Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Studentlederne ønsker seg Erna som sin studenthelt

Men da må statsministeren levere på studentboliger og studiestøtte.

Ola Magnussen Rydje, leder av Norsk Studentforening. Foto: Foto: NSO

Statsminister Erna Solberg har god mulighet til å bli intet mindre enn en studenthelt. Tittelen innkasserer hun dersom studiestøtten utvides til elleve måneder og betraktelig flere studentboliger bygges.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: Det var den klare beskjeden fra Norges samlede tropp av studentledere da statsministeren gjestet ledermøtet i Norsk Studentorganisasjon (NSO) lørdag. Slik skal ambisjonen om heltidsstudenten kunne realiseres, mener NSO.

- Regjeringen må øke ambisjonsnivået på begge deler. Til nå har studiestøtten økt med 345 kroner i måneden, og det skal bygges 300 flere studentboliger siden den rødgrønne regjeringen. Dette er ikke godt nok.

LES OGSÅ: Her kan det komme 350 nye studentboliger

- Studiestøtten, slik den er i dag, legger ikke opp til at studentene skal kunne jobbe 37,5 timer i uken med studiene uten å måtte ha deltidsjobb ved siden av eller få hjelp hjemmefra, sier NSO-leder Ola Magnussen Rydje til NTB.

Han er veldig glad for at statsministeren tar seg tid til å møte studentlederne en drøy uke før regjeringens budsjettforhandlinger. Rydje påpeker at Solberg er den første statsministeren som møter studentene på denne måten.

LES OGSÅ: Studenter fra Oslo nedprioriteres i kampen om bolig

Husleier som svir

Boutgifter er den største utgiftsposten til norske studenter. Ifølge NSO må studentene i gjennomsnitt punge ut 5.500 kroner i måneden.

LES OGSÅ: Frykter nytt depositumskrav vil ramme studenter

Under besøket viste Erna Solberg til en ny undersøkelse gjort av NOKUT som viser at gjennomsnittsstudenten bare bruker 27,3 timer i uka på å jobbe med studiene. Tallet tilbakevises av NSO-leder Rydje som mener det reelle gjennomsnittstallet ligger på 41,5 timer i uka.

- Det finnes to gode tiltak til å bedre studentøkonomien; økt studiestøtte og flere studentboliger. Ved å bygge flere studentboliger vil prisene på det private markedet bli presset ned, og dette vil gjøre det billigere for alle studentene og andre, ikke minst sårbare grupper, på boligmarkedet, sier Rydje.

Han mener det må bygges minst 2.000 nye studentboliger.

LES OGSÅ: Setter studentboliggrensen ved Lambertseter

- Heltidsstudenten finnes

Solberg mener det ikke utelukkende handler om studiefinansiering når heltidsstudenten skal realiseres og påpeker at det allerede finnes mange heltidsstudenter i Norge.

LES OGSÅ: Kona til Jens ga Erna privat visning

- På en del universitet i Norge har du mange heltidsstudenter. Eksempelvis er det store andeler ved NTNU fordi fag- og tilstedeværelsekravene er så store at det blir slik. Derfor er det ikke bare et spørsmål om studiefinansiering, men handler også om hvilke krav det stilles til tilstedeværelse, oppfølging og annet som studentene får i studietiden, sier Solberg til NTB.

Hun er klar på at økning av studentboliger og ikke utvidet studiestøtte er regjeringens førsteprioritet når det kommer til studentene. I løpet av møtet ga Solberg signal om at det kunne bygges flere nye studentboliger og at studiestøtten vil bli opptrappet, men at dette er avhengig av prioriteringene som blir gjort under regjeringens kommende budsjettforhandlinger.

Solberg varsler også at det i løpet av våren skal det nedsettes et ekspertutvalg som skal se nærmere på studiefinansieringen. (©NTB)

LES OGSÅ: DOKUMENTAR: Derfor valgte Erna Bjørnholt

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...