Nordre Aker Budstikke

En eventuell surfebølge i Nydalen kan komme like ved Torgbygget og Gullhaug torg. Foto: Christian Fredrik Borg

Bymiljøetaten om surfebølge:

«Svært positivt» og «svært skeptiske»

Både nybegynnere og erfarne utøvere skal få surfe i Akerselva om det blir slik Brettforbundet håper.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NYDALEN: Det er idrettsforbundet som har fått med seg det lokale eiendomsselskapet Avantor om å etablere en surfebølge i Akerselva. Bølgen er tenkt plassert like ved Gullhaug torg i Nydalen.

Planen er at den skal være både for brett og kajakk.

«Tiltaket er plassert rett nedstrøms Gullhaug bru i Nydalen og er tenkt å være et tiltak som skal kunne benyttes av bredde- og toppidrett», har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) tidligere informert.

Saken ligger hos dem for en vurdering av konsesjonsplikt. NVE har sendt planene ut på høring.


Arkitektfirmaet MADs illustrasjon av surfebølgen, slik den ble presentert i 2016, da Nordre Aker Budstikke omtalte initiativet for første gang. Siden har det rent mye vann i Akerselva. Foto: Illustrasjon/MAD arkitekter

Redd for ødeleggelse

Bymiljøetaten er en av dem som har uttalt seg i høringsrunden. De svarer med myndighet delegert fra byrådsavdeling for miljø og samferdsel.

I høringssvaret sitt kommer etaten med innspill til både inngrep i og langs Akerselva, men også allmenne interesser og sikkerhet.

En eventuell surfebølge kan bli komme like ved Torgbygget og Gullhaug torg i Akerselva.

Det er planlagt at en eventuell bølge skal kunne justeres av hensyn til vannføring, men også tilpassing for ulike ferdigheter.


«Bymiljøetaten forstår dette ønsket og synes det er svært positivt at bølgen også skal kunne brukes av mindre erfarne surfere. Likevel er Bymiljøetaten svært skeptiske til slike mekaniske justeringer, ettersom dette vil kunne gå i stykker og dermed må repareres», skriver etaten i høringssvaret sitt.

De påpeker spesielt kalde vintre som en potensiell utfordring.

– Bør ikke bygges

«Dersom man først skal tørrlegge elva og bygge en slik konstruksjon, med de negative konsekvensene dette medfører for livet i elva, så er det svært viktig at dette ikke blir et punkt der man potensielt vil måtte reparere ødelagte deler med jevne mellomrom.»

Bymiljøetaten skriver i svaret at det er viktig at ansvarsforholdet blir avklart.

«Dersom man tillater å bygge denne surfebølge-konstruksjonen, så er det viktig at man tilrettelegger surfernes adkomst til vannet slik at det ikke kommer i konflikt med andre brukere i området, både gående og syklende.»


Avslutningsvis er Bymiljøetaten opptatt av at en eventuell anleggsprosess planlegges nøye. Bakgrunnen er blant annet frykt for skader på trær.

I konklusjonen sin skriver etaten at de mener det «ikke bør bygges en løsning med justerbar terskel» fordi det kan være sårbart.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...