Nordre Aker Budstikke

Sundelin: Har ikke sett at noen vil finansiere et kulturhus

John Colletts plass med vestgrensa 2. Øystein Sundelin (H), leder av byutviklingsutvalget i Oslo. Foto: Oslo kommune, Sturlason (innfelt) / Karl A. Kjelstrup

Ullevål-beboer og leder av byutviklingsutvalget i Oslo, Øystein Sundelin (H), tror bystyret vil avvise innbyggerforslaget om å lage kulturhus i gamle Ullevål kino. – Å omregulere annen manns eiendom er ikke veien å gå, sier han til Nordre Aker Budstikke.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.05.2020 kl 15:48

ULLEVÅL: Onsdag avgjør bystyret skjebnen til innbyggerforslaget fra foreningen Colletts kulturhus, som samlet inn over 400 underskrifter. Den lokale grupperingen ber Oslos politikere om å omregulere signalbygget på John Colletts plass til et kulturhus.

Men til tross for en positiv uttalelse fra byutviklingsbyråd Hanna Marcussen, fikk forslaget tommel ned fra flertallet i byutviklingsutvalget 29. april, og ble avvist. Her kan du lese om behandlingen av forslaget i byutviklingsutvalget.

Det falt ikke i god jord hos lederen i foreningen i Colletts kulturhus, Geir Knudsen, som i en kronikk i Nordre Aker Budstikke torsdag etterlyste en mer åpen prosess:

«Hva er det som skjer her? Er Sundelin (utvalgsleder Øystein Sundelin (H), journ.anm.) og hans følge i ferd med å ofre kinosal med scene og rom for kulturaktiviteter for noen skarve gjesteleiligheter ved UiO, ut fra et ønske om importance og innpass ved UiO? Hvor er det blitt mannen fra julenummeret av Hagebybladet, han som skulle ta kontakt med eierne på vegne av lokalbefolkningen i det strøket han var flyttet inn i?» skrev Knudsen i kronikken du kan lese her.

Savner finansiering

Flertallsmerknaden fra byutviklingsutvalget lyder:


«Utvalgets flertall, medlemmene fra H, A, MDG, SV og V, viser engasjementet bak innbyggerinitiativet «Ja til kultur på Vestgrensa 2» og vedtak i bydelsutvalget i Nordre Aker om at denne eiendommen utvikles til lokalt forsamlingshus med ulike aktiviteter. Disse medlemmer vil understreke betydningen av den kulturhistoriske verdien av dette bygget, dets tilhørighet i lokalmiljøet og tilknytning til Universitetet i Oslo. Disse medlemmer stiller seg positive til det lokale engasjementet for at Vestgrensa 2 bør videreutvikles som et lokalt møtested. Disse medlemmer viser samtidig til pågående byggesaksprosess og dialog mellom eier av bygget og Plan-og bygningsetaten, hvor det planlegges for flerfunksjonell bruk av bygget, der både forsamlingslokale, kafe, kontorer, universningslokaler (sic.) og utleieleiligheter i tilknytning til Universitetet vurderes, og at dette ses i sammenheng med oppfølging av campusstrategien til Oslo kommune.»

– Det vi sier med denne merknaden er at man bør ha en dialog med eieren for å ivareta bygget på en god måte, både de sosiale og kulturelle funksjonene, sier utvalgsleder Øystein Sundelin til Nordre Aker Budstikke.

Øysein Sundelin på John Colletts plass, i forbindelse med et intervju i Hagebybladet. Foto: Pål Rødahl / Hagebybladet

– Problemet med innbyggerforslaget, er at det ønsker omregulering av annen manns eiendom, og det er en gal fremgangsmåte. Det at man omregulerer en eiendom, betyr ikke at man får det man vil ha der.

Han viser til at det ikke foreligger noe plan for finansiering av det han kaller en bærekraftig driftsmodell for et kulturhus i Vestgrensa 2. Da hjelper det lite at Bydel Nordre Aker har vedtatt at de støtter forslaget om å lage et kulturhus.


– Hverken bydelen eller byrådet signaliserer at de vil finansiere driften av et kulturhus i hele bygget. Da snakker jeg ikke om kostnadene til å bygge om, men å drifte et kulturhus i kanskje 10-40 år fram i tid, sier Sundelin.

Ønsker dialog

I en uttalelse fra byrådsavdeling for kultur, idrett og frivillighet (KIF), innhentet av byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDG) før byutviklingsutvalgets behandling av saken, het det at driften av et kulturhus i utgangspunktet bør gå over Bydel Nordre Akers budsjett, da det ikke er tradisjon for å finansiere slike bygg over Kulturetatens budsjett. Byrådsavdelingen for eldre, helse og arbeid, påpekte at kostnadene ved en nødvendig oppgradering vil kunne ventes å være så høye at man ikke uten videre kan forvente at Bydel Nordre Aker kan dekke driftskostnadene i sin helhet over eget budsjett. KIF skrev at «Når det gjelder finansiering av en oppgradering av bygget, kan det dersom det inngås en leieavtale for 20 år eller mer med Foreningen Colletts kulturhus eller bydelen, vurderes å tildele inntil 3 mill. kroner i spillemidler til dette.»

Den Norske Ballettskole & Akademi kom tidligere i år på banen og sa at de gjerne ønsker seg inn i kinosalen. Men heller ikke her foreligger det en klar plan for finansiering av driften, påpeker Sundelin.

– Da er vi tilbake på å subsidiere driften, sier utvalgslederen, og legger til at det er mange kulturtiltak i Oslo som ønsker penger til drift. Og man kan heller ikke pålegge en eier å ta en langt lavere leiepris enn de ville fått fra en kommersiell aktør.

Sundelin sier man må starte med å spørre hva man vil ha, og så er det regnestykke på hva som faktisk er mulig.


– Derfor mener vi at den riktige måten for å bevare bygget er er å gå i dialog med eieren, og finne en enighet om hva vi kan få til, innenfor det man ønsker seg. Eieren ønsker blant annet å legge til rette for et forsamlingslokale.

Kinosalen

I 2018 ble det lagt frem et forslag om å bygge studentleiligheter i bygget. Dette ble senere trukket. Tidligere i år ba eier om en ny forhåndskonferanse hos Plan- og bygningsetaten, der det skisseres tre alternative bruksområder – kontor, undervisning eller studentleiligheter. Alle forslagene innebærer at kinosalen i byggets andre etasje bygges om.

– I innbyggerinitiativet fra Colletts kulturhus er det spesielt viktig at kinosalen bevares som en kulturell møteplass for nærmiljøet. I forslaget fra eieren er forsamlingslokalet som nevnes i underetasjen i tidligere Café Abel. Er det godt nok om det er det man blir sittende igjen med?

– Det er ikke sikkert at løsningene oppfyller alle ønskene man har for bygget, svarer Sundelin.


– Geir Knudsen, leder i foreningen Colletts kulturhus, etterlyser støtte fra deg som beboer i lokalmiljøet, og skriver blant annet «Hvor er det blitt mannen fra julenummeret av Hagebybladet, han som skulle ta kontakt med eierne på vegne av lokalbefolkningen i det strøket han var flyttet inn i».

– Jeg tror jeg sa at unike bygg skal tas vare på. Og jeg tror mange er enige om at dette er et slikt bygg. Men det betyr ikke nødvendigvis at det skal ha de samme funksjonene som det opprinnelig har hatt, sier Sundelin.

Viktigheten ligger i å "reprogrammere" gamle bygg, slik at det får viktige funksjoner for lokalmiljøet, enten det er handel eller annet.

– Vi må finne løsninger som gjør det til et innbydende hus, sier han.

Universitetet i Oslo

Line Oma (Ap), fraksjonsleder byutviklingsutvalget. Foto: Oslo kommune / Sturlason

– I merknaden vises det til «tilknytning til Universitetet i Oslo». Universitetet har ikke leid lokaler i bygget siden 2013. Hvilken tilknytning refereres det til?

Her henviser Sundelin til Arbeiderpartiet, som førte merknaden i pennen. Arbeiderpartiets fraksjonsleder i byutviklingsutvalget, Line Oma, skriver til Nordre Aker Budstikke:

– Området skal jo bli et såkalt innovasjonsdistrikt, og det er ikke unaturlig at grunneier snakker med sin store nabo (UiO) og tenker bruk i den tilknytning.

Hun sier videre at grunneier, i dialog med PBE, har tenkt flerfunksjonell bruk av bygget, gjerne i tilknytning til UiO.

– Oslo kommune har også laget en campusstrategi som skal følges opp, avslutter hun.

– Et sambruk med UiO ville vært ønskelig, innenfor de rammer utbygger selv kan være med på, supplerer Sundelin.

Da Nordre Aker Budstikke var i kontakt med eieren av bygget i forrige uke, fikk vi opplyst at de har dialog med flere fremtidige brukere, men ønsket utover det ikke å kommentere prosessen.

Kulturhusstøtte fra Rødt

I byutviklingsutvalget fremmet Sofia Rana på vegne av Rødt en merknad om at bystyret skal be byrådet starte en omreguleringsprosess for Vestgrensa 2 med sikte på at bygget reguleres til kulturhus og allmennyttig formål.

Rana ønsker også at byrådet skal gå i dialog med Bydel Nordre Aker, eier av bygget, Kultur- og idrettsbygg, initiativtakerne til innbyggerinitiativet og eventuelt andre interessenter for å drøfte mulige drifts- og finansieringsmodeller. Dette fikk bare Rødts støtte.

Etter det Nordre Aker Budstikke kjenner til har Ullevål Hageby vel og Akersborg vel laget en felleserklæring der de støtter bruk av Vestgrensa 2 som kulturhus, også Blindern vel har et tilsvarende vedtak.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...