Landslagsløperne:
– Styrer unna Maridalen
Skiløperne på landslaget, Sjur Røthe og Pål Golberg, styrer bevisst unna Maridalen, og håper på asfaltering i Linderudkollen.
Publisert: 11.06.2019 kl 16:15
Sist oppdatert: 12.06.2019 kl 09:59
GREFSENKOLLEN/MARIDALEN: Tirsdag formiddag staker to unge menn opp mot Grefsenkollen i det Nordre Aker Budstikke møter dem.
Ikke andpustne lar landslagsløperne seg intervjue på toppen, og forteller om flere situasjoner de helst skulle unngått i Oslo-trafikken på rulleski.
Sjur Røthe og Pål Golberg forteller samtidig om et økende behov for gode rulleskianlegg for barn og unge.

Sjur Røthe (t. v.) og landslagskollega Pål Golberg på Grefsenkollen tirsdag. Foto: Christian Fredrik Borg
– Holder meg unna
Maridalen er for mange et av de eneste - og beste - stedene å gå rulleski på. Selv om asfalten forfaller og veien gjerne skulle vært bredere er det lite som blir gjort. En ny turvei vil tidligst stå ferdig i 2024, og sykkelbyråden som nå er i permisjon, Lan Marie Nguyen Berg (MDG), er en av få som er fornøyde med den kommunale veien. Her kan du lese hva byråden sa om veien i 2017.
Etter det Nordre Aker Budstikke kjenner til er det første gang skiløpere på landslagsnivå går ut i media og ønsker seg ny asfalt i Maridalen. Sjur Røthe og Pål Golberg, førstnevnte bosatt på Årvoll er begge enige i at Maridalen trenger ny asfalt.
– Jeg prøver å holde meg unna Maridalen, for asfalten er veldig dårlig. Greveveien er imidlertid grei å gå på, forteller Kjelsås-bosatte Golberg. Han fortsetter:
– Det er først og fremst på grunn av asfalten, ikke på grunn av situasjoner mellom biler og oss eller at veien er for smal. Asfalten skaper flere farlige situasjoner enn det som oppstår mellom oss og andre trafikanter. Per dags dato er det ikke så mye trafikk at den er uholdbar. Det som er verre er når vi må svinge oss til siden fra hull og bilene ikke er langt nok til høyre. Det kan være skummelt.

Maridalsveien bærer preg av slitasje, og mange hull er til hindring for brukerne av veien. Dette bildet er tatt i juni i fjor, men hullet skal ikke ha blitt asfaltert på nytt. Foto: Christian Fredrik Borg
– Er dere redde når dere går på rulleski i trafikken i Oslo?
– Det hender at det oppstår situasjoner av og til. Vi prøver å være så rolige som mulig i trafikken og tilpasse oss. At vi er ganske svake i forhold til andre trafikanter er vi jo klare over, skyter Røthe inn.
– Linderudkollen, for bredden
I Oslo finnes det per dags dato tre asfalterte anlegg uten trafikk tilrettelagt for rulleski. Nyåpnede Lillomarka Arena er sammen med nasjonalanlegget i Holmenkollen det mest egnede stedet. I tillegg er det en kortere løype på nesten halvannen kilometer på Bjørndal.
– Anleggene som er nå er bra, men det skulle gjerne vært flere.
Røthe og Golberg er ikke de eneste som ønsker det. I Sognsvann Snøpark ved Sognsvann planlegges det et nytt anlegg, og reguleringsprosessen er i gang. Andre planlagte anlegg i Oslo er Linderudkollen og Skullerud, ifølge Langrenn.com.
– Det hadde vært topp om Linderudkollen hadde blitt asfaltert. Vi klarer oss jo, men for rekrutteringens skyld hadde det vært optimalt med asfaltert trase der, forteller 28-åringen, som opprinnelig er fra Gol.
– Aldersgruppa opp til junior fortjener dette, og det er mye enklere å lære seg å gå på rulleski i trygge omgivelser enn blant hull og biler, supplerer Røthe.
Gallup
Burde langrennsanlegget i Linderudkollen asfalteres?
– Ikke for bratt
– Det fine med å gå til Grefsenkollen er at veien opp ikke er for bratt. Det finnes mange brattere bakker, men den her er sammenhengende, forteller Golberg.
28-åringen, som for kommende sesong er på sprintlandslaget, leker seg på skiene oppover Grefsenkollveien sammen med landslagskollega Sjur Røthe. Røthe, som i motsetning til Golberg er på allroundlandslaget, forteller at det blir flere turer til Grefsenkollen i løpet av sommersesongen.
– Ofte gjerne én gang i uka. Det er praktisk og fint når vi bor så nærme, sier Røthe som egentlig var ute på en rolig og lengre tur med Golberg.
Artikkelen fortsetter etter videoen.
Video: Christian Fredrik Borg
– Prøver dere å styre unna tidspunktene hvor mange andre er ute, eller går det fint?
– Det er klart vi prøver å styre unna å gå her (Grefsenkollen, journ. anm.) klokka seks når det er mange andre syklister og folk, men som nå, midt på dagen, er det fint. Vi tilpasser treninga.
– Dere er ikke redde for å kjøre ned?
– Nei, det går fint, smiler de to før de begir seg ut på nedstigningen.

Uredde for nedfarten fra Grefsenkollen, landslagsløperne Sjur Røthe og Pål Golberg. Foto: Christian Fredrik Borg
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!