Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Tirsdag er det slutt på dette

I mars 2012 ble skiltet hastighet redusert til 70 km/t permanent på riksvei 4 og Ring 3 i påvente av et nytt regelverk som gjør det lovlig for politiet å håndheve den reduserte fartsgrensen i vinterhalvåret. 1. november vil dette skiltet vise 60 km/t. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

1. november senkes farten på flere riksveier i Oslo. Da innføres miljøfartsgrense igjen, blant annet på Ring 3. Det er byrådet som sammen med Statens Vegvesen gjeninnfører ordningen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.11.2016 kl 14:06

OSLO: Hensikten er ifølge Statens Vegvesen å redusere utslipp av svevestøv i Oslo.

«Tiltaket er begrenset til vintersesongen, og vil gi bedre luftkvalitet for Oslos innbyggere» skriver Statens Vegvesen i en pressemelding.

I perioden 1. november 2016 til første søndag etter påske, 23. april 2017, vil det bli innført 60 km/t på følgende strekninger:

  • Rv 4 Sinsen-Grorud
  • Ring 3 Ryen-Granfosstunnelen
  • E18 Hjortnes-Lysaker (gjelder hverdager fra 06:00-22:00)
  • Rv 163 Østre Aker vei Økern-Stovner

Fartsgrensen resten av året på de gjeldende strekningene er på 70 km/t eller 80 km/t.

– Miljøfartsgrensen fungerer

Det er Statens vegvesen som gjennomfører tiltaket.

– Dette er et tiltak vi vet fungerer, sier avdelingsdirektør Ing-Cristine Ericson i Statens vegvesen i en pressemelding.

– Miljøfartsgrensen fører til bedre luftkvalitet i en by som er plaget av mye svevestøv om vinteren. Dette vil hjelpe mange som sliter med luftveisplager i tørr, kald luft, sier hun.

Ett av flere tiltak

Miljøfartsgrensen er ett av flere tiltak som skal avhjelpe luftkvaliteten i Oslo. Vasking og feiing av veinettet, støvdemping ved bruk av magnesiumklorid og kommunens piggdekkavgift er andre virkemidler som brukes.

– Det er effekten av disse tiltakene til sammen som gir utslag, sier avdelingsdirektøren.

– Vi må bruke de virkemidlene vi har til rådighet for å møte de forpliktelsene vi har for å bedre luftkvaliteten i Oslo, og miljøfartsgrensen er et utslag av at vi tar miljø- og helseutfordringene på alvor, sier Ericson.

LES OGSÅ: Én bilbrann og to kollisjoner på samme strekning på Ring 3 fredag

Ble kuttet i 2013

Miljøfartsgrensen ble avviklet i 2013, etter at politiet mente de ikke hadde lovgjemmel til å bøtelegge bilister som brøt miljøfartsgrensen.

Selv om en juridisk løsning kom på plass, viste en undersøkelse Statens Vegvesen hadde innhentet at gevinsten var svært liten ved å senke farten fra 70 km/t til 60 km/t, skrev Aftenposten tidligere i år.

Det er byrådet som i vinter tok kontakt med Vegvesenet for gjeninnføre fartsreduksjonen.

— Det vil bidra til mindre svevestøv og bedre luft i byen vår, sa byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (MDG) til Aftenposten.

I mars 2012 ble skiltet hastighet redusert til 70 km/t permanent på riksvei 4 og Ring 3 i påvente av et nytt regelverk som gjør det lovlig for politiet å håndheve den reduserte fartsgrensen i vinterhalvåret.

Og selv om veimyndighetene i 2013 mente gevinstene ved miljøfartsgrense var liten, har de altså nå snudd.

— Den viktigste årsaken er at det nå er innført nye og strengere grenseverdier for svevestøv, både PM10 og PM2,5. Dette stiller mer krav til bruk av virkemiddel. I 2013 erfarte vi også at Forurensningsforskriften ble brutt for PM10 i Oslo, for første gang siden 2006, dette viser også at vi må bruke de virkemiddel vi har tilgjengelig, sa Karl Idar Gjerstad, sjefingeniør ved Miljøseksjonen i Vegdirektoratet og tidligere NILU-forsker, til Aftenposten i vinter.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...