Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

To av tre sier nei til søndagsåpne butikker

Et stadig større flertall ønsker ikke søndagsåpne butikker. Foto: Illustrasjonsfoto

OSLO: Et klart flertall ønsker ikke søndagsåpne butikker, ifølge en fersk måling. Regjeringen holder imidlertid fast på forslaget, til tross for at og...

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: Et klart flertall ønsker ikke søndagsåpne butikker, ifølge en fersk måling. Regjeringen holder imidlertid fast på forslaget, til tross for at også de fleste av Høyres velgere sier nei.

I undersøkelsen som er gjort av Sentio for Klassekampen i dagene før siste søndag med juleåpne butikker, svarer så mange som 67 prosent at de er imot at det bør bli tillatt med søndagsåpne butikker hele året. 29 prosent er for regjeringens forslag, mens 4 prosent svarer at de ikke vet.

Bare 43 prosent av høyrevelgerne er positive til å åpne for søndagshandel, mens 51 prosent av Fremskrittspartiets velgere er det samme. Til tross for at regjeringspartienes egne velgere langt fra er overbegeistret, mener regjeringen at søndagsåpne butikker er viktig.

- Det står i vårt program at vi vil ha søndagsåpne butikker, dette kommer vi til å følge opp, skriver kulturminister Thorhild Widvey (H) i en e-post til avisen.

LES OGSÅ: - Det er passé at man skal sitte musestille med foldede hender etter kirketid

Motstand

Fra før er det klart at i handelsstanden, hos arbeidstakere og blant kunder flest, er motstanden stor.

- Det er rett og slett dårlig butikk å flytte omsetning til dager hvor det koster mer, sier direktør Bjørn Næss i NHO Handel.

Han ber den norske regjeringen se til Danmark, der søndagsåpne butikker har ført til konkurser.

- De fleste arbeidsgiverne og kjedene er imot, de ansatte er sterkt imot og et flertall i befolkningen er imot. Her er det så sterke motkrefter at jeg har vanskeligheter for å tro at det er særlig smart å gjøre noe med denne loven, sier Næss.

LES OGSÅ: Slik kan det bli på Vaterland

- Frihetsrevolusjon

Statsminister Erna Solberg (H) sa forrige uke at hun vil at butikker landet rundt skal ha mulighet til å holde åpent på søndager, men la til at regjeringen er villig til å lytte til de berørte partene om hvordan reformen skal gjennomføres.

- Dette er en frihetsrevolusjon, slo statsministeren fast i den muntlige spørretimen i Stortinget forrige onsdag.

Opposisjonen på Stortinget er imidlertid klart imot. Flere pekte under spørretimen på Stortinget på at de ønsker å opprettholde søndagen som en annerledes ukedag.

- Dette er et ideologisk prinsipprytteri som bryter med Norges kulturarv og historie, sa Trond Giske (Ap), mens Karin Andersen (SV) påpekte at reformen vil innebære at mange nærbutikker vil bli lagt ned.

GUIDE TIL LUKSUSSHOPPING I OSLO

Økt motstand

I en måling som Norstat gjennomførte for Vårt Land i slutten av august, var motstanden mot søndagsåpne butikker langt mindre.

Den gang svarte bare 51 prosent at de er for, mens 45 prosent ønsket da å kunne shoppe hele uka.

Lovverket i dag setter en begrensning på hvilke butikker som kan ha åpent på søndag. Kun dagligvarebutikker under 100 kvadratmeter - den såkalte Brustad-bua - og utsalg som selger planter og hageartikler, har lov til å ha søndagsåpent. (©NTB)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...