Du ringer, og de bringer en teateropplevelse
Og teateropplevelsen er spisset inn mot hva du vil ha - og kanskje trenger, alt gjennom en telefonsamtale.
Publisert: 21.01.2021 kl 14:35
Sist oppdatert: 22.01.2021 kl 07:48
GREFSEN: – Dette skal være et lavterskel tilbud sånn at alle kan gjøre det, sier Birgit Nordby Løvlie.
Etter sommeren i fjor begynte Birgit og kollega Nelly Winterhalder å planlegge prosjektet «Teatertelefonen».
Etter å ha fått støtte av Oslo kommune, Fritt Ord og Fond for utøvende kunstnere, var de klare forrige uke med å holde de første forestillingene.
Tilbudet er gratis.
– I Tyskland så startet de med dette konseptet, «Poesi trifft Pandemie» allerede i mai i fjor, under første nedstenging som følge av pandemien, og de holder fortsatt på. Jeg synes at dette var en så bra idé og tenkte at dette måtte vi få til i Norge også. Vi har lyst til å jobbe og gi folk en teateropplevelse selv under denne perioden, sier Nelly, som opprinnelig er fra Tyskland.
Nelly og Birgit har jobbet med hverandre i mange år og er del av det samme kunstneriske felleskapet Sorialab på Torshov. Nelly er dramatiker og regissør, og Birgit er skuespiller og dramapedagog.
– Vi var veldig motiverte til å gjøre noe. Da vi fjor sommer skjønte at pandemien kom til å vare, så var det bare å søke penger og begynne. Planen var å starte med forestillinger nå i januar, og det er jo mer aktuelt enn noensinne egentlig, sier Birgit.
De har en plan om å holde på til påsken.
Et teaterstykke etter behov
Torsdag forrige uke hadde de premiere.
For å bestille en forestilling må man gå inn på nettsiden deres og bestille time der. En forestilling kan ta fra 10-20 minutter, som kommer an på hvor lang teksten er.
– Så hvordan fungerer Teatertelefonen?
– Du har booket for eksempel klokken 14.00 en lørdag. Da ringer jeg deg klokken 14.00 og spør deg et par spørsmål som hvor du er akkurat da og hvordan stemningen er. Hvis du svarer at du er trist, så tenker vi at vi kommer med et stykke som kan være oppmuntrende eller håpefullt. Responsen vår er hva vi tenker er fint for den personen på andre siden av røret, forteller Birgit.
– Og hvis noen kjeder seg så kan man kanskje ha noe dramatisk eller humoristisk? Vi har prøvd å finne tekster som dekker forskjellige typer stemninger, legger Nelly til.
De har et utvalg av tekster som de har funnet sammen og øvd inn. I utvalget kan man finne tekster av blant annet Hamsun og Shakespeare, og mer moderne teater av for eksempel Toril Solvang og Malmfrid Hallum.
– Man flyter jo litt på erfaring her, jeg har jo jobbet som skuespiller i 20 år. Stykkene er øvd inn og jeg vet hva jeg gjør. Også er det noen av stykkene som jeg har spilt i og som jeg kan godt. Men i starten så satt Nelly med notatblokk, og så tok vi en prat etter alle samtalene, sier Birgit.

Nelly (t.v) og Birgit håper på å kunne gi folk teaterforestillinger i første omgang frem til påsken. Foto: Tiril Haga
– Kunstnerisk friminutt
– Tanken er å kunne gi et kunstnerisk friminutt til lytterne. Det som er så fint med lyddrama er at man kan være med på å skape sin egen historie og føle at man er med i stykket. Vi har fått mange gode tilbakemeldinger på at de som hører på lukker øynene og føler at de er på teater, sier Birgit.
Stykkene er stort sett monologbasert prosa, og hvor det er en person som snakker. Enkel musikk og lydeffekter blir også tatt i bruk.
– Man møter ganske mange som er alene og opplever hverdagene som ganske tøffe. Det er flere som blir lei seg når samtalen er ferdig, og som vil at vi skal holde på lengre, legger Birgit til.
– Ideen er også at skuespilleren skal kunne jobbe fra hjemmekontor, hvis man for eksempel havner i karantene, sier Nelly.
Foreløpig har telefonsamtalene foregått i prøvesalen i lokalet på Torshov.
– Vi ønsker også, i tillegg til annet publikum, å komme i kontakt med gjerne eldre, som ikke kommer seg ut så lett.
Ringer fra hele Norge
– Det er veldig meningsfylt med disse samtalene, hvor du føler du gjør en forskjell for folk. Også er det en forskjell for oss som får jobbet og vært kreative selv om det er som det er nå, sier Nelly.
– Også ringer det folk fra hele landet. Vi har hatt noen fra Vestlandet, og har noen bestillinger fra Tromsø og Sørlandet. Så det er jo supergøy at man kan dele det så bredt, legger Birgit til.
De er enige i at om etterspørselen blir stor nok så kan det godt være at de må utvide med flere skuespillere og fortsette med tilbudet, selv når covid19-situasjonen forhåpentligvis ikke stenger ned landet lenger:
– Jeg synes det er så gøy at dette skjer og får glede av at det skjer kunst og kultur når det er så mye restriksjoner og ting som stenges ned. Å holde oppe kulturfeltet er veldig viktig. Vi trenger opplevelser, understreker Birgit.
Les mer om Teatertelefonen her (ekstern link) .
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!