Nordre Aker Budstikke

To spreke menn fra Kjelsås

Per Andemyr (81) og Kjell Johnsen (92) har begge fått hjelp fra mestringsteamet i bydelen. Foto: Synne Sofie Christiansen

Begge har reist seg etter sykdom. Nå går de i trapper, trener på treningssenter og er aktive. Hverdagsrehabilitering har vært en viktig brikke.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.06.2017 kl 08:40

KJELSÅS: Per Andemyr (81) og Kjell Johnsen (92) er to menn som begge har deltatt på hverdagsrehabilitering i regi hjemmetjenesten i Nordre Aker. Aktive har de vært hele livet, og nekter å legge seg bakpå nå, til tross for alderen. I vinter møtte de motgang, og havnet på sykehus. Nå er de tilbake og aktive som bare det.

65 trappetrinn!

65 trappetrinn må man gå for å komme opp til Andemyrs hus. Foto: Synne Sofie Christiansen

Per Andemyr (81) må gå 65 trappetrinn for å komme seg til huset sitt. I vinter fikk han slag, men ved hjelp av hverdagsrehabilitering er han tilbake til normalen. I tillegg til å gå turer og komme seg ut, liker han å tilbringe tid i snekkerboden sin og hogge ved.

– Det var målene jeg satt meg. Hogge ved selv, gå på besøk til naboen og bli flinkere å gå i trappene, sier Andemyr.

– Når de gjelder trappene, så pleier jeg ta 20 trinn om gangen, fem sekunder pause, også fortsetter jeg.


Det skal sies at han er så trygg at han går uten å holde seg i rekkverket.

Mye inspirasjon fra damene i hjemmetjenesten

Da han kom hjem fra sykehuset, fikk han besøk av hjemmetrener Monika Belgen tre dager i uka. Balanse og koordinasjon var i hovedfokus, samt reise seg opp fra stolen.

– Damene fra hjemmetjenesten har gitt mye inspirasjon og glede. Jeg gledet meg til Monika kom, det var fint å få noen som inspirerte til videre aktivitet, sier Andemyr.

Tidligere leder for Oslo og Omegns turforening vil ikke slutte å være aktiv. Trener to ganger for dagen gjør han. Foto: Synne Sofie Christiansen

Eneste mann på gruppetrening

Tre dager i uka kommer hjelpetrenere innom for å følge opp brukeren og motivere til videre aktivitet. Målet er at pasienten skal klare seg mest mulig selv, og opprettholde aktivitetsnivået etter endt periode. Det har Andemyr gjort.


– Jeg går på gruppetimer på senteret med bare damer. Jeg er den eneste mannen der, ler han.

Timene er ferdig for sommeren, men Andemyr forteller at han gleder seg til det starter opp igjen i august.

«Trodde ikke de opererte så gamle mennesker»

Kjell Johnsen (92) lå 12 uker på sykehus. Etter operasjonen ville han hjem så fort som mulig. Samme dag han kom hjem, stod mestringsteam på døra. Han og kona Birgitte var overveldet over innsatsen.

– Pleierne fra hjemmetjenesten har vært helt fantastiske. De var med meg i to måneder og vi satte mål som var viktige for meg. Nå har jeg nådd alle sammen og på mandag skal jeg begynne å trene på instituttet igjen, forteller Kjell.

Målene var å gå i trapper alene, gå til kirkegården med rullator og kjøre bil. Etter tre måneder var alle målene infridd, men med noen begrensinger fra kona Birgitte.


– Når det gjelder bilkjøring, holder vi oss her oppe på Kjelsås, sier hun med et smil.

LES OGSÅ: Hjerteknuserne fra Damefallet løp Holmenkollstaffetten

Kjell og kona Birgitte har vært svært aktive gjennom livet. Seiling, ski og turer til Tyskland har stått på agendaen. Foto: Synne Sofie Christiansen

For mye damer på morgenen

Kjell Johnsen har vært aktiv hele livet. Med utdanning som jurist, har han vært innom et titalls jobber og tilbrakt mye tid på sjøen og i skiløypene. Nå går han turer og sykler.

– Jeg har en ergometersykkel i stua, som jeg sykler på hver dag. 15 til 30 minutter på den, også går jeg turer på kirkegården og ser på blomstene.


Han er også svært aktiv på treningssenteret, men holder seg til visse tider.

– Fram til jeg ble 90 trente jeg tre ganger på senteret, nå har jeg gått ned til to. Også trener jeg på formiddagen da, det er så mye damer der på morgenen! De har gjort seg ferdig til jeg kommer, sier Johnsen.

Kjell Johnsen bor i toppetasjen uten heis. Tre etasjer må han gå hver dag. Foto: Synne Sofie Christiansen

Suksesshistorie

Bydel Nordre Aker er opptatt av at flest mulig skal mestre sin egen hverdag. Ingrid Hyseng er koordinator for prosjektet som ble fastsatt i 2014. Hun har ansvar for å fordele søknadene rundt i de fire distriktene.

– I dag lever folk mye lenger enn før, og flere er opptatt av fysisk aktivitet. Både Kjell og Per er to som virkelig er suksesshistorie på hvor bra det kan bli, dersom man får rett hjelp, sier Hyseng.

Både Kjell Johnsen og Per Andemyr har fått hjelp av et tverrfaglig team som består av fysioterapauter, ergoterpauter, sykepleiere og hjemmetrenere. Et sånt team har hjulpet Kjell og Per til å ta fatt på utfordringene som gjør hverdagen litt vanskeligere. Nå klarer begge seg selv, og fortsetter med å gjøre framskritt for hver dag som går.

LES OGSÅ: Også Ebba (89) får støtten hun trenger: Nå får hun gjøre det som betyr aller mest for henne

Hverdagsrehabilitering, for dem som vil mestre egen hverdag

Dette tilbudet er utarbeidet i Oslomodellen, og er en arbeidsmetode som fokuserer på hva som er viktig for brukeren her og nå.

Vanligvis er målene knyttet til brukerens funksjon og daglige aktiviteter, og som hjelp får de tilgang til et opptreningsprogram innenfor en tidsbegrenset periode.

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...