Nordre Aker Budstikke

Et stort miljøproblem:

Tenker man ikke at sneiper og snus er søppel?

Rusken-general Jan Hauger er oppgitt over stor forsøpling, folk kaster sneiper og snusposer overalt. Foto: Janina Lauritsen

Bare ta en titt på Storo-lokket - der ligger drøssevis med sneiper og snusposer. – Et kjempeproblem og miljøfiendtlig forsøpling, understreker Rusken-general Jan Haugen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.09.2018 kl 08:58

STORO: – Det er drøssevis med sneiper og snusposer som dekker til asfalten og grønne lunger i byen vår. De ligger der, på bakken, godt tråkket ned mellom brosteinssprekkene, spesielt på trikke- og bussholdeplasser. Men det er det kanskje ikke så mange som tenker over i en travel hverdag?

Det vil Rusken-general Jan Hauger gjøre noe med.

Et stort miljøproblem

– Her og på stasjonsområder i hele Oslo ligger det veldig mange snusposer og sigarettsneiper, sier Hauger på Storo-brua.

Rusken appellerer til folk om at de må hjelpe dem med ryddingen.

– Her står man og venter på trikken eller bussen, da har man har tid til å stumpe sigaretten og kaste den i søppeldunken. Hvis vi tenker på alle stasjonene i Oslo er det et stort omfang, sier han og fortsetter:


– Denne typen forsøpling er miljøfiendtlig, det er mye miljøgifter i sneipene og snusen.

Når det regner tar vannet med sneipene og snusposene ned i sandfangerne, eller blir med nedover trikkeskinnene. Men sandfangerne greier ikke å fange opp filtre og snusposer. Da går det rett ut i havet, påpeker Hauger.

Sneiper er også søppel, kast de andre steder enn på bakken. Foto: Janina Lauritsen

Plast

Og det er mye plast i en sigarett. Det er faktisk 10.000 plastfibre i bare én sneip.

– Når vi setter fokus på plast må vi tenke over småforsøplingen som plast representerer. Her er det en enorm forsøpling! Alle stoppene er overfylt av sneiper og snusposer.


– På snusboksen er det et lokk, en slags «avfallsdunk.» Hvorfor plasserer ikke folk snusposen der? Og sneipene, det er plass til dem i sigaretteskene til du kommer til en avfallsdunk. Min appell er at de som røyker og snuser må velge en annen løsning på å kvitte seg med det som er igjen av produktet. Spesielt nå som vi fokuserer på plast.

Hvis vi ikke blir flinkere, kommer det enda mer plast i havet, sier han videre.

– Forskerne har operert sjøfugler, magene har inneholdt opptil 90 prosent plast. Fuglene tror dette som ligger og flyter i vanner er små fisker.

– Folk er uvitende

Hvis røykerne kunne brukt askebegrene i bilene sine til å ha sneiper i, i stedet for mynter til bommen, hadde det hjulpet, sier Hauger mens han går mot midtrabatten ved Storo-brua.

– Folk bruker ikke askebegrene, de ruller ned vinduet og kaster sneipene ut i lyskryssene. Og tenk på alle trafikklysene som er i Oslo! Ha heller en liten boks eller en pose i bilen, oppfordrer han.


– Folk er uvitende om hva snus og sigaretter representerer med plastutfordringer. De må skjerpe seg og tenke på medansvar. De tenker «denne lille sneipen her», men det er et kjempeproblem.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...