenfor.

- Noen syns det er vanskelig å sette grenser, fordi fadderne er frivillige. Andre setter derimot harde grenser til fadderne. Hvis de er drita, kan de bli fratatt faddertrøya.

Bårdsen innser at alkohol har kommet for å bli, og prosjektlederne ønsker ikke å fjerne den helt.

- Alkohol er gøy, men vi kan ha godt av å begrense oss. Det må settes krav til fadderne, slik at de ikke heiser opp drikkelekene. Opplæring av fadderne er et effektivt tiltak. I Trondheim har NTNU en avtale med MOT om opplæring av faddere. Det er viktig at fadderne er bevisst sitt ansvar som rollemodeller for de nye studentene.

Les også: UiO brøt loven - forskjellsbehandlet gravid student

Fronter «lykkepromillen»

Prosjektlederne fronter «lykkepromillen». Det innebærer at du har under én i promille.

- Da blir det mindre skader, ulykker og vold. Den positive effekten man kan få av alkohol, er kun opp til denne grensen. Drikker man over, blir du sløv og det er ikke noe gøy, sier Bårdsen.

- Vi vil oppmuntre lærerstedene til å samarbeide. Fadderuka bidrar til det sosiale, og hvis vi får med det faglige inn i dette, får vi senket fokuset på alkohol, sier prosjektleder i Bergen, Tine Øverseth Blomfeldt.

Hun forteller at det hjelper å samarbeide med politiet, skjenkekontoret, velforeninger og de som arrangerer fadderuka.

- Politiet i Bergen sier at det har blitt mindre bråk og beruselse i byen.

Studenter drikker mer enn før

- Drikking er ekstra utpreget blant studenter. I 2007 drakk de 20 prosent mer enn i 1997. De drakk ikke oftere, men inntok mer alkohol hver gang de drakk. Studentene som ikke drikker, forteller oss at dialogen på fest går over i monolog hvis folk er altfor fulle. Vi må ivareta studentene som ikke drikker, også.

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...