Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Tåsen flytter til Ullern

Tåsen helsehus skal rives, i mellomtiden flytter tilbudet til Ullern. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

I byrådets boligplan for eldre, er det lagt opp til mange endringer i årene fremover. Blant annet nedleggelse av flere sykehjem. I Nordre Aker kan det bli nytt sykehjem i gamle Sogn videregående skole.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.08.2016 kl 10:09

OSLO: For det skal satses mer på hjemmetjenesten med hverdagsrehabilitering og velferdsteknologi.

«Slik at en større andel av de eldre kan klare seg selv i eget hjem. Satsing på et mer variert botilbud med Omsorg+ og lokale demensboliger gjør at behovet for sykehjemsplasser forventes å bli redusert i fremtiden», ifølge Strategisk boligplan for eldre med hjelpebehov, utarbeidet av Byrådsavdeling for eldre, helse og sosiale tjenester.

Vil bo hjemme

Denne planen rullerer. Den gjeldene boligplanen skisserer utviklingen i perioden 2016-2026. Hvorvidt tiltakene i planen blir gjennomført avgjøres i sin tur av bystyrets budsjettvedtak.

Strategisk boligplan for eldre med hjelpebehov er en kapasitetsplan. Demografiutvikling og andre forhold som virker inn på behovet for Omsorg+ og sykehjem er lagt til grunn for planen. I tillegg til tilstanden til de sykehjemsbyggene som kommunen disponerer.

«De fleste ønsker å kunne bo i sitt eget hjem og være herre i eget hus. Kommunens viktigste rolle er derfor å legge til rette for at så mange som mulig skal kunne bo i sitt eget hjem eller en tilpasset bolig, hele livet eller så lenge som mulig», ifølge planen.

LES OGSÅ: Stjernekokk testet maten i eldreboligen. Her er hans dom

5300 plasser

Per 2015 disponerte kommunen nesten 5300 plasser og boliger med heldøgnstilbud, sykehjem, Omsorg+ og demens- og omsorgsboliger.

Aldershjemsplassene er ikke med i boligplanen, som utgjør rundt 500 plasser til eldre som får tilbud innen psykiatri og rus, eller som er psykisk utviklingshemmete.

Økt levealder, velferdsteknologi og tjenesteutvikling

Det er to hovedgrunner til at kommunen forventer at behovet for sykehjemsplasser og Omsorg+ kan bli redusert. Det ene er at levealderen øker, kanskje vil en person på 80 år i årene som kommer ha bedre helse, og behov for mindre bistand enn før?

Det andre er kommunens program for velferdsteknologi og tjenesteutvikling, som skal føre til en bedre sammensetning av tilbudet til de eldre. Eldre skal leve mer aktive og selvstendige liv, som sammen med blant annet forebyggende og helsefremmende tiltak, med teknologi, skal gjøre at behovet for tjenester, ifølge planen, utsettes, reduseres eller faller bort.

Tåsen helsehus flytter

I tillegg til sykehjem og Omsorg+ har også Sykehjemsetaten pekt ut fire helsehus i Oslo. Det er korttids- og rehabiliteringsplasser, slik som blant annet Tåsen Helsehus.

Tåsen helsehus, tidligere Tåsenhjemmet, ble bygget i 1973. Nå har det gjort jobben, og det skal bygges nytt. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Tåsen Helsehus er ett av byggene som står på listen over rehabilitering. I februar 2017 flyttes virksomheten til Ullerntunet Bo- og behandlingssenter i Bydel Ullern. Der skal beboerne være frem til Tåsen Helsehus er renovert/nybygget, etter planen i 2019.

LES OGSÅ: Pårørende ved Tåsen Helsehus: – Måten min far ble behandlet gjør vondt langt inne i hjertet mitt!

Nordre Aker Budstikke har også skrevet om sykehjemmet på Tåsen tidligere. For ikke lenge siden ble det pusset opp for millioner.

– Det stemmer at det ble gjennomført en rehabilitering av fasaden på Pastor Fangens vei 28 i 2013 og i 2014. På det tidspunktet var ikke videre bruk av bygget eller planer om sykehjem endelig besluttet. Utbedringene av fasaden var helt nødvendig å gjøre, for at det fortsatt skulle kunne brukes som boliger, sa Kristin Øyen, kommunikasjonssjef i Boligbygg Oslo KF til nab.no tidligere i år.

Foreslår sykehjem i tidligere Sogn vgs.

Ellers står ingen av flere institusjonsbygg i Nordre Aker på listene over bygg som skal rehabiliteres, er uegnet til bedere bruk, eller som skal få nybygg.

Derimot står det i planen at det vurderes nytt sykehjem i Sognsveien 80, tidligere Sogn videregående skole. I dag holder Blindern videregående skole til i deler av den store bygningsmassen ved Ringveien.

Rehabitering, nybygg, eller ikke behov

Disse institusjonsbyggene i Oslo står på planen for rehabilitering og nybygg:

Tabell fra Oslo kommune.

Disse byggene anses ikke å ha rehabiliteringsbehov:

Tabell fra Oslo kommune.

Legges ned

Men flere av de nåværende sykehjemmene i Oslo regnes som uegnede, bygnings- og tomtemessig. Hele 17 bygg med rundt 1400 plasser som da ikke egner seg for rehabilitering, eller tomtene er for små for utvidelse. Noen av disse vurderes likevel å kunne brukes til sykehjemsdrift frem til 2026.

I tillegg til at Ammerudhjemmet og Vålerenga eies av Kirkens Bymisjon, som ønsker å bygge nye institusjonsbygg på tomtene, i henhold til boligplanen til Oslo Kommune.

Disse sykehjemmene er i henhold til planen uegnede for å utvikles videre som sykehjem:

Tabell fra Oslo kommune.

Heldøgnstilbud

Planen legger opp til en utbygging av heldøgnstilbud fra 5245 plasser i 2015 til 6204 plasser i 2026. Med en økning av omsorgsboliger og Omsorg+ på rundt 1500 omsorgsboliger frem til 2026.

Her kan du lese hele Strategisk boligplan for eldre med hjelpebehov 2016 - 2026.

Tabell fra Oslo kommune.

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...