ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

En stang som dette er både enkel å få tak i, og i bruk. Foto: Stella Oter Lindeberg

Dette er alt du trenger å vite for å fiske:

Ta med ungene ut i naturen på en billig og enkel måte

Blir det ikke sydenferie i år heller? Det trenger ikke å være dyrt og vanskelig å bruke marka. Vi har blitt med Amund Alm på fisketur, og du trenger hverken bil, erfaring eller dyp lommebok.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

LINDERUDKOLLEN: Amund Alm ble født med gevær i den ene neven, og fiskestang i den andre. Han har vært medlem i Solemskogen Jakt- og fiskeforening i over 30 år, og i dag har han vist oss at man kan få til en fullverdig fisketur for under 300 kroner - selv de som aldri har tatt i en fisk før.

Her finner du Kapteinsputten. Vannet ligger like ved Linderudkollen Sportsstue, hvor det finnes både mat og toalett. Foto: Stella Oter Lindeberg

Fisketur for de minste

Amund er storfornøyd når han plukker opp journalisten ved bussen. Han har med seg en barnefiskestang til en hundrelapp og en boks med mark, og gleder seg til å vise frem hvor enkelt man kan gjøre det. Jeg er skeptisk, kan man virkelig få fisk med «donaldstang»?

– Ja, absolutt! Det var sånne stenger jeg startet å fiske med da jeg var liten, men jeg spikket dem selv, da. Sånne her får du kjøpt omtrent hvor som helst, på de fleste sportsbutikker, for eksempel.

Her finner du Kapteinsputten, også kjent som Svartputten. Vannet ligger like ved Linderudkollen Sportsstue, hvor det finnes både mat og toalett.

ANNONSE

Fiskevannet, Kapteinsputten, viser seg å ligge knappe 100 meter fra parkeringsplassen – en lettelse, med tanke på at gradestokken har rundet 30. Men Kapteinsputten er mer på størrelse med en pytt enn et fullverdig vann, og skepsisen slår inn igjen. Kan man få fisk her?

– Jada! Her er det både ørret og abbor, og det har blitt sluppet ut fisk her flere ganger. Det har blitt tatt kilos-ørret her før, men i dag blir det nok bare noe småfisk. Ørreten er sky, og den biter nok ikke på midt i sola med badegjester i vannet.

Tidenes fangst. Foto: Stella Oter Lindeberg

Og Amund hadde selvfølgelig helt rett – etter en kjapp montering av stanga, går det ikke mange minutter før den første fisken biter på; en bitteliten abbor. Den ser kanskje ikke ut som en matfisk, men Amund mener den blir en skikkelig god forrett etter en runde i panna. Og ikke minst, det er ordentlig gøy for ungene å få fisk, selv om de er små.

– Du må la den bite seg fast litt, også gi den et skikkelig napp med stanga, så kan du dra den opp. Så må du knekke nakken på den – det er mange som synes det er litt ekkelt, men det blir man vant til.

ANNONSE

For selv om Amund driver med både jakt og fiske, er han veldig opptatt av dyrevelferd. Fisken skal drepes med én gang, og skal ikke drukne på land. Det samme gjelder alt annet man måtte fange eller skyte – ingen skal lide.

Noen minutter senere, fikk journalisten også fisk.

– Det var bra. Det hadde vært litt flaut om vi ikke fikk noe.

– Ja.

ANNONSE

Hva trenger man, egentlig?

Man trenger ikke så mye mer enn "donaldstang" og mark. Foto: Stella Oter Lindeberg

Det finnes veldig mye fiskeutstyr der ute, og det kan fort bli svindyrt, men for en tur som dette, kan man godt holde seg til det grunnleggende.

– Man trenger en stang som dette, denne kosta 150 kroner, men man kan få den enda billigere. Den kommer med dupp, krok og snøre, men du burde kjøpe med noen ekstra, det er heller ikke noe dyrt. Noe bly er lurt å ha, også mark, selvfølgelig. Den kan du grave opp selv, men det letteste er å kjøpe. Og en kniv, det må man ha.

Også er det dette med lover og regler, da. Mange områder krever nemlig at du kjøper fiskekort for å ha lov til å fiske, og disse kan man få i både døgn- og sesongvarianter. Barn kan som regel fiske uten kort. Her kan du se og kjøpe kort, og man kan heldigvis gjøre det over nettet.

ANNONSE

– Men hva med montering av utstyret, da?

– Det er bare å tre duppen på snøret, også knyter du kroken i tampen. Det kan godt være en blodknute, det er ikke så farlig, så lenge den sitter. Du kan feste litt bly på snøret, også er det bare å sette på marken. Da er du klar.

Og når barna blir litt eldre, eller de voksne får mer erfaring, kan man gå til innkjøp av litt mer avansert utstyr, men det trenger heller ikke å være veldig dyrt.

En slik stang er for de littegranne viderekomne. Foto: Stella Oter Lindeberg

– En stang som det her, får du for kanskje 900 kroner. Du trenger ikke det dyreste, men ikke kjøp det aller billigste.

Også må man ha snelle, og selvfølgelig noen sluk. Amund leter etter et passende sluk, men de (voksne) barna hans har rotet i boksen.

– Også må man alltid rydde opp med en gang man er ferdig...

Handleliste til fisketur

- Stang. Til og med en hjemmespikket pinne kan duge.

- Kniv. Det er ikke så nøye akkurat hva slags kniv, men den burde være skarp.

- Mark. Selvgravd eller kjøpt.

- Bly. Dette er ikke det aller viktigste, men du får en god boks for en femtilapp.

- Dupper, kroker og snøre. Dette følger med om du kjøper samme stang som Amund, men det er lurt å ha med ekstra.

Litt usikker på hvordan man sløyer en fisk? Her finner du en guide.

Solemskogen Jakt- og Fiskerforening

Amund forteller også at det er mulig å låne utstyr av Solemskogen Jakt- og Fiskerforening, og de har jevnlige kurs, aktiviteter og generell moro for alle som er interesserte.

– Vi jobber for å få unge ut i skogen, enten med gevær, fiskestang eller hund. Vi har pleid å ta med både kreftsyke barn og skoleklasser ut på tur, men det har blitt lite av det med korona.

Foreningen samarbeider også med organisasjonen Fiskejenter i marka, som jobber med å engasjere kvinner fra alle bakgrunner og aldersgrupper i fisking. De organiserer både korte og lengre turer, og best av alt, det er gratis.

Man kan også ta jegerprøven, slaktekurs og kurs i forskjellige hundesporter hos Solemskogen.

Amunds beste fisketips

- Jo mindre vann, jo mindre sluk

- Vær mye ute, da får du fisk

- Rydd opp skikkelig med én gang

Skitt fiske!

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE