Nordre Aker Budstikke

Elevene har hatt en helt spesiell uke

– Barn og unge ønsker endring. Vi voksne bør heie frem dette og ta dem på alvor, oppfordrer rektoren. Blant annet arrangerte elevene moteshow med gjenglemt tøy ved skolen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.05.2019 kl 12:17

GREFSEN: Ikke noe å lure på om de unge er opptatt av miljø, de streiker for miljøet, og ikke minst sang lørdagens vinnere av MGPjr om at «Kloden er syk». Grefsen skoles elevråd synes også det var på tide med en egen miljøuke.

Det fortelles at initiativet ble tatt godt imot av de ansatte på skolen, også av AKS - Aktivitetsskolen. Timeplaner ble løst opp, og uke 22 satt av til en egen miljøuke.

– Grefsen skole har alltid vært opptatt av miljøet. Skolen er Miljøfyrtårn-sertifisert, var en av pilotskolene med tanke på kildesortering og resirkulering og er Oslos første humlevennlige
skole. Vi hadde også et eget opplegg høsten 2018, hvor teamet var matsvinn. Så en miljøuke var noe vi alle omfavnet, sier rektor Are Enger.

Lytter

Fagfornyelsen og nye læreplaner, som skal gjelde fra høsten 2020. legger opp til mer dybdelæring, mer utforskende læring og større tverrfaglighet.

– Elever er kreative og har mange innspill på hva som gjør en skole god. Det lytter vi til og tar dem med inn i planleggingen, fortsetter Enger.


Den overordnede delen av ny lærerplan, sier følgende blant annet om tverrfaglighet:

De tre tverrfaglige temaene i læreplanverket tar utgangspunkt i aktuelle samfunnsutfordringer som krever engasjement og innsats fra enkeltmennesker og fellesskapet i lokalsamfunnet, nasjonalt og globalt. Elevene utvikler kompetanse knyttet til de tverrfaglige temaene gjennom arbeid med problemstillinger fra ulike fag. Elevene skal få innsikt i utfordringer og dilemmaer innenfor temaene. De skal forstå hvordan vi gjennom kunnskap og samarbeid kan finne løsninger, og de skal lære om sammenhenger mellom handlinger og konsekvenser.

Rektoren forteller videre at elevrådet kom med mange innspill til hva som burde gjøres i løpet av miljøuka:

– Det var veldig gode skolefaglige forslag, nærmiljøtiltak og også med noen oppfordringer til voksne. For eksempel at man skulle reise til og fra skole miljøvennlig.

LES OGSÅ: Elevene som gikk ut av syvende klasse for 60 år siden, var tilbake i skolegården på Grefsen

Hva betyr dette for eleven?

Rektoren forteller videre at ansatte i skole og AKS hentet mål og beskrivelser fra revidert rammeplan AKS og nye læreplaner, og satt sammen et godt pedagogisk og samfunnsrelatert opplegg.

– Vi ønsket også å utfordre elevene tilbake; hva betyr dette for den enkelte? Hva slags endringer må du gjøre, for å bidra til et bedre miljø? Alle foreldre fikk overlevert elevrådets ønsker og utfordringer og sammen skapte vi en flott miljøuke.

Blant annet har elevene:

 • Plukke søppel og plast langs Akerselva
 • Besøkt Grefsen miljøstasjon og fått omvisning
 • Resirkulert papir (makulert, kjørt i blender, lagt i bløtt, presset sammen, til bruk i kunst og håndverk ved en senere anledning)
 • Bygd bie-hotell og lært mer om viktigheten av insekter
 • Lagd handlenett av gamle t-skjorter
 • Lagd kunstverk og skrevet på mål med hva den enkelte kan gjøre for miljøet
 • Skrevet krav-liste til hva foreldre og familie kan bli bedre på
 • Digitale ukeplaner
 • Sorteringsstafett - hva skal hvor?
 • Miljø-rebus
 • Lest og skrevet tekster, som handler om miljø og bærekraftig utvikling
 • Utvidet bok-bibliotek, med hjelp fra Deichmanske
 • Moteshow hvor elever tok på seg gjenglemte klær og klær som kan gjenbrukes

Moteshowet

Rektor forteller at moteshowet ble gjennomført av elever på 5. trinn, med mange andre elever som tilskuere.

– Blant annet viste de frem eksempler fra alt det gjenglemte tøyet, ved skolen - det er mye hvert år. Gamle klær kan brukes om igjen, kanskje med en ny vri. Men at det går an å glemme igjen en Juventus-drakt kan jeg ikke fortstå, det er nesten like ille, som å glemme igjen en Odd-drakt!

– Men helt ærlig, vi er rett og slett elendig på å ta vare på klær og glemmer igjen altfor mye. Det virker som om man bare kan kjøpe seg nytt, og det er ikke bra. Her kan alle ta seg sammen og når det gjelder forbruk generelt: Less is more!


LES OGSÅ: Gjett hva som skjedde, da denne skolen ble engelsk for en dag?

– Bør heie frem dette

Rektoren ønsker å rose elevene mer:

– Vi på Grefsen skole er prisgitt en elevgruppe som har masse ideer og en foreldregruppe som er gode og aktive støttespillere. Sammen med dyktige ansatte har vi klart å få til en viktig og annerledes uke på Grefsen skole, med miljøet i fokus. Og hvor oppfordringen og budskapet er: Alle små bidrag er med på å hjelpe og ikke minst at vi sammen skaper et bedre miljø.
Barn og unge ønsker endring. Vi voksne bør heie frem dette og ta dem på alvor, oppfordrer rektoren.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...