Nordre Aker Budstikke

Forsker om smitteøkningen:

– Titusenvis kan få «long covid» og hukommelsestap

En ungdom tar koronatest gjennom bilvindu. Foto: Ketil Gjelstein Bjærke/NTB (Illustrasjonsfoto)

Dersom smitten i Norge fortsetter å øke, kan titusenvis snart få såkalt «long covid» og hukommelsestap, frykter forsker Arne Søraas, og er bekymret for barna.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NORGE: – Det bekymrer meg at man nå lar smittetallene øke så mye blant barn og unge, når man vet om disse ettervirkningene. Jeg føler ikke at dette tas alvorlig nok når man lar det bli så mye korona i Norge, sier Søraas til VG.

Søraas leder den norske koronastudien der 150.000 nordmenn følges gjennom pandemien. En studie publisert fredag viser at mellom 20 og 30 prosent har fått dårligere helse etter å ha vært smittet av koronaviruset. Den viser også at 11 prosent av de som har vært smittet, opplever hukommelsesproblemer åtte måneder senere.

Sørås tror at dette vil merkes dersom smittespredningen fortsetter å øke slik den gjør nå:

– Titusenvis kan få hukommelsestap om noen måneder. Det kan også ramme barn, der smittespredningen kommer til å bli størst.


Etter sommeren åpnet norske skoler på grønt nivå. Barn under 16 får foreløpig ikke tilbud om å ta vaksinen, og ifølge Helsedirektoratet vil de fleste smittede være nettopp barn og unge.

Man antar at barn ikke får langsiktige bivirkninger og at barn tåler dette viruset fint på lang sikt, understreker Søraas.

– Det er grunner til å anta det. Men faktum er at vi vet ikke.

(©NTB)

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...