ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Elevene har hatt en helt spesiell uke

– Barn og unge ønsker endring. Vi voksne bør heie frem dette og ta dem på alvor, oppfordrer rektoren. Blant annet arrangerte elevene moteshow med gjenglemt tøy ved skolen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.05.2019 kl 12:17

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

GREFSEN: Ikke noe å lure på om de unge er opptatt av miljø, de streiker for miljøet, og ikke minst sang lørdagens vinnere av MGPjr om at «Kloden er syk». Grefsen skoles elevråd synes også det var på tide med en egen miljøuke.

Det fortelles at initiativet ble tatt godt imot av de ansatte på skolen, også av AKS - Aktivitetsskolen. Timeplaner ble løst opp, og uke 22 satt av til en egen miljøuke.

– Grefsen skole har alltid vært opptatt av miljøet. Skolen er Miljøfyrtårn-sertifisert, var en av pilotskolene med tanke på kildesortering og resirkulering og er Oslos første humlevennlige
skole. Vi hadde også et eget opplegg høsten 2018, hvor teamet var matsvinn. Så en miljøuke var noe vi alle omfavnet, sier rektor Are Enger.

Lytter

Fagfornyelsen og nye læreplaner, som skal gjelde fra høsten 2020. legger opp til mer dybdelæring, mer utforskende læring og større tverrfaglighet.

– Elever er kreative og har mange innspill på hva som gjør en skole god. Det lytter vi til og tar dem med inn i planleggingen, fortsetter Enger.

ANNONSE

Den overordnede delen av ny lærerplan, sier følgende blant annet om tverrfaglighet:

De tre tverrfaglige temaene i læreplanverket tar utgangspunkt i aktuelle samfunnsutfordringer som krever engasjement og innsats fra enkeltmennesker og fellesskapet i lokalsamfunnet, nasjonalt og globalt. Elevene utvikler kompetanse knyttet til de tverrfaglige temaene gjennom arbeid med problemstillinger fra ulike fag. Elevene skal få innsikt i utfordringer og dilemmaer innenfor temaene. De skal forstå hvordan vi gjennom kunnskap og samarbeid kan finne løsninger, og de skal lære om sammenhenger mellom handlinger og konsekvenser.

Rektoren forteller videre at elevrådet kom med mange innspill til hva som burde gjøres i løpet av miljøuka:

– Det var veldig gode skolefaglige forslag, nærmiljøtiltak og også med noen oppfordringer til voksne. For eksempel at man skulle reise til og fra skole miljøvennlig.

LES OGSÅ: Elevene som gikk ut av syvende klasse for 60 år siden, var tilbake i skolegården på Grefsen

ANNONSE

Hva betyr dette for eleven?

Rektoren forteller videre at ansatte i skole og AKS hentet mål og beskrivelser fra revidert rammeplan AKS og nye læreplaner, og satt sammen et godt pedagogisk og samfunnsrelatert opplegg.

– Vi ønsket også å utfordre elevene tilbake; hva betyr dette for den enkelte? Hva slags endringer må du gjøre, for å bidra til et bedre miljø? Alle foreldre fikk overlevert elevrådets ønsker og utfordringer og sammen skapte vi en flott miljøuke.

Blant annet har elevene:

 • Plukke søppel og plast langs Akerselva
 • Besøkt Grefsen miljøstasjon og fått omvisning
 • Resirkulert papir (makulert, kjørt i blender, lagt i bløtt, presset sammen, til bruk i kunst og håndverk ved en senere anledning)
 • Bygd bie-hotell og lært mer om viktigheten av insekter
 • Lagd handlenett av gamle t-skjorter
 • Lagd kunstverk og skrevet på mål med hva den enkelte kan gjøre for miljøet
 • Skrevet krav-liste til hva foreldre og familie kan bli bedre på
 • Digitale ukeplaner
 • Sorteringsstafett - hva skal hvor?
 • Miljø-rebus
 • Lest og skrevet tekster, som handler om miljø og bærekraftig utvikling
 • Utvidet bok-bibliotek, med hjelp fra Deichmanske
 • Moteshow hvor elever tok på seg gjenglemte klær og klær som kan gjenbrukes

ANNONSE

Moteshowet

Rektor forteller at moteshowet ble gjennomført av elever på 5. trinn, med mange andre elever som tilskuere.

– Blant annet viste de frem eksempler fra alt det gjenglemte tøyet, ved skolen - det er mye hvert år. Gamle klær kan brukes om igjen, kanskje med en ny vri. Men at det går an å glemme igjen en Juventus-drakt kan jeg ikke fortstå, det er nesten like ille, som å glemme igjen en Odd-drakt!

– Men helt ærlig, vi er rett og slett elendig på å ta vare på klær og glemmer igjen altfor mye. Det virker som om man bare kan kjøpe seg nytt, og det er ikke bra. Her kan alle ta seg sammen og når det gjelder forbruk generelt: Less is more!

ANNONSE

LES OGSÅ: Gjett hva som skjedde, da denne skolen ble engelsk for en dag?

– Bør heie frem dette

Rektoren ønsker å rose elevene mer:

– Vi på Grefsen skole er prisgitt en elevgruppe som har masse ideer og en foreldregruppe som er gode og aktive støttespillere. Sammen med dyktige ansatte har vi klart å få til en viktig og annerledes uke på Grefsen skole, med miljøet i fokus. Og hvor oppfordringen og budskapet er: Alle små bidrag er med på å hjelpe og ikke minst at vi sammen skaper et bedre miljø.
Barn og unge ønsker endring. Vi voksne bør heie frem dette og ta dem på alvor, oppfordrer rektoren.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE