Nordre Aker Budstikke

Tok fyr i et reir i pipa

Brannvesenet var på plass på Korsvoll torsdag. Foto: Tipser

Utrykning til Korsvoll torsdag ettermiddag.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.12.2018 kl 08:27

KORSVOLL: Vaktkommandør Morten Grimstad i Brann- og redningsetaten kan fortelle at det var et reir som brant i pipa på Korsvoll torsdag, og ikke en direkte pipebrann. Men likevel, Grimstad forteller at juletid kan bety litt flere pipebranner:

– På generelt grunnlag er ofte årsaken at folk brenner julepapir, og tørre juletrær. Begge deler utvikler mye varme, og skal ikke brennes i peisen og ovnen. I for eksempel grannålene er det treolje, og det brenner veldig. Som igjen kan antenne blanksoten i pipestokken. Moderne ildsteder gjør at det ikke blir så varmt i pipestokken som beskrevet her, forteller Grimstad.

Han fortsetter:

– I tillegg gir rå ved mye restrøyk. Restrøyken legger seg i pipestokken, og igjen kan det blir brann. En pipe som er i orden skal tåle en pipebrann, men det kan skje at varmen kan spre seg fra pipa. Man merker kanskje ikke pipebrannen selv alltid, det er mest naboene som oppdager gnister og flammer ut av pipa. Men det kan ofte høres en rumling inne i pipa, når det er pipebrann.

Feieren kommer hvert tredje eller hver fjerde år, eller ved behov.

Slik fyrer du riktig

Brannvesenet har laget denne videoen med tips til hvordan du fyrer tryggest mulig, og unngår pipebrann:

Video fra Brann- og redningsetaten.

Slik fyrer du riktig

Det er koselig og godt med peis når kulda setter inn. Men det blir enda triveligere om du fyrer riktig – og mye tryggere.

Fyrer du med fuktig ved, danner det seg beksot i pipa. Det kan føre til pipebrann. Se videoen over for gode tips og råd om hvordan du fyrer riktig. Da sparer du både huset, helsa og miljøet.

Her er våre viktigste råd:

1. Bruk tørr ved og god trekk til det har blitt skikkelig fyr.
2. Reguler trekken slik at det brenner med rolige flammer.
3. Legg på litt og litt ved for å fyre jevnt.
4. Bruk aldri tennvæske, bensin eller andre brennbare væsker i peisen eller ovnen.

Vil du vite mer om riktig fyring? Les mer Sikkerhverdag.no.

Kilde: Oslo brann- og redningsetat

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...