Får pris:
Mener superkokk og TV-kjendis fra Nydalen har gjort matredding kulere

Den Nydalen-bosatte kjendiskokken Christer Rødseth mottar prisen fra markedssjef for melk i Q-Meieriene, Pål Rasmussen. Foto: Kristin Austigard, Det Norske Måltid
Kokk, restauranteier og programleder Christer Rødseth er et forbilde for mange. Denne uken ble han tildelt Q-Meierienes matredderpris for sitt engasjement i kampen mot matsvinn gjennom NRK-programmet Matsjokket.
Publisert: 25.09.2020 kl 09:55
Sist oppdatert: 25.09.2020 kl 09:57
NYDALEN: Sammen med Mette Nygård Havre, ildsjelen bak folkebevegelsen «Spis opp maten» delte Q-Meieriene ut prisen til den blide kokken og TV-personligheten. Det melder meieret selv i en pressemelding.
– Det å få en pris for å tenke smart, samtidig som jeg kanskje har inspirert til å ikke kaste mat, er veldig overraskende og utrolig koselig, sier Rødseth.
Han bodde før på Disen, men flyttet tidligere i år til Nydalen, ifølge Aftenposten.
Christer: – Spis opp maten
Det er et dystert faktum at én tredel av maten vi produserer havner i søpla. Selv tror prisvinneren at folk flest ikke er klar over hvor mye mat og drikke som kastes.
– Hadde vi vært klar over det hadde nok alle blitt mer bevisste. Budskapet mitt er enkelt «Spis opp maten!», med små og enkle grep kan man faktisk gjøre en enorm forskjell, sier han i pressemeldingen.
Siden 2018 har Q-Meieriene delt ut Matredderprisen. En utmerkelse som går til de, eller den, som gjør det lille ekstra i kampen for å redusere matsvinn.
Om Matredderprisen:
- Delt ut av Q-Meieriene siden 2018. Får inn 20-30 nominasjoner til prisen hver måned.
- Matredderprisen er en utmerkelse Q-Meieriene overrekker en organisasjon, privatperson eller andre som gjør det lille ekstra i kampen mot matsvinn.
- 14. oktober deler Q-Meieriene ut selve hedersprisen «Årets matredder» på Norges største matredderdag. I år blir denne digital og åpen for alle.
- Til nå har Christer Rødseth for «Matsjokket», Ingrid Spord for «Mer Enn», Haugen Gardsmat, ISS Kantine ved Nordeahuset, MiljøMarie, Trine på Gården, Kidsa Løvåsbakken, Spildegarden, Mette Nygård Havre, Coor Kantiner for Equinor og Siv som er kokk på SFO Frøyland Skule vunnet prisen.
Kilde: Q-Meieriene
Klikk for mer...
Klikk for mindre...
– Hele Norge sperret opp øynene
Q-sjef Bent Myrdahl er glad for at Christer går i bresjen for å opplyse om matsvinn. Han er overbevist om at hans rolle som landslagskokk og programleder har bidratt til å rekruttere flere tusen nye matreddere.
I fjor ledet Christer programmet «Matsjokket» på NRK, han har tidligere også deltatt i Farmen kjendis. Han er kaptein på kokkelandslaget og har bakgrunn som kjøkkensjef på restaurantene Vaaghals og Code i Bjørvika.
– Det trengs sterke virkemidler for å flytte grenser. Da Christer ledet Matsjokket på NRK tror jeg omtrent hele Norge sperret opp øynene, sier Myrdahl.

Q-sjef Bent Myrdahl (f.v.), salgssjef for storhusholdning Ove Jarland Røed, prisvinner Christer Rødseth, markedssjef for melk Pål Rasmussen, leder for folkebevegelsen «Spis opp maten» Mette Nygård Havre. Foto: Kristin Austigard, Det Norske Måltid
Myrdahl håper at engasjementet rundt matsvinn vedvarer når «sjokket» har lagt seg. Som Q-sjef har han i en årrekke hatt tett dialog med utålmodige forbrukere for å finne nye og innovative løsninger for å hindre matsvinn.
Christer har gjort matredding enda kulere
Ildsjel Mette Nygård Havre mener Christer har gjort matredding enda kulere og bidratt til en positiv holdningsendring.
– Christer er et fantastisk forbilde. Han er en kunnskapsrik og smilende matredder som har lært folk at man må bruke sansene og droppe datoskrekken en gang for alle. Denne prisen er virkelig vel fortjent, sier hun.
Noen tenker kanskje at matredding er vanskelig å gjennomføre i praksis? Da har Christer noen superenkle tips til hvordan du kan redusere svinnet:
– Om man har en «Spis først» hylle i kjøleskapet er det enkelt å navigere og spise opp mat som du allerede har åpnet. Bruk sansene – se lukt og smak før du kaster. I tillegg er mye gjort om vi alle planlegger litt bedre, handler litt sjeldnere, skriver handlelister og tar bevisste valg når vi står i butikken.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!