Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Tolv ekstra søppelbiler skal løse kaoset

Tolv ekstra renovasjonsbiler skal rette opp etterslepet, som her på Korsvoll. Foto: RENOVASJONSETATEN/CREATIVE COMMONS/PRIVAT

Veireno og Renovasjonsetaten setter inn flere biler for å håndtere klagene på avfallshentingen i Oslo. Men «ekstrabilene» har ikke nøkler til søppelskur og portrom, og er avhengig av at beboerne låser opp for dem.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.11.2016 kl 17:36

OSLO: Mandag 14. november markerer slutten på sjette og siste uke av innkjøringsperioden for plastemballasje, mat- og restavfall. Innkjøringsperioden for papirinnsamlingen er halvveis, med seks uker igjen.

– Oslo kommune, Renovasjonsetaten må dessverre konkludere med at tjenesten Veireno AS utfører for Oslos 650.000 innbyggere ikke er god nok etter seks driftsuker. For å få avfallsinnsamlingen i Oslo kommune tilbake i en normalsituasjon raskest mulig, settes det omgående inn tolv ekstra renovasjonsbiler, sier direktør i Renovasjonsetaten Pål A. Sommernes i en pressemeling.

Ikke tømt på tre og en halv uke på Korsvoll

Slik så det ut i søppelskuret i Bergrådveien 35/37 fredag ettermiddag. Etter helgen har det blitt verre, ifølge styrelderen. Foto: PRIVAT

Mandag kunne Nordre Aker Budstikke fortelle om at det flere steder i bydelen fortsatt er et stort etterslep. I sameiet Bergrådveien 35/37 er det tre og en halv uke siden sist søpla ble hentet.

– Hvis ikke det skjer noe snart må vi sørge for å få det tømt på en annen måte, så får det bli en økonomisk sak mellom oss og Renovasjonsetaten, sa styreleder Bjørn Sandvik, som kalte situasjonen uholdbar.

Fredag rapporterte vi også om flere steder som hadde ventet uker på å få tømt søppelet: – Det har sett helt forferdelig ut her

Ekstraordinære tiltak fra og med 14. november

For å opprettholde normal drift og samtidig følge opp klager på en tilfredsstillende måte, iverksettes følgende tiltak, melder Renovasjonsetaten:

  • Veireno AS setter inn åtte renovasjonsbiler og 16 nye renovatører. Disse skal kun drive klageoppfølging.
  • Renovasjonsetaten setter inn fire kommunalt eide renovasjonsbiler som skal bistå i klageoppfølgingen. Dette er i henhold til kontraktens bestemmelser. Kostnader som oppstår i forbindelse med dette tiltaket belastes Veireno AS.
  • Ekstra skift settes inn på papirinnsamlingsruter hvor vi opplever mange klager.
  • Innsamling i helgene opprettholdes inntil situasjonen er normalisert. Dette gjelder for både plastemballasje, mat- og restavfall, og papir, papp og kartong.

Har ikke med nøkler – er avhengig av beboere som åpner

Avfallsinnsamlingen i Oslo gjennomføres blant annet ved hjelp av omtrent 8.000 nøkler til portrom, avfallsrom og kjellere, opplyser Renovasjonsetaten. Veireno AS disponerer ett sett av disse nøklene, og det benyttes i den normale rutekjøringen.

Biler som utelukkende benyttes i klageeffektueringen har ikke nøkler. Renovatørene er derfor avhengige av at beboere i aktuelle bygårder og leilighetskomplekser slipper dem inn når de ringer på. Renovasjonsetaten ber om forståelse for dette i en ekstraordinær periode.

Forbedring i løpet av uken

Slik så det ut i Morenestien fredag ettermiddag. Fugler har forsynt seg av matavfallet. Foto: PRIVAT

«Oslo kommune, Renovasjonsetaten registrerer dessverre et totalbilde som viser at Veireno AS ikke har en akseptabel kvalitet på tjenestene etter sjette innsamlingsuke. Kontrakten har en rekke sanksjonsmuligheter. Hittil har Renovasjonsetaten blant annet krevd rettinger av avvik, og sanksjonert med dagmulkt overfor Veireno AS» står det i pressemelingen. Flere medier skriver i helgen at etaten ikke vil ut med størrelsen på bøtene som er gitt.

– Oslo kommune, Renovasjonsetaten og Energigjenvinningsetaten ønsker å lykkes med innsamlingen av husholdningsavfall og utvidet kildesortering sammen med innbyggerne. Vi håper på en snarlig forbedring av situasjonen i løpet av uken, og vil komme med en evaluering av de ekstraordinære tiltakene mandag 21. november, sier direktør Pål A. Sommernes.

LES OGSÅ: Her kjører søppelbilen i skiløypene, og ut i grøfta

Rapportering på innsamling, uke 46

Status for avfallsinnsamlingen: «Veireno AS foretar 130.000 tømminger fra 58.000 standplasser i Oslo hver eneste uke. Per 14. november gjennomføres 97-98 prosent av alle tømminger som planlagt.

Fulle søppeldunker på Korsvoll på fredag. Foto: PRIVAT

Inkludert helgen 12. og 13. november ble det samlet inn omtrent 2500 tonn plastemballasje, mat- og restavfall forrige uke. Dette tilsvarer normalnivået for en innsamlingsuke. Det er fortsatt noen abonnenter som ikke får hentet avfallet sitt til fastsatte tider, og som heller ikke opplever at klager blir effektuert innen rimelig tid.

Det ble også samlet inn 454 tonn papir, papp og kartong, altså noe lavere enn normalnivået på 500 tonn. Gjennomsnittet for de tre foregående ukene ligger på 500 tonn. Det er et betydelig etterslep i papirinnsamlingen.»

Beredskap ved snøfall/kuldeperioder: «Veireno AS har standard beredskapsutstyr i tilfelle snøfall og/eller glatt føre. Bilene er utstyrt med vinterdekk og kjetting.

Våre abonnenter har ansvar for egne beholdere. For at avfallsbeholderne skal tømmes, må det være fremkommelig for renovatøren. Abonnentene må strø godt på adkomstveier og sørge for at beholderne ikke er frosset fast. Det er viktig at det blir måkt, og at lokkene blir børstet for snø.»

Manglende tømming?

Meld fra om manglende tømming på telefon 02 180, e-post til postmottak@ren.oslo.kommune.no eller SMS til 2401 med kodeord REN. Det er kun nødvendig å klage én gang per dag.

«Oslo kommune, Renovasjonsetaten erfarer, og har stor forståelse for, at mange abonnenter er frustrerte når de henvender seg til våre kundebehandlere. Direktør i Renovasjonsetaten Pål A. Sommernes ønsker likevel å anmode alle som klager om at de oppfører seg innenfor anstendighetens grenser. Sjikane og utskjellinger er belastende for Renovasjonsetatens ansatte og bidrar ikke til en raskere løsning» står det i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Skal bli avgift på flere hundre kroner dagen for parkering i disse smågatene

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...