Nordre Aker Budstikke

Svein tenker allerede på den kalde fine tida - og lurer på om skitoget kan stoppe litt oftere

Svein Olav Bø - her på Kjelsås togstasjon. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Det har vært litt stusselig med snø de siste vintrene. Men tenk hvor lettvint det kunne være å ta toget noen holdeplasser, og vips være ute i vinterland likevel!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.08.2017 kl 14:14

KJELSÅS: Gjøvikbanen er hver vinter løsningen for mange skiløpere som ønsker en litt lengre tur gjennom Marka fra Grua eller Stryken og tilbake til Oslo. Og som Svein Olav Bø forteller, så har nok Kjelsås togstasjon vært et naturlig utgangspunkt med brukbart med P-plasser og gode løyper helt til «døra».

– Men det blir flere snøfattige vintre, og turen gjennom Marka - helt tilbake til Kjelsås - blir stadig mer vanskelig å gjennomføre. Snøforholdene siste biten, fra Movatn eller Sandermosen til Kjelsås, er ikke like sikre lenger, sier Svein.

Som ber NSB om hjelp, for å opprettholde best mulig skimuligheter i Marka.

– Min erfaringer at det stort sett er snøsikre forhold fra Movatn og innover i Nordmarka. Men det er jo bortimot umulig å få satt fra seg en bil på Movatn, om vinteren. Forholdene ligger ikke veldig godt til rette for å utvide eksisterende P-plass heller.

LES OGSÅ: Det bråker så mye ved Oset utfartsparkering, at lastebilene må kjøre lassene ut av området og tømme de andre steder!

Sandermosen?

Men hva med Sandermosen? Togstasjonen etter Kjelsås på vei inn i Marka, og med Snippen holdeplass, mellom Sandermosen og Movatn? Men der stopper ikke toget lenger.

– Det er mindre snøsikkert på Sandermosen, sammenlignet med på Movatn. Men på Sandermosen er det bedre parkeringsmuligheter. Det eneste som skal til er at et par tog stopper på Sandermosen for å ta med skifolk videre nordover i marka. 9.55-toget nordover fra Kjelsås er populært, ihvertfall i helgene i vinterperioden?

Svein peker også på at det innemellom kan være ganske så fullt for parkering ved Sandermosen, og at det er behov for flere p-plasser ved den togstasjonen også.

– Parkeringen tilknyttet Sandermosten togstasjon er svært begrenset. Dagens vinterparkering skjer oftest i veien, og det kan bli trangt og vanskelige trafikkforhold. En utfartsparkering på området mellom veien og jernbanelinja tror jeg ville kunne være til stor glede for skifolket, enten det i fremtiden igjen blir togstopp på Sandermosen, eller ikke.


– Skitoget er en god tradisjon, og som bør fortsette, og jeg håper NSB Gjøvikbanen vil ta utfordringen, sier Svein, som har henvendt seg til NSB om ønskene, og med støtte fra Skiforeningen.

NSB

Håkon Myhre, kommunikasjonsrådgiver i NSB, understreker først at det er Bane Nor, som har ansvaret for parkeringsplassene ved de forskjellige stasjonene - eller holdeplassene.

– Når et gjelder ruteendringer på dagens trafikk, så er det mulig. Men dette er lange prosesser som går fra år til år. Nå er ruteplan for hele 2018 bestemt, og sendt til BaneNor for godkjenning. Denne ruteplanen diskuteres hvert år og våre innspill legges frem hvert år i mars og april måned, forteller Myhre.

Altså, for å få gjort endringer for 2019, må disse inn før mars 2018.

– Vi er takknemlige for at våre reisende kommer med innspill og vi tar dette med i arbeidet når vi bestemmer oss for ny ruteplan hvert år. Så også med disse innspill, bekrefter Myhre.

Bane Nor

Men Bane Nor er ikke på gli når det gjelder eventuelt utvidelse av parkeringsplassene ved hverken Movatn eller Sandermosen.

– Parkeringsplasser ved stasjonene rundt om i landet er en viktig del av Bane NORs tilbud til de reisende, og parkeringsplassene skal etter intensjonen benyttes av de reisende. Ved Movatn stasjon har vi mange nok p-plasser til å dekke behovet til de reisende, sier Kristin Paus, i Bane NOR Eiendom.

Men hun synes det er bra at også andre bruker parkeringsplassene ved stasjonene.

– Vi synes det er flott at parkeringsplassen også blir brukt av friluftsfolk som skal ut på tur i Marka, men vi er først og fremst til for de reisende og må prioritere utbygging av parkeringsplasser utfra det.


– Da toget ikke lenger stopper på Sandermosen stasjon, er det ikke aktuelt for oss å utvide parkeringsplassen der, legger hun til.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...