Togføreren døde da to tog dundret i hverandre ved Nydalen

Redningsmannskap frakter bort en skadet person etter en togulykke på Gjøvikbanen. Det ødelagte lokomotivet ses bak. Foto: Røstad, Paul A. Dextra Photo / Norsk Teknisk Museum
Det ble en tragisk utgang på togulykken i Nydalen i 1966. Ombord var 150 passasjerer.
Publisert: 17.02.2019 kl 12:40
Sist oppdatert: 18.02.2019 kl 13:41
NYDALEN: På vår jakt etter lokalhistorie, kom vi over listen over jernbaneulykker i Norge. Den dødeligste togulykken i Norge fant sted på tampen av 2. verdenskrig:
80 døde etter sabotasjeaksjon
Hele 80 personer mistet livet i etterkant av en sabotasjeaksjon i Jørstad i Snåsa – Jørstadelv-sabotasjen – 13. januar 1945. Jørstadelv-broa ble sprengt av en gruppe i Kompani Linge. Seks timer etter at broa ble sprengt, kom et tog som ikke kjente til sabotasjen og kjørte ut i elva.
78 tyske soldater og to norske jernbaneansatte omkom.
I fredstid er Tretten-ulykken i 1975, der to tog kolliderte og 27 personer omkom, den ulykken som har kostet flest menneskeliv.
Åsta-ulykken i 2000, også den en kollisjon mellom to tog, førte til tap av 19 menneskeliv, og er dermed den femte mest dødelige togulykken i Norge.
Kollisjon ved Nydalen stasjon
I vårt nærområde gikk det galt på Gjøvikbanen søndag den 19. juni 1966, like over klokka 9.30: Lokomotivføreren ble drept da to tog støtte sammen like ved Nydalen stasjon.
Det var et persontog fra Gjøvik som kolliderte med et persontog som var på vei i motsatt retning. Ifølge kildene vi har funnet, skjedde kollisjonen like ved Skolebakken, i nærheten av Nydalen stasjon.
Det var lokomotivfører Ola Lien som ble drept i ulykken, og 32 personer ble sendt til sykehus.
Bildet over, som er tatt av fotograf Paul A. Røstad (1908-86), viser at de to togene fikk omfattende skader i kollisjonen, fronten på lokomotivet ble knust.
Det er hentet fra Sparebankstiftelsens fotosamling, som forvaltes av Norsk teknisk museum, og er å finne på Digitaltmuseum.no. Der leser vi dette om hendelsen, den skjebnesvangre søndagsmorgenen:
«Klokken 9.39 om morgenen søndag 19. juni 1966 frontkolliderte nord- og sørgående tog på Gjøvikbanen ved Nydalen stasjon i Oslo med 150 passasjerer ombord. Smellet kunne høres over store deler av byen. Den ene lokomotivføreren omkom, mens 32 personer ble fraktet til sykehus, fem med tildels alvorlige skader. Røstads bilde er av redningsmannskapet som frakter en skadet bort fra ulykkesstedet...Paul A. Røstad (1908-86) vokste opp på Ranheim utenfor Trondheim, og flyttet senere til Oslo der han fikk kontorjobb i et maskinfirma på 1930-tallet. Etter å ha dyrket fotografering som hobby gjennom en årrekke, sa han opp sin stilling og etablerte seg som profesjonell fotograf tidlig på 1950-tallet. Røstad la stor vekt på uavhengighet og drev livet gjennom et enmannsforetak fra sin bopel på Grefsen. Han tok bilder over hele Norge og var særlig opptatt av natur- og kulturlandskaper. Bilder fra gårdsdrift og husdyrholdgår igjen, ved siden av arkitekturfotografering. På 1960-tallet orienterte Røstad seg også mot nyhets- og reportasjefotografering, og leverte bilder blant annet til A-Magasinet.»
Flere bilder fra ulykken inngår i Norsk Jernbanemuseums bildesamling. De viser hvor omfattende de materielle ødeleggelsene på togsettene ble. Disse bildene kan du se på Digitaltmuseum.no. Du kan også se et bilde av ulykken i Lokalistorisk bildebase (Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen).
Løpsk lokomotiv fra Grefsen
Få år etter dødsulykken på Gjøvikbanen ved Nydalen, skjedde nok en dramatisk hendelse, som hadde sitt opphav omtrent samme sted.
Under en skifting (flytting av lokomotiver eller vogner) på Grefsen stasjon, 2. desember 1970, ble luftbremsen på et godstog fullastet med 10 tankvogner frakoblet. Toget kom i bevegelse, og lokføreren skjønte fort at han ikke ville være i stand til å bremse toget.
Toget på 300 tonn, raste dermed i stor fart i retning Oslo sentrum. Togledelsen ble varslet, slik at Østbanehallen ble tømt, og det løpske toget ble styrt inn på spor 7 på Østbanen for at skadene på bygningen skull bli minst mulig.
Fyrbøteren hoppet av ved Tøyen stasjon, mens lokføreren, som ble ombord i toget i et forsøk på å bremse det løpske toget så lenge og mye som mulig, omkom da han hoppet ut av lokomotivet like før kollisjonen.
(Kilder: Digitalmuseum.no - Teknisk museum og Norsk Jernbanemuseum. Wikipedia, Lokalhistoriske bildebaser/Deichman. ABC Nyheter, Aftenposten og Dagbladet).
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!