Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

– Tilintetgjørelse av arkiv er ugjenkallelig

Riksarkivet på Sogn, her i forbindelse med tidligere slektforskningsdager. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Vil ikke slette uskyldige DNA-profiler. Det skriver NRK om Riksarkivet. Nå svarer de.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.12.2016 kl 14:28

SOGN: Ifølge NRK vil ikke Riksarkivet på Sogn slette uskyldige DNA-profiler, med begrunnelse i at det er arkivmateriale.

– Kripos frykter politiet kan få svekket tillit som følge av dette, skriver NRK - les hele saken her.

En DNA-profil er unik og kan knytte en person til et sted der det er funnet DNA, skriver NRK videre.

Riksarkivet svarer

Nå svarer Riksarkivet, og legger følgende melding ut på egen side.

– Vi viser til oppslaget omkring DNA-profiler og sletting på NRK radio i dag, 12. desember. Saken er under behandling i Riksarkivet, og vi vil understreke at Riksarkivaren ikke har konkludert når det gjelder hvorvidt DNA-profiler skal bevares.

Videre.

Tilintetgjørelse ugjenkallelig

– Det er viktig å være klar over at tilintetgjørelse av arkiv er ugjenkallelig. Derfor er det vår holdning at saken skal være så godt opplyst som mulig før det treffes avgjørelser om tilintetgjøring slik at verdifull dokumentasjon ikke går tapt.

– Vi tar sikte på å avklare alle relevante spørsmål i dialog med sentrale faginstanser i saken – Datatilsynet, Kripos og Folkehelseinstituttet. Saken konkluderes i januar.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...