Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Syklist dyttet til dement mann og kalte ham idiot

Steinar (61), bruker av dagtilbudet inn på tunet på Skjerven, opplevde å bli skjelt ut av en syklist, skriver Tori Bakke. Foto: TORI BAKKE

KOMMENTAR: En vanlig hverdag for yngre personer med demens byr på store utfordringer i seg selv om en ikke skal komme utfor en gal sportssyklist, dyttet til og skjelt ut med banning og ord som «idiot, dust og tulling».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.06.2017 kl 12:05

Jeg har aldri opplevd maken i de snart 8 årene vi har drevet dagaktivitetstilbudet for personer med demens på Skjerven gård. I alle år har vi hatt denne flotte turveien til glede og mosjon for brukerne våre som er fysisk spreke. Vi treffer mange hyggelige mennesker på turen vår, både til fots og til sykkel. Vi er ute og går halvannen time fra Skjerven til skytterbanen med pause på «pausebenken» ovenfor Låkeberget og hjem til Skjerven igjen.

Men på mandag skulle vi oppleve noe helt forferdelig! Steinar, sprekest og først i følge av 7 brukere og tre ledsagere gikk i godt tempo opp bakken fra Låkeberget. Alle i følget bærer gule vester med «inn på tunet, Skjerven gård» så vi er godt synlige! Han gikk på høyre side av veien med god passasje på siden. Plutselig kommer en syklist i full fart mot han og dytter til han og kommer med skjellsord i lange baner som «din dust, din idiot» osv.

Jon Ivar og Tori Bakke på Skjerven gård har drevet Inn på Tunet, et dagaktivitetstilbud til demente, i snart åtte år.

LES OGSÅ: Statsrådene Høie og Listhaug vil at Norge skal se til Maridalen og arbeidet for demente

Jeg ble rasende, og ropte sint og gjentatte ganger at han måtte se å stoppe, noe han tilslutt gjorde. Jeg gikk sjokkert og sint bort og forklarte at jeg hadde med meg et følge med demente hvorpå han viste ingen forståelse for det. Han ropte ut omtrent dette: «jeg måtte dytte til han, ellers hadde jeg kjørt på han - han gikk jo i veien for meg, da må du passe på han da!» Han krevde tydelig sin rett både som syklist og i veibanen. Det var vi som måtte passe oss, ikke han som skulle ta hensyn.


Hvorfor går vi med gule vester? Jeg ble så irritert på han at jeg dyttet til han hvorpå han kom nærmest truende bort til meg. Jeg sa «skal du angripe meg nå eller..?» Da dyttet han meg hardt tilbake.

Brukerne av Inn på tunet på Skjerven går mange turer i Maridalen. Bildet er blurret av hensyn til brukerne. Foto: TORI BAKKE

LES OGSÅ: Sykkelveien i Maridalen kan ligge år frem i tid. Venstre vil ha bedre vei for syklistene nå

Da kom en medbruker på snart 80 år - da var det gått for langt for han, og da syklisten virket truende og uforskammet overfor medbrukeren, ble jeg fryktelig sint igjen; «dette er en mann på snart 80 år, du snakker ikke sånn til han! Nå får det være nok!».

Idet syklisten syklet avgårde greide han å lire av seg flere ubekvemsord som nevnt tidligere. Vi andre sto måpende og sjokkerte tilbake! Og Steinar hadde løpt avgårde, trolig engstelig for situasjonen og mangel på forståelse av hva som skjedde. Jeg måtte løpe etter han og fant i bakken mot Salmakerstua.


Makan til mangel på empati, respekt for andre mennesker og vanlig folkeskikk! Hadde det vært nummerskilt bakpå sykkelen skulle jeg notert det og meldt han! Han og andre fartsfantomer på sykkel har ingenting på turveien å gjøre, de får holde seg på veien med bilene!

Tori Bakke

Skjerven gård

Delta i debatten? Nordre Aker Budstikke er araena for lokal meningsutveksling. Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

LES OGSÅ: SISTE! Førsøkte å rane til seg bil med kniv mens sjåføren satt i bilen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...