Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Norway Cup 2016:

Tidligere blinde og svaksynte barn hjulpet av norske leger

De afrikanske barna bor på Engebråten Ungdomsskole under Norway Cup. Foto: RIGHTTOSIGHT

– De fleste barna hadde ikke engang sko på bena på første trening, forteller styreleder Trine Jacobsen i Right to Sight Norge - nå har de afrikanske barna eget fotballag med i Norway Cup.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.08.2016 kl 08:47

KJELSÅS: Innkvartert på Engebråten Ungdomsskole, tidligere blinde og sterkt synshemmete barn fra Kenya, og med i Norway Cup.

LES OGSÅ: Ikke alle ligger på stranden i ferien - dette blir guttas tredje cup på like mange uker!

Right to play

Organisasjonen Right to Sight arbeider i Kenya, og arbeider blant annet med videreutdanning av afrikanske øyeleger.

– I Afrika er syv millioner mennesker unødig blinde, vel halvparten er blinde i mangel av en operasjon av grå stær. En slik operasjon tar kun 10 minutter, og koster rundt 250 kroner, forteller Trine Jacobsen, øyelege og styreleder Right to Sight Norge.

Mer enn 90 prosent av verdens blinde lever i fattige land.

LES OGSÅ: En første gang for alt - også deltagelse i Norway Cup

Mangel

– Det er desperat mangel på øyeleger i Afrika, rundt én øyelege per en million innbyggere. Vi gir undervisningstilbud desentralisert og har nylig etablert samarbeid med Universitetet i Nairobi, forteller Jacobsen videre.

De afrikanske spillerne var også med på Norway Cups gudstjeneste i Bekkelaget kirke, barna sang også kenyansk sang under selve gudstjenesten. Foto: RIGHTTOSIGHT

Som fortsetter.

– Undervisning i grå stær-kirurgi er nødvendig for å bekjempe blindheten, tidligere operasjonsteknikk brukt i Afrika har medført mye tid og ineffektivitet. Gjennom såkalt SICS-single inscision cataract surgery kan en øyelege øke sin kapasitet fra å behandle kun få pasienter per uke, til 15 pasienter om dagen!

Samarbeidet med Universitetet i Nairobi innebærer at organisasjonen støtter grå stær-kirurgi. Prosjektet er styrt av organisasjonens rådgivende øyeleger.

LES OGSÅ: Løse hunder angrep den blinde katten, som gikk i bånd!

– Ingen på lønningslisten

– Vi er leger og øyeleger fra første til siste ledd, også i oppfølgingen av økonomien og ikke minst, kvaliteten på det arbeidet som støttes. Vårt arbeid i Norge er basert på frivillighet, det betyr ingen på lønningslisten utover regnskap og revisjon, forteller Jacobsen.

Drømmen om fotballag

Høsten 2015 ble drømmen om å få etablert et fotballag med tidligere synsopererte blinde og svaksynte lag en realitet.

– Right to Sights fotballag består av barn i alder 13-14 år, og deltar i årets Norway Cup. Barna har trent fotball to ganger i uken siden desember i fjor.

LES OGSÅ: Hvorfor bryr vi oss ikke mer om hvordan de gamle har det?

Jacobsen roser administrasjonen i Norway Cup.

– Lucy Thoresen og Toril Kristoffersen sørget for at kollekten fra fjorårets Norway cup gudstjeneste uavkortet gikk til vårt prosjekt. Vi har fått vesentlig støtte fra flere sponsorer, samt en rekke privatpersoner til å gjøre dette mulig.

LES OGSÅ: Nå skal det bli liv og røre rundt den gamle gården - restaurant, butikker og 440 leiligheter.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post![/

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...