Nordre Aker Budstikke

Styret går inn for start av forprosjekt for Nye Oslo universitetssykehus

Aksjonistene holdt en visuell seremoni utenfor Rikshospitalet mandag i protest mot at deler av sykehuset skal rives allerede neste høst. Foto: Berit Roald / NTB

Styret i Oslo universitetssykehus gikk tirsdag inn for å gå videre med planene om oppstart av forprosjekt for nytt sykehus.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

GAUSTAD: Vedtaket kom etter et forslag fra sykehusets direktør, Korsvoll-bosatte Bjørn Atle Bjørnbeth.

Sykehusdirektør Bjørn Atle Bjørnbeth fikk støtte for sitt forslag om å gå videre med forprosjektet. Foto: Lise Åserud /NTB (Arkivfoto)

Kun styrets tre ansattrepresentanter stemte mot, skriver Dagens Medisin.

Forprosjektet er en del av utviklingen av et nytt, stort region- og lokalsykehus på Gaustad i tilknytning til dagens Rikshospital, og det inkluderer blant annet riving av deler av Rikshospitalet. Rivingen skal gi plass til flere høyhus på det nye sammenslåtte sykehuset.

Planene har møtt kraftig kritikk. Flere mener de planlagte sykehusene vil bli for små for en voksende befolkning, mens fagmiljøene frykter for pasientsikkerheten. De ansattes representanter i styret, samt flere partier og pressgrupper ønsker at Ullevål, som er vedtatt lagt ned, skal bygges ut i stedet.


Sykehusansatte, LO og fem aksjonistgrupper i Oslo demonstrerte mot planene mandag. De frykter at dersom forprosjektet først får klarsignal, vil det ikke lenger være mulig å stanse det prosjektet.

– Hvis dette nå går til forprosjektet, så blir det vanskelig å snu, og da er fotavtrykket i det nye sykehuset satt, sa leder i Fagforbundet OUS, Bjørn Wølstad-Knudsen, til NTB under markeringen mandag.

Fakta om sykehusstriden i Oslo:

 • I 2016 vedtok styret i Helse sør-øst å legge ned Ullevål sykehus og bygge et nytt, stort regionsykehus på Gaustad, samt lokalsykehus på Aker. Planene er godkjent av helseminister Bent Høie (H).
 • Planene har møtt kraftig kritikk. Flere mener de planlagte sykehusene vil bli for små for en voksende befolkning, mens fagmiljøene frykter for pasientsikkerheten. De ansattes representanter i styret, samt flere partier og pressgrupper, ønsker at Ullevål skal bygges ut i stedet.
 • I januar vedtok styret til Helse sør-øst etter massivt press «å belyse» Ullevål som alternativ.
 • Helse sør-øst la fram sin belysning 28. mai 2019. Den konkluderte med at det vil koste nær 13 milliarder kroner mer og forsinke prosjektet med sju år om det nye sykehuset ble lagt til Ullevål framfor Gaustad. Belysningen har fått kritikk fra flere hold, og flere har ønsket en full utredning av Ullevål-alternativet.
 • På styremøtet 20. juni 2019 fattet Helse sør-øst endelige vedtak om å legge ned Ullevål sykehus. Beslutning ble møtt med massive protester fra de ansattes organisasjoner, en rekke politikere og pressgrupper.
 • I forkant av styremøtet varslet ansatteorganisasjonene ved Oslo universitetssykehus (OUS) mistillit mot sykehusets administrerende direktør Bjørn Erikstein. Han fikk fortsatt tillit fra styret, men valgte likevel å fratre sin stilling. Bjørn Atle Bjørnbeth ble ny administrerende direktør i januar 2020.
 • I forslag til statsbudsjett for 2020 fulgte regjeringen opp styrevedtaket fra OUS med en lånegaranti til utbyggingen av Gaustad sykehus. Dette ble tolket som nok en spiker i kisten for Ullevål sykehus.
 • I januar 2020 vedtok flertallet i Oslo bystyre – samtlige partier utenom Ap og Høyre – at sykehusprosessen i hovedstaden må settes på vent i påvente av at fortsatt drift av Ullevål er utredet. Det nye flertallet reverserte dermed Høyre og Aps vedtak fra 2018 om støtte til planene om å legge ned Ullevål.
 • 20. oktober 2020 vedtok styret i Oslo universitetssykehus (OUS) å gå videre med forprosjektet for nye OUS. Motstanderne mener et vedtak om forprosess vil låse prosessen til dagens omstridte plan og aksjonerte mandag mot det.
 • Forprosjektet innebærer blant annet å flytte flere avdelinger fra Rikshospitalet til midlertidige bygg og rive deler av Rikshospitalet for å gi plass til flere høyhus i det planlagte sammenslåtte region- og lokalsykehuset på Gaustad og Rikshospitalet.
 • Utbyggingen av Oslo universitetssykehus vil bli Norges største byggeprosjekt noensinne.
 • Ifølge Helse sør-østs anslag skal første fase av byggingen koste 32,62 milliarder kroner. Det er ikke kommet kvalitetssikrede anslag på fase to av utbyggingen foreløpig, men ifølge ulike, ikke-kvalitetssikrede anslag kan det dreie seg om 50–60 milliarder kroner.

(Kilde: NTB)

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...