Nordre Aker Budstikke

Tilbakemeldingene lot ikke vente på seg da vi spurte om sykkeltyverier

Se tips til hvordan sikre deg mot tyveri.

I 2018 ble 317 000 tyverier fra boder, garasjer og hager anmeldt til Politiet, ifølge SSB. Foto: CODAN

Nordre Aker Budstikke har fått meldinger om en rekke sykkeltyverier i bydelen den siste tiden, men politiet har ingen områdeoversikt: – Vi har ikke tilgjengelig oversikt på de ulike bydelene og postnummer, sier pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.06.2019 kl 12:37

GREFSEN: Siste fredagen i mai fortalte leser Heidi til Nordre Aker Budstikke om to dyre sykler, den ene en el-sykkel, som var stjålet etter innbrudd i garasjen på Grefsen. I tillegg var det satt igjen to ukjente sykler utenfor garasjen. Her kan du lese hele saken.

Etter at lokalavisa publiserte saken, fortalte også beboer i Lyngåsveien, at de hadde blitt frastålet sykkel i garasje, natt til lørdag.

Disse to ukjente syklene sto igjen utenfor garasjen på Grefsen, mens to dyre sykler, en el-sykkel og en vanlig sykkel, var stjålet etter innbrudd i garasjen. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Dyre sykler

Uka etter fortalte beboer i Grefsenkollveien at det skal ha vært flere innbrudd i området

– Jeg leste artikkelen om sykkeltyverier i Grefsenområdet nå i helgen. Natt til lørdag var det også innbrudd i sameiet Grefsenkollveien 16. Minst to boder ble brutt opp, og minst to dyre sykler ble stjålet, begge fra samme bod. Tilliggende boder uten sykler var ikke rørt, sier leseren og forteller også om innbrudd som skal ha skjedd i et sameie lenger ned i veien.

– Tyveriene er anmeldt. All honnør til politiet som sendte en patrulje samme formiddag. Én av syklene er bygget opp spesielt rundt en ramme importert fra USA, og koster minst 60.000 om den skal kjøpes ny. Den andre sykkelen var standard, koster 15.000 og var knapt en måned gammel. Det var tyver på ferde rundt nyttår også, den gang raidet de sameiets sykkelbod og plukket med seg de dyreste syklene derfra, samt fra noen tilliggende privatboder. De vanlige syklene fikk stå igjen.

Utbredt

Nordre Aker Budstikke ba folk om tips om sykkeltyverier den siste tiden i samme område, og det har kommet flere henvendelser, fra hele bydelen.

Lesere forteller om sykler som har blitt stjålet blant annet fra Kolderups vei, Disengrenda, Brekkeveien, Morellbakken skole, Nordberg og Bakkehaugveien.

I ett tilfelle forteller en leser også om en lignende hendelse som Heidi på Grefsen opplevde; en dyr sykkel ble stjålet på Nordberg, en billigere sykkel ble satt igjen.

Denne sykkelen ble funnet for noen uker siden, slengt inn i en hekk i Midtoddveien. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE

Ingen detaljoversikt hos politiet

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med Oslo politidistrikt om sykkeltyverier i området Grefsen og Kjelsås, og i Nordre Aker generelt. Ifølge politiet kan ikke anmeldelser søkes opp på postnummer, eller innenfor et spesifikt område, eller per bydel - kun for hele Oslo.

– Anmeldelsesstatistikken gir ikke dette grunnlaget for oss - vi har ikke tilgjengelig oversikt på de ulike bydelene og postnummer, sier pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt, og legger til:

– Tall på antall anmeldelser av sykkeltyverier i Oslo politidistrikt for 2018 var 4863. Hittil i 2019, per 30. mai, er det 1368 anmeldelser av sykkeltyverier i Oslo, for perioden på samme tid i fjor var antallet 1326.

– Generelt anbefaler vi at man sikrer sykkelen best mulig, at man låser den til steder er det trygt og ikke så lett å frigjøre låsen og sykkelen, og forsikrer og registrerer den slik at den lett kan identifiseres. Oblater på sykkelen som sier at den er registrert kan også gjøre at den kan være vanskeligere å videreselge, oppfordrer politiet.


Gallup

Har du opplevd sykkeltyveri i Nordre Aker i år?

Vis resultat

GPS en mulighet

Etter at Nordre Aker Budstikke skrev om flere sykkeltyverier i løpet av de siste ukene, tok også forsikringsselskapet Gjensidige kontakt. De forteller at de har hatt god erfaring med sporingsenhet som finner igjen stjålne sykler:

– Bare på noen måneder har vi sikret verdier for 250.000 kroner i stjålne sykler og kundene er superfornøyde. Vi tror sporingsenheten kan bli en revolusjon i kampen mot sykkeltyverier. Tidligere har gjennfinningsraten vært kun tre prosent, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Men sporingsenheten er ikke gratis, den koster like under 1000 kroner, forteller Rysstad, pluss 59 kroner for aktivering per måned av GPS-sender.

Garasjetyveri

I en pressemelding fra Codan Forsikring i mai, fortelles det at det i fjor skjedde 317.000 tyverier fra boder, garasjer og hager i Norge, som ble anmeldt til politiet, ifølge SSB. Tall fra Finans Norge viser at tyveri og ran av innbo og bygning står for 7,2 prosent av de innmeldte sakene og 4,2 prosent av utbetalingene for hjem-, villa- og hytteforsikringene i 2018.


– Vi har stadig dyrere utstyr, som sykler, ski, robotklippere, verktøy, høytrykkspylere, i tillegg til hagemøbler, felger og bildekk. Mange har verdier for flere hundre tusen oppbevart i garasjen eller boden, sier skadesjef Annika Persson i Codan Forsikring.

Som regel dekker innboforsikringen tyverier fra bod og garasje.

– Det viktigste du gjør er å lukke og låse garasjen eller boden med en solid lås når du går fra den. Her er det mange som synder, sier Persson.

I tillegg oppfordrer de til egen forsikring for dyre sykler:

– Hvis du har en svært dyr sykkel bør du vurdere å tegne en egen forsikring. Og bilfelger og -dekk er ettertraktet blant tyver. Innelåst i en privat garasje er de dekket av forsikringen, men ikke dersom de ligger løst, for eksempel i en fellesgarasje. I slike tilfeller finnes det godt sikringsutstyr, som bolter, kjetting og låser, i butikker som selger bilrekvisita. Eller du kan bruke et dekkhotell, sier Persson.

NAF: Økte utbetalinger

Ifølge NAF er det ikke flere sykkeltyverier nå enn for ti år siden, men summen på utbetalingene har skutt i været de siste par årene.

– Vi kjøper dyrere sykler og elsykler enn før, og da får vi rekordhøye erstatningskrav, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

I 2018 ble det meldt inn 10.400 stjålne sykler. Det tilsvarer i overkant av ett sykkeltyveri i timen, hele døgnet, året rundt. Erstatningsutbetalingene endte på 82 millioner kroner med en snittpris på 7887 kroner per sykkel, viser tall fra Finans Norge, ifølge pressemeldingen fra NAF.

– De dyre transportsyklene er attraktive for sykkeltyvene og vi anbefaler alle med dyr sykkel å passe på at den er dekket av forsikringen. Mange får seg en kjedelig overraskelse når de først etter at sykkelen er stjålet oppdager at sykkelen ikke er dekket av den forsikringen man har, sier Sødal.

NAF anbefaler alle med dyr sykkel å gjøre ulike tiltak for å hindre at sykkelen skal bli stjålet:

  • Velg en god sykkellås, og bruk gjerne to stykker.
  • Lås sykkelramme og bakhjul til et sykkelstativ eller en solid stolpe.
  • Har du elsykkel, ta med deg batteri og display.
  • Ikke la sykkelen stå ute om natten.
  • Parker sykkelen på godt synlige steder der mange mennesker ferdes.
  • Ta med deg setet eller andre løse deler.
  • Registrer sykkelen i Falck sykkelregister.

Bikemember

Bikemember, et nytt norsk forsikringsgodkjent sykkelregister, oppfordrer sykkeleiere til å registrere seg på nettsiden bikemember.no. Oblatet du får i posten festes på sykkelen. Selv om oblatet kan skrapes av, er det ikke enkelt, og i tillegg til oblat registreres sykkelens rammenummer.

– Vår erfaring er at sykler merket med oblaten fra Bikemember, er mindre attraktive blant sykkeltyvene, fordi tyven vet at andre kan slå den opp i sykkelregisteret. Og om sykkelen skulle bli stjålet, øker sjansen for å finne den igjen om den er registrert hos Bikemember, forteller daglig leder, Ole Jørgensen, i en pressemelding.

Om sykkelen din blir stjålet registrerer du det på nett eller via kundeservice. Om noen skulle finne sykkelen, enten den ligger i en grøft eller ute på en «kjøp og salg»-side, kan de scanne oblat, eller slå opp rammenummeret på sykkelen, og få kontakt med deg. Både du og finner av syklen er som utgangspunkt anonyme, da dere kommuniserer via Bikemembers nettside.

– Etter at Falck sluttet å drifte og solgte sykkelregisteret sitt, mente vi det var plass til et mer moderne register, sier Jørgensen.

– Bikemember er det eneste sykkelregisteret som lar finneren ta kontakt direkte med sykkeleieren. Med denne løsningen håper vi at nordmenn kan hjelpe hverandre, så politiet kan bruke ressurser på viktigere oppgaver.

Å registrere en sykkel hos Bikemember koster ifølge selskapet 149 kroner i året, eller 299 kroner for alle familiens sykler. Er sykkelen registrert i sykkelregisteret, og er forsikret, kan du spare opp mot 2000 kroner i egenandel om sykkelen blir stjålet. Bikemember er FG-godkjent, som betyr at de er godkjent av forsikringsselskapets bransjeorganisasjon, står det videre i pressemeldingen.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...