Nordre Aker Budstikke

«Kunsten spør ikke hvem du en gang var»

Per-Ivar Åbyholm, og beboer Marit og Ellen hygget seg alle på utstillingen. Foto: Linda Jeppesen

Nordberghjemmet arrangerer i disse dager en spennende kunstutstilling med åtte forskjellige utstillere fra nærområdet. Her er det alt fra akvarellmaling til akryl, oljemaling, bladgull, illustrasjon og keramikk. Utstillingen varer frem til 5. desember.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.11.2019 kl 11:45

NORDBERG: Nordberghjemmet var pyntet til fest, da det sist lørdag var vernissage. Mange beboere, pårørende, og personer fra Nordre Aker stakk innom på en hyggelig kunståpning og lørdagskafé med levende musikk, musserende og kanapeer.

Kunstnerne selv er alt fra etablerte billedkunstnere, til erfarne amatører. Alt er til salgs, og siden Nordberghjemmet stiller lokalene til disposisjon uten å ta høye galleriavgifter, har kunstnerne gått ned i pris. De røde, runde solgt-klistremerkene kom derfor godt med under åpningen, og flere av de besøkende gjorde unna julehandelen i en fei.

Jorunn Valen- Sendstad gjør seg klar til vernissage. Foto: Linda Jeppesen

Spesielt fikk de morsomme keramikkfigurene til Anne Marie Lenngren bein å gå på. Utstillerne er Anne Marie Lenngren, Jorunn Valen-Senstad, Randi Haga, Leonard Hansen, Sigrunn Slaathaug, Randi Stang, Vita Jurkeviciute og Unn E. Rindal.

Keramikkfigurene til Anne Marie Lenngren var populære. Foto: Linda Jeppesen

Tilbakemedinger

– Det er så utrolig hyggelig å gå på kunstutstilling igjen forteller en av beboerne smilende. – Det må nok være flere hundre år siden sist, sier hun bestemt.

– Jeg har ikke plass til mer kunst på veggene forteller en annen beboer. – Men jeg er her for å være med på moroa, sier hun og ler godt.

– Jeg har kjøpt to bilder, forteller Tom, som virkelig har slått på stortromma i dag. Han er strålende fornøyd og skåler med utstiller Vita Jurkeviciute, som han har kjøpt et av bildene av.

Kunstutstilling på sykehjem

– Det er forsket mye på kunst innen eldreomsorg. Her på Nordberghjemmet kan beboerne nå gå på kunstutstilling hver dag frem til 5. desember. I tillegg kan personer fra nærmiljøet komme innom. Her er det åpent på dagtid, og vil en ha en gallerirunde på kveldstid, er det bare å ta kontakt med resepsjonen for en avtale, forteller kulturleder Linda Jeppesen.


Hun sier at kunstnerne er med for å stille opp om arrangementet, og ikke nødvendigvis for å selge. Det viktigste med denne utstillingen er at beboerne kan gå på kunstutstilling hver dag i en gitt periode, og at pårørende kan gå på utstilling sammen med dem. Dette kan by på mange gode opplevelser, gode samtaler, og da spesielt blant personer med demens, forteller kulturlederen.

Se flere bilder:

Forskning på demens og kunst

– De fleste mener at vi har rett til å tolke kunst slik vi vil. Skal ikke personer med en demenssykdom ha den samme retten? spør forskerne Ann Therese Lotherington og Aud Obstfelder i et innlegg på Sykepleien.no.

Der forteller de at bruk av kunst som terapi og underholdning i demensomsorgen øker, og tiltakene viser seg å være positive for de involverte:

«Kunsten er en døråpner til mellommenneskelig kontakt. Den krever ikke språklig perfeksjon, den spør ikke hvem du en gang var, men aksepterer forskjellighet og ulike måter å være på. Den skaper grunnlag for hvem du kan være her og nå. Kunst åpner kort sagt opp for nyskaping og innovasjon i demensomsorgen.»


«I dag ser vi kunst stort sett som et møte mellom publikum som betraktere og kunstverket som et resultat av kunstnerens intensjoner. Men historiefortelling, bildekunst, musikk og teater kan skape situasjoner som beveger og berører tilsynelatende apatiske mennesker. Dette er opplevelser som bryter ned skiller mellom dem som har og dem som ikke har en demenssykdom.

Både gjennom vår forskning og i praksis har vi sett hvordan kunstaktiviteter involverer og engasjerer personer med demens, deres pårørende og helsepersonell. Alle får berikende situasjoner. Øyeblikk og opplevelser deles, og sykdommen har liten eller ingen betydning,» skriver forskerne.»

Les hele innlegget Kunst kan gi demens­syke bedre dager Sykepleien.no.

Kunstutstillingen står i festsalen på Nordberghjemmet frem til 5. desember. Den er åpen for alle.
Adresse: Carl Kjelsensvei 23 C.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...