Nordre Aker Budstikke

Det ligger idyllisk til ved elva, men fortsatt skjer det lite

Denne bygningsmassen har stått tom lenge. Foto: Kristin Tufte Haga

Tomme bygg ved turveien langs Akerselva skaper nysgjerrighet. Vi spurte Kulturetaten om hva som nå er status.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.06.2021 kl 08:42

KJELSÅS: Det er flere bygg ved Akerselva som inngår i Kulturetatens portefølje, og lesere lurer på hvorfor det er lite eller ingen aktivitet i noen av byggene.

Nordre Aker Budstikke har tidligere i år omtalt det gamle teglsteinshuset med atelier ved kunstnersenteret på Kjelsås, rett ved Akerselva.

– Aktuelle kunstnerbolig ble tildelt gjennom siste tildelingsrunde for atelierer og boligen ble tatt i bruk våren 2021. Alle kunstnere som fikk tildelt atelierer i siste tildelingsrunde har for øvrig fått overlevert nøkler til respektive atelierer, ifølge Kjersti Tubaas, kommunikasjonssjef i Kulturetaten til Nordre Aker Budstikke denne uka.

Kulturetatens eiendomsmasse består av over 40 steder - les mer her.


Denne boligen ved kunstnersenteret på Kjelsås og ved Akerselva, med atelier, er nå leid ut, ifølge Kulturetaten. Foto: Kristin Tufte Haga

«Hytta»

Leser lurer blant annet på om det foreligger informasjon om bruken av det lille brune huset rett ved Brekkedammen.

– Hvem eier det lille brune trehuset ved Brekkedammen? Det er så fint og kunne vært brukt til mye forskjellig som kunne berike nærmiljøet vårt. Jeg har noen idéer, men vet ikke hvem jeg skal ta kontakt med for å finne ut om det er mulig å komme med forslag, skriver leseren.

Kulturetaten kan videre opplyse om at det lille brune huset ved Brekkedammen er utleid til 2022 som sommeratelier.

– Det lille brune huset ved Brekkedammen, Kjelsåsveien 147, er utleid til 2022 som sommeratelier på grunn av enkel standard, uten innlagt vann eller toalett. Men vi vil følge opp med dagens leietaker slik at vi får vurdert fremtidig bruk av bygget når kontrakt går ut. Et så fint hus, eller «hytta» som vi kaller det, vil vi at brukes. Spesielt også fordi dette ligger i et nærmiljø folk bruker. Det legges for øvrig til at bygget har behov for oppgradering og slik oppgradering blir del av prioritering sammen med Kulturetatens eiendomsportefølje.


Dette bygget er sommeratelier, ifølge Kulturetaten, og leid ut ut 2021. Foto: Kristin Tufte Haga

Bygget nedenfor museet

I tillegg er det et gråhvitt større bygg - to bygg ved hverandre - langs turveien ved elva og nedenfor Teknisk museum, og på samme område som kunstnersenteret. Nordre Aker Budstikke har omtalt dette flere ganger. Faktisk helt siden 2008, da daværende prosjektleder for kunstnerlokalene på Kjelsås, blant annet sa følgende til Nordre Aker Budstikke:

– Flere av Frysja-kunstnerne har uttrykt ønske overfor Kulturetaten om å drifte en kafé på området. I første omgang sjekker etaten nå ut muligheten for å legge inn toalett i huset. Det må eventuelt på plass hvis det i det hele tatt skal bli mulig å drive en kafé her, sa blant annet Olaisen, i 2008.

Per i dag ser bygget fortsatt uoppusset og tomt ut.

– Dette bygget er ikke utleid grunnet byggets tilstand. Det er interesse for aktivisering av bygget til kunst- og kulturformål, men dette forutsetter rehabilitering. Flere har tatt kontakt med oss om å få bruke dette bygget og trafobygningen ved siden av. Midler til rehabilitering har Kulturetaten per i dag ikke, og huset vil stå tomt inntil videre, svarer kommunikasjonssjef Tubaas 13 år senere.


Det gråhvite huset og trafoen. Foto: Kristin Tufte Haga

– Kan eventuelt private få muligheten til å rehabilitere og leie dette bygget?

– Da må det uansett kjøres en prosess med åpne anbud. Det har vi ikke prioritert for dette huset, og er ikke noe som ligger i vårt hovedoppdrag å gjøre. Men vi vurderer fortløpende alle forslag og initiativ som ivaretar eller understøtter vårt oppdrag. Som blant annet er å legge til rette for arbeids- og produksjonslokaler for profesjonelle kunstnere i kombinasjon med å legge til rette for frivillig aktivitet og lokale møteplasser i våre eiendommer. Det behovet er stort og udekket. Når vi har en eiendom som krever store rehabiliteringer for å ivareta brannvern og for øvrig oppgradere bygget til planlagt aktivitet kan det ta lang tid å få de nødvendige bevilgninger som del av helhetlige prioriteringer i kommunen, svarer Tubaas på spørsmålet.

– Vi forstår godt at det ikke alltid det er lett å vite hvem man skal henvende seg til når man opplever at bygg står tomme. Kommunen er stor, med mange eiendommer. I tillegg til alle private aktører. Men henvender man seg til kommunen, vil rett etat og person svare - blant annet her.

En utviklingsstrategi

Tubaas forteller videre at Kulturetaten er i prosess med å etablere en utviklingsstrategi for eiendommene som et felles, førende dokument for Kulturetatens arbeid med kultureiendommene.


– Denne strategien skal blant annet gi grunnlag for prioriteringer og budsjettforslag og sørge for at utviklingsarbeidet med eiendommene gjøres mer helhetlig enn i dag. Strategien ferdigstilles inneværende år og de to byggene (journ. anm. «hytta» og det gråhvite bygget) vil være del av denne strategien. Videre utvikling av Frysja kunstnersenter vil ses i sammenheng med dette.

Oslo har flere etater og foretak innenfor eiendomsforvaltning. 1. september i år etableres et samlende foretak - nye Oslobygg KF - les mer her.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...