Nordre Aker Budstikke

Tiltakene opprettholdes til over påske

Erna Solberg. (Lisens) Foto: Eirin Larsen, SMK

De strenge tiltakene for å hindre koronasmitte videreføres frem til 13. april 2020.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.03.2020 kl 20:12

OSLO: Det opplyste statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie under en pressekonferanse tirsdag 24. mars. (Se hele pressekonferansen nederst på siden).

Torsdag 12. mars iverksatte regjeringen en rekke kraftige tiltak i kampen mot koronapandemien, med virkning i første omgang frem til og med 26. mars.

– Vi må være forberedt på at vi i dag kommer med de sannsynligvis sterkeste preventive tiltakene som har vært i fredstid i Norge, sa statsminister Erna Solberg den gangen.

Viderefører tiltak

Siden 12. mars har skoler, barnehager og utdanningsinstitusjoner holdt stengt. Alle idrettsanlegg og idrettsaktivitet har holdt stengt. Det er innført strenge karanteneregler for personer som kan ha vært utsatt for smittefare, og isolasjon for personer med påvist covid-19-smitte. Det er innført et tilnærmet innreiseforbud til Norge, der alle som kommer inn i landet settes i karantene, det er innført forbud mot kulturarrangementer, en rekke tilbud som hudpleiesalonger og frisører har måtte holde stengt, og det har vært streng adgangskontroll ved helseinstitusjoner. Se alle tiltakene her.

Senere har flere strenge tiltak blitt innført, slik som forbud mot å overnatte på hytter i andre kommuner enn der man er bostedsregistrert.


Nå videreføres alle disse tiltakene fram til og med 13. april.

Det betyr også at det for veldig mange ikke vil være lov å reise på hytta i påsken. Statsministeren oppfordret på spørsmål fra media folk til å kjøpe brettspill og lage hyttestemning hjemme.

Noen av de viktigste tiltakene som videreføres til og med 13. april 2020 (kan bli forlenget)

 • De strenge hygienetiltakene fortsetter. Folk må holde fysisk avstand til hverandre, ha god håndhygiene og hoste i papir eller albuekroken.
 • Ute i det offentlige rom, bør folk ha minst en meters avstand til andre mennesker. Når man er ute, bør man ikke være mer enn fem personer sammen i gruppe – med unntak av de som er i familie eller i samme husstand. Innendørs bør folk ha minst to meters avstand til hverandre, men det gjelder ikke de som er i familie eller i samme husstand.
 • Alle landets barnehager, barneskoler, ungdomsskoler, videregående skoler, høyskoler og universiteter og andre utdanningsinstitusjoner holder stengt.
 • Barnehagebarn og barn på småskoletrinnet med foreldre som har samfunnskritiske funksjoner, fortsetter å få et tilbud i sin barnehage og skole.
 • Reglene om karantene og isolasjon etter kontakt med smittede (smittekarantene) videreføres. Dersom du har vært i nær kontakt med noen som har fått påvist koronavirus, skal du være i karantene i 14 dager. Dersom du har vært på utenlandsreise skal du være i karantene i 14 dager fra den dagen du kom hjem. Dersom du har fått påvist eller testes for koronavirus, må du isoleres. Det betyr at du må holde deg hjemme hele tiden og ikke gå ut. Dersom testen er negativ, skal du fullføre karanteneperioden.
 • Reglene for karantene ved innreise til Norge fra utlandet (reisekarantene) videreføres med de unntak og presiseringer som gjelder i dag.
 • Reglene om bortvisning av utenlandske statsborgere som ikke bor eller jobber i Norge ved grensen videreføres, med de unntak og presiseringer som gjelder i dag.
 • Grensekontrollen på indre Schengen-grenser forlenges.
 • Helsepersonell som jobber med pasientbehandling forbys å reise til utlandet. Forbudet gjelder både tjenestereiser og privatreiser, foreløpig ut april 2020.
 • Kulturarrangementer, idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs er forbudt.
 • Alle virksomheter i serveringsbransjen, med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat, det vil si kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst 1 meters avstand, holdes stengt.
 • Servering av mat skal ikke skje som buffet. Serveringsbransjen omfatter restaurant, bar, pub og uteliv.
 • Treningssentre, svømmehaller, badeland og liknende holder stengt.
 • Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, hulltaking(piercing) og liknende holder stengt.
 • Forbudet mot opphold på hytter/fritidseiendommer opprettholdes.
 • Alle landets trafikkstasjoner holder stengt.
 • Kollektivtransporttilbudet opprettholdes.

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Se hele oversikten over nasjonale tiltak innført av norske myndigheter for å håndtere koronasituasjonen.

Avstand

Helse- og omsorgsminister Bent Høie og statsminister Erna Solberg, her under en tidligere pressekonferanse. I dag holdt de større avstand. (Lisens) Foto: Eirin Larsen, SMK

Tiltakenes effekt vil i denne perioden vurderes. Helse- og omsorgsminister Bent Høie understreker at man ikke med 100 prosent sikkerhet kan si hvor stor effekt tiltakene har, men at man antar den er med på å bremse smitten. Ved epidemiens utbrudd, og før tiltakene ble satt inn, smittet hver person med koronaviruset i snitt 2,4 personer. Dette tallet er nå redusert, og målet er at hver smittet person ikke skal smitte flere enn én annen person.


– Vi må vi fortsette dugnaden for å slå ned smitten. Vi vet det koster, men folk over hele landet følger opp. Det vil jeg takke for. Vi har kommet oss gjennom tøffe tider før. Det skal vi klare nå også, sa statsministeren.

Helseministeren oppfordrer sterkt om at man holder avstand til andre når man er ute, og til å unngå kollektivtransport. Ute i det offentlige rom bør man holde minst én meters avstand til andre, og man bør ikke være mer enn fem personer i samme gruppe. Dette gjelder ikke for personer i samme husstand.

Innendørs og på kontorer bør man holde minst 2 meters avstand. Ute på tur bør man holde 1,5 til 2 meters avstand til andre.

Smittetall

Folkehelseinstituttet opplyser at det er rapportert totalt 2566 smittede i Norge. Av disse er 196 av de smittede rapportert det siste døgnet (fra kl. 00.00 til kl 24.00.). 193 er innlagt på sykehus, og av disse mottar 51 intensivbehandling. 12 personer med koronasmitte er rapportert døde.

– Vi tror fortsatt at vi er i fase to, i starten før hovedbølgen av epidemien. Den viktigste jobben nå er å forsinke smitten, opplyste avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet under pressekonferansen.


Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet, her ved en tidligere anledning. (Lisens) Foto: Eirin Larsen, SMK

Hovedpunkter fra dagsrapporten fra FHI:

 • Det er varslet om 10 dødsfall til Folkehelseinstituttet (per 24.03.2020 kl. 08.00). Gjennomsnittsalderen for de døde er 87 år.
 • Gjennomsnittsalder for de smittede er 47.1 år, 46 prosent er kvinner og 54 prosent er menn.
 • 1 279 personer har blitt smittet i Norge, 996 har blitt smittet utenlands og for 291 er smittested under avklaring. Av de som er smittet i Norge har 643 vært nærkontakter av et kjent smittet tilfelle og 597 har ikke kjent smittevei, 39 er under avklaring.
 • I Norge er det rapportert 70 608 testet for koronavirus (SARS-CoV2) (per 24.03.2020 kl. 12.00).
 • 212 pasienter innlagt på sykehus med påvist covid-19 (tall fra Helsedirektoratet per 24.03.2020 kl. 12.15). Antall innlagte per dag er økende.
 • Det er totalt 62 personer som har vært eller er innlagt på intensiv med bekreftet SARS-CoV-2, av disse er 51 inneliggende (tall fra Norsk intensivregister). Gjennomsnittsalderen for de som er innlagt på intensiv er 59 år. Av disse er 76 % menn.

Kilde: FHI

Oslo kommune

Oslo kommune viderefører alle koronatiltak til og med 13. april, i tråd med de nasjonale bestemmelsene.

De tiltakene som er innført i Oslo kommune for å bekjempe spredning av koronasmitte videreføres minst til og med 13. april. Oslo kommune vil så snart som mulig oppdatere gjeldende forskrifter til å harmonere med nye føringer fra regjeringen, det melder byrådet i en pressemeding.

– Vi endrer nå forskriftene for Oslo, slik at de harmonerer med de nye kravene. Nå gjelder det at alle virksomheter må sikre at ansatte og besøkende må kunne holde 2 meters avstand. Alle serveringssteder og andre bedrifter som holder åpent må sikre at de etterlever disse kravene. I tillegg skjerpes reglene for utendørs ansamlinger: kun fem personer kan samles i grupper utendørs, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Følgende tiltak er blant dem som videreføres til og med 13. april:

 • Alle barnehager og skoler holder stengt. Foreldre med samfunnskritiske funksjoner og sårbare barn gis et tilbud om tilsyn.
 • Alle Oslo kommunes bibliotek, kulturskole, idrettsanlegg, svømmehaller, markastuer, idrettsanlegg, fotballbaner og museer er stengt.
 • All alkoholservering er forbudt. Steder som serverer mat eller har take-away, kan fortsatt holde åpent, men må kunne sikre at gjester og ansatte kan holde avstand på to meter (oppdatert forskrift kommer).
 • Alle ansatte i Oslo kommune pålegges hjemmekontor med mindre de innehar en samfunnskritisk funksjon slik som personell innen helse, brann, vann, avløp, renovasjon og strøm, i tillegg til andre nøkkelfunksjoner sentralt i kommunen.

Tiltak i helsetjenesten

Helsetjenesten iverksetter en rekke tiltak for å ha kapasitet til å gi behandling til syke koronasmittede, og samtidig yte øyeblikkelig hjelp og gi behandling til pasienter med annen alvorlig sykdom.

– Alt det vi gjør nå er for at folk skal få god behandling hvis de blir alvorlig syke. Norge har en god helsetjeneste som nå jobber for å øke kapasiteten og dreie innsatsen for å være best mulig forberedt på det som kan møte oss. Vi står fast på tiltakene som har som mål at helsetjenesten ikke skal blir for hardt presset. Samtidig forbereder vi helsetjenesten på en situasjon der vi ikke lykkes med å stoppe smittespredningen i så stor grad som vi ønsker, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

– Sykehusene jobber nå med å redusere planlagte behandlinger og operasjoner, og dreie kapasiteten over mot pasienter som trenger intensivbehandling og respiratorer. Jeg vet at dette er en belastning for dem som må vente med å få hjelp, men det er nødvendig for å sikre øyeblikkelig hjelp og intensivbehandling. Et av tiltakene er å øke kompetansen hos sykepleierne fra andre avdelinger slik at de kan jobbe med intensivpasienter og respiratorbehandling, sier helse- og omsorgsministeren.

Du kan se opptak fra pressekonferansen her:

Statsministeren og helseministeren redegjør for videre koronatiltak. Video fra Statsministerens kontor.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...