Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Svarer på påstander om Grefsen-hemmelighold

Bydelsdirektør Øyvind Henriksen i Bydel Nordre Aker, avviser Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalens antakelser om at bydelen måtte ha visst om hva Kommuneplanen innebar for nedre Grefsen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

Bydelsdirektøren beklager måten historielagets innspill til bydelspolitikerne ble besvart på fra bydelsadministrasjonen. Men han fastholder at det for dem var ukjent at nedre Grefsen var innlemmet i utviklingsområdet Storo, da Kommuneplanen var på høring i 2014.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.04.2016 kl 18:52

NYDALEN: – Det er selvfølgelig slik at bydelsdirektøren ikke bevisst holder tilbake informasjon til bydelens politikere. Bydelsdirektørens oppgave er å forberede saker til bydelsutvalget og fremme forslag til vedtak utfra faglige vurderinger og de politiske signalene som er gitt av bydelsutvalget, skriver bydelsdirektør Øyvind Henriksen i et brev til Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen.

Reagerte på e-post fra bydelen

Svaret kommer etter at historielaget i forrige uke sendte et åpent brev til bydelsdirektøren der de ba om full redegjørelse av hvordan Kommuneplanen «Oslo mot 2030» ble behandlet i bydelen i høringsrunden i 2014 og før vedtaket i bystyret i 2015.

Brevet var en direkte konsekvens av en e-post historielaget fikk fra en saksbehandler i bydelen, da de sendte inn sin årsmøteuttalelse til bydelsutvalget (BU) i mars. Svaret fra saksbehandleren gjorde dem «usikre på administrasjonens håndtering av kommuneplanen slik den ble vedtatt høsten 2015».

Historielaget, ved leder Tore Faller, skisserer i brevet det de mener er tre mulige hendelsesforløp: Bydelsadministrasjonen må ha vært innforstått med konsekvensene av kommuneplanen for nedre Grefsen, og enten kommunisert det, eller ikke kommuniserte det godt nok videre til bydelspolitikerne. Eller så var ikke administrasjonen inneforstått med konsekvensene, noe historielaget, på bakgrunn av e-posten fra saksbehandleren, ikke tror medfører riktighet.

LES BAKGRUNNEN: Frykter sanering av hele småhusområdet på nedre Grefsen

Ville gitt det oppmerksomhet

I sitt svar skriver bydelsdirektør Øyvind Henriksen at saksfremlegget til bydelsutvalget i 2014, som bydelsadministrasjonen forberedte, ble beskrevet hovedlinjene i Kommuneplanen, samt det som kunne berøre Nordre Aker. I dette ble blant annet de tidligere utpekte knutepunktene Nydalen og Storo nevnt, sammen med Grefsen stasjonsby.

– Som jeg har beklaget ved flere anledninger fanget ikke vi opp at dette området også omhandlet nedre Grefsen. Hadde vi gjort det, ville vi selvfølgelig gitt dette oppmerksomhet i saksfremlegget. Vi var med andre ord ikke innforstått med fremtidige konsekvenser for dette boområdet, skriver bydelsdirektøren.

Viser til at kun Storo var nevnt

Han påpeker at dette er første gang siden han tiltrådte som bydelsdirektør i 2013, at bydelen ikke har fanget opp viktig informasjon i et saksfremlegg.

– Når dette kunne skje i dette tilfellet skyldes nok dette også at kommuneplanen i sine beskrivelser gjennomgående bruker begrepet Storo. Storo er et begrep som benyttes om området syd for Ring 3. Jeg er klar over at dersom vi hadde studert tegningene som fulgte planen bedre, ville vi sett at utviklingen av Storo også innbefattet nedre Grefsen. Dette gjorde vi dessverre ikke, skriver Henriksen, og legger til at heller ikke bydelspolitikerne, som hadde inngående kunnskap på området, klarte å fange det opp.

Beklager e-post fra bydelsadministrasjonen

I den omstridte e-posten fra bydelens saksbehandler til historielaget, påpekes det at BU allerede i 2007 vedtok knutepunktfortetting av Storo-området. Det skrives at «Om man bruker «sunt folkevett»» kan det ikke komme som noen overraskelse at det åpnes for tettere og høyere bebyggelse i det aktuelle området.

Bydelsdirektør Øyvind Henriksen beklager ordlyden i e-posten fra bydelens saksbehandler til historielaget, og skriver at den aldri burde vært sendt, da historielagets henvendelse «kun var en uttalelse som skulle følge den aktuelle saken til Bydelsutvalget».

Nordre Aker Budstikke har tirsdag vært i kontakt med bydelsdirektøren, som ikke ønsker å kommentere saken utover svaret han har sendt historielaget.

Lederen i Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen, Tore Faller, skriver til Nordre Aker Budstikke at de fester lit til Henriksens uttalelser, og at de ikke vil forfølge saken videre på dette stadiet.

Det har blitt skrevet mye om konsekvensene av Kommuneplanen Oslo mot 2030 etter at Haavard Nordlie og Talefoten avslørte hva den innebar for nedre Grefsen, i bydelsutvalgsmøtet i februar. Her kan du lese alt Nordre Aker Budstikke har skrevet om saken.

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...