Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Tar opp rasedebatten på fredag

Foto: TEKNISK MUSEUM

Intet tema for stort for Teknisk Museum. Fredag kan du bli med å diskutere hva rase egentlig er.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

KJELSÅS: Professor i biologisk antropologi, Jonathan Marks, innleder debattmøte fredag på Teknisk Museum, med foredraget Tales of the ex-Apes: How we think about race.

«De siste åras teknologiske revolusjon i DNA-forskningen har ført med seg en boom i studier av folkegruppers genetikk. I rettsmedisin benyttes nå DNA-markører for etnisk identifisering», skriver Teknisk Museum på sine hjemmesider.

Nye biologiske ideer

Videre står det:

«Medisinsk forskning kartlegger sammenhenger mellom etnisitet, «rase», genetikk og disposisjon for sykdom. I arkeologien benyttes DNA-undersøkelser av forhistoriske skjeletter og nålevende befolkninger til å undersøke relasjoner mellom etniske grupper i fortid og nåtid.»

Slik forskning har fått mye offentlig oppmerksomhet.

«Og har ført til at flere historikere, vitenskapsfilosofer, samfunnsforskere, biologiske antropologer og genetikere har begynt å spørre i hvilken grad vi ser en framvekst av nye – eller en gjennoppliving av gamle, biologiske ideer om rase, opphav og etnisitet,» skriver museet videre.

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med førstekonservator ved Teknisk Museum, Jon Kyllingstad. Han forklarer nærmere.

LES OGSÅ: Først etter politirazzia reagerte bydelen på at bilvasken var for billig. Sier opp avtale med umiddelbar virkning

Ubegrunnede forestillinger

– Et eksempel på ovennevnte, er blant annet diskusjonen om BiDil. En hjertmedisin som er godkjent av helsemyndighetene i USA, som et medikament spesielt tilpasset afrikansk-amerikanere, forteller Kyllingstad.

Han fortsetter:

– Kritikere har påpekt svakheter i uttestingen av medikamentet, og hevder at «rase» slik dette har blitt benyttet som kriterium i denne forskningen ikke nødvendigvis sammenfaller med relevante genetiske forskjeller i befolkningen, og at forskningen slik sett bidrar til å fremme ubegrunnede forestillinger om grunnleggende genetiske forskjeller mellom «raser», ifølge Kyllingstad.

Professor Jonathan Marks

Professor Jonathan Marks, som innleder debatten fredag, er en sentral deltaker i det internasjonale vitenskapelige ordskiftet om disse spørsmålene og har skrevet bøker som Tales of the ex-Apes: How We Think about Human Evolution (som utgis i september 2015), Why I Am Not a Scientist (2009), og What It Means to Be 98 % Chimpanzee (2002).

Mer info på Teknisk Museums hjemmesider.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...