Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Tirsdag morgen kan det bli snøkaos i trafikken

Det kan ta tid å rydde fortau, sykkelfelt og veibane for snø etter snøfallet som er varslet natt til tirsdag. Foto: KARL A. KJELSTRUP (ILLUSTRASJONSFOTO)

Bymiljøetaten advarer på forhånd om at tirsdag trolig blir en kaosdag i trafikken.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.01.2018 kl 13:50

OSLO: Meteorologene varsler betydelige mengder snø mandag kveld og natt til tirsdag.

Bymiljøetaten i Oslo kommune har i løpet av helgen forberedt seg for brøyting og bortkjøring av snø fra fortauer, men de varslede mengdene snø kan skape utfordringer for fremkommeligheten tirsdag morgen, melder etaten i pressemelding.

20-30 centimeter snø

Meteorologisk institutt melder om 20-30 cm snø fra mandag til tirsdag. Bymiljøetaten kommer til å brøyte kontinuerlig når det begynner å snø, men de store snømengdene gjør bortkjøring av snø til en utfordring.

– Det kan bli enkelte avvik i normal fremkommelighet de nærmeste dagene, men vi skal jobbe på høygir for å holde Oslo fremkommelig og trygg, sier Joakim Hjertum i Veiseksjonen i Bymiljøetaten, i pressemeldingen.

Det er få snø-deponier i Oslo, og når forholdene blir så krevende som det som meldes natt til tirsdag, blir det en utfordring å få store mengder snø raskt vekk fra gater og fortau.

Fortau på bekostning av sykkelfelt

– Dersom vi må anlegge store snø-ranker når vi brøyter, må vi i morgen prioritere å holde fortauer åpne og trygge. Dette kan stedvis gå på bekostning av sykkelfelt, også der disse er prioriterte. Vi vil kjøre bort snøen fra slike så raskt det lar seg gjøre å tilbakestille dem til høy standard, sier Hjertum.

Fakta om vinterdrift av vei og fortau:

Bymiljøetaten har driftsansvaret for alle kommunale veier, fortauer og gang-, sykkel- og turveier, samt kommunale parkeringsplasser. Vinterdriftsperiode fra 15. oktober til 15. april.

Vinterdrift innenfor Ring 1: Politivedtektene for Oslo slår fast at gårdeier har ansvar for vinterdrift (brøyting, strøing og snøfjerning) på fortau utenfor sin eiendom. Bymiljøetaten drifter kun et fåtall fortauer innenfor dette området. Flere av fortauene har gatevarme for å sikre høy fremkommelighet.

Bymiljøetaten har ansvaret for vinterdrift av kjøre- og sykkelbanearealer innenfor Ring 1.

Brøyting: Når det har falt definerte mengder sammenhengende snø, iverksettes brøyting. De prioriterte sykkelveiene, inkludert kjørebane og fortau, brøytes og kostes kontinuerlig ved snøfall. Denne tjenesten begynte delvis i januar 2016, og ble forsterket og økte i omfang høsten 2016.

Hovedveier med kollektivtrafikk med tilhørende holdeplasser og fortau, samt prioriterte hovedveier med tilhørende fortau skal være ferdig brøytet innen 4 timer etter oppstart. Oppstart er ved 2 cm snø.

Fortauer langs boligveier samt gang- og sykkelveier brøytes når det har falt 3 cm snø, og skal være ferdig brøytet innen 4 timer etter oppstart (Dette er nytt fra november 2017).

Øvrige veinett og parkeringsplasser skal være ferdig brøytet innen 8 timer etter oppstart. Oppstart er ved 5 cm snø.

Strøing: Det er et mål for Oslo kommune å redusere bruk av salt i byen. Prioriterte sykkelveier, hovedveier og særlig bratte bakker saltes. For det øvrige veinettet benyttes knust grus som strømiddel i kjørebane og fortau. Sand benyttes kun sporadisk.

Langs det prioriterte sykkelveinettet saltes kjørebane, sykkelfelt og fortau. Dette er nødvendig for å sikre nødvendig bar-vei kvalitet. For hovedveier og bratte bakker er det kun kjørebane som saltes, fortau strøs med grus.

På hovedveier inklusive fortau, skal entreprenøren starte senest 1 time etter at det er oppstått glatt vei, og være ferdig innen 4 timer. Det kan altså være glatt i totalt 5 timer.

For fortau, boligveier, gang- og sykkelveier, holdeplasser og parkeringsplasser som gruses, skal entreprenøren starte opp innen 2 timer etter at det er glatt på dagtid og 4 timer på natt, og være ferdig senest 12 timer etter at strøbehov oppstod.

Bortkjøring: I samarbeid med Sporveien har vi satt opp en prioritert liste som viser hvor det er størst behov for raskest bortkjøring av snø. Deretter følger bortkjøring av snø i sykkelfelt i de prioriterte traseene, så kollektivtraseer (etter koordinerte ønsker fra Ruter) og gater med fremkommelighetsproblemer for større kjøretøy. Til slutt kommer bortkjøring av snø for å bedre parkeringssituasjonen.

Kilde: Bymiljøetaten i Oslo kommune

LES OGSÅ:

Alle disse parkeringsplassene forsvinner, men gjør bilene det samme?

Boligutvikler mener kommunen kupper tomt til skoleformål

Natten Louis Armstrong kjørte kanefart til Ullevålseter, og ble der ut i de små timer

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...