Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Til kamp mot søndagsåpne butikker

I morgen samles tusenvis av osloborgere undere ulike faner og felles paroler under 1. mai-toget, som går fra Youngstorget kl. 12. 45. Foto: Arkivfoto: Marianne Holøien

Årets 1. mai-parole er i hovedsak å kjempe mot at butikkansatte skal jobbe søndager.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.04.2014 kl 13:36

OSLO: Årets hovedparole er «Ja til faste ansettelser og handlefri søndag - stans regjeringas forslag».

LO går hardt ut mot regjeringens forslag om søndagsåpne butikker:

LES OGSÅ: To av tre sier nei til søndagsåpne butikker

- Høyre og Frps regjeringserklæring lover ingen nye tiltak mot sosial dumping, men derimot flere midlertidige ansettelser og arbeidstidsordninger som undergraver tariffavtalene, melder LO i en pressemelding før 1. mai. 

De mener uføres pensjoner, permitteringsloven og lønnsgarantiordningen ved konkurser allerede er forverret.

- Høyre og Frp støttes av arbeidsgiverforeninger som ønsker at arbeidsfolk igjen skal stå med lua i handa. LO i Oslo vil beholde søndager og helligdager som en kollektiv fridag for flest mulig ansatte. Regjeringas forslag om søndagsåpne butikker rammer tusenvis av ansatte i varehandelen, men også renholdere, vektere og ansatte innen transport og lager. Arbeidsgivere i varehandel er også imot søndagsåpent. Kalenderen kan ikke bare ha hverdager. Vi krever at det lovfestes en nasjonal begrensning i åpningstidene, skriver LO videre.

LES OGSÅ: - Det er passé at man skal sitte musestille med foldede hender etter kirketid

- Alltid et hett tema

Trolig blir det svært mange forskjellige paroler under årets 1. mai-tog. Men hovedparolen, som LO stiller seg bak, er altså at butikkansatte skal slippe å jobbe søndager.

DittOslo.no skrev om søndagsåpne butikker da regjeringen lanserte forslaget, og flere aktører stiller seg skeptiske til det. Fagforeningene fortviler, mens kjøpesentrene rynker på nesa.

- Åpningstider er alltid et hett tema. Umiddelbart synes jeg vi har gode åpningstider, uttalte senterleder på Tveita senter, Tonje Holm-Fischer.

LES OGSÅ: Her feirers 1. mai i Oslo (link til ekstern side)

Hun synes det er vanskelig å svare på hvordan hun stiller seg.

- Dersom regjering og markedet vil ha dette, så må vi jo se på det. Jeg tror imidlertid det er mer bysentrene som har noe å tjene på dette, sier hun og bekrefter at dette ikke har vært særlig tema foreløpig på de tre Obos-sentrene Tveita, Manglerud og Lambertseter.

- Jeg synes jo alle har rett på fri på en søndag, også de som jobber i butikk, sier Holm-Fischer. Hennes delte opplevelse av Erna Solbergs fremtidige forslag blir bekreftet av utviklingsleder i Oslo Handelsstandsforening, Lars Fredriksen.

- Folk i bransjen er helt klart delt, sier han.

LES OGSÅ: Hedrer Oslo-parkens mor 1. mai

Foreningen har 2.100 medlemmer i Oslo, av disse 40 kjøpesentre og 70 kjeder.

- I forbindelse med regjeringsskifte utførte vi en undersøkelse, og det viste seg at bransjen er splittet. En stor gruppe som Varner-gruppen med sine erfaringer fra utlandet, som blant annet Tyskland og Polen, meldte tilbake at søndagsåpent er utelukkende kostnadsdrivende, og at de ikke var tjent med det. Enkelte aktører innen dagligvarebransjen har allerede «Brustadbuer», og vil derfor ikke ha flere søndagsåpne butikker, forteller Fredriksen.

Felles avgang i 1. mai-tog

Tradisjonen tro blir det 1. mai-tog fra Youngstorget kl. 12.45.

Rundt omkring i Oslo starter Arbeidernes dag allerede i tidlig på morgenen.

På Furuset blir det blomsternedleggelse ved Trygve Lie-statuen kl. 09.00, før samling med frokost tale og loddsalg.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...