Ingen hentet tømmeret
– Vi har som mål at tømmer i ulike kategorier skal ut av skogen så raskt som mulig, understreker driftsleder skog og friluftsliv Frank Thommassen, i Bymiljøetaten. Men dette tømmeret ble liggende.
Publisert: 20.01.2020 kl 07:20
Sist oppdatert: 21.01.2020 kl 16:12
MARKA: «Hvorfor ligger det bare her og råtner? Jeg tror det ble lagt der for et par år siden.», skrev leser i en mail til Nordre Aker Budstikke, i fjor høst, om tømmeret som ligger like ved Monsetangen i Marka inn fra Kjelsås.
– Jeg så også dette når jeg var der helt nylig, og skal følge opp dette for å se om det er svikt internt eller at kjøper ikke har hentet tømmeret. Dette siste har vi opplevd noen ganger i senere tid, svarte Knut Johansson, seksjonssjef i Bymiljøetaten til Nordre Aker Budstikke - her kan du lese den tidligere saken.
Har ikke blitt fjernet
Tømmeret skal fortsatt ligge i skogen, nå i januar. Driftsleder skog og friluftsliv Frank Thommassen i Bymiljøetaten svarer om saken:
– Normalt blir det som er sagtømmer og slip kjørt ut av skogen så raskt som mulig. Spesielt sagtømmer – det som går til plank og konstruksjonsvirke – er viktigst å få ut. Slip er det som går til papirproduksjon og kan gjerne ligge noe lengre, avhengig av temperatur og årstid. Bjørk leveres som slip eller energivirke.
Bjørkelunna som ligger ved veien inn til Monsetangen ble liggende ved skifte av virkesleverandør. Det var forrige virkesleverandør som skulle frakte dette ut, men det ble ikke gjort av ukjent årsak.
– Noen år er det dårlig avsetning for bjørk grunnet internasjonale priser og overkapasitet. Problemer med avsetning av bjørk ble veldig synlig når Tofte papirfabrikk ble lagt ned. Bjørk i dag kjøres i stor grad til Sverige med bil eller tog. Bjørka ved Monsetangen kan ikke leveres som slip lengre, men kan leveres som energivirke og vil bli kjørt ut når det er mulighet for dette, sier Thommassen
– Tømmer skal ut
Når bjørka skal leveres som energivirke, så kan den ligge lenger:
– Grantømmeret på høyre side i bildet kan leveres som energivirke, men kommer kanskje til å bli brukt som underlag og, eller, kavling på de våte partiene av den nye lysløypa mellom Sognsvann og Grinda. Arbeidet med å bygge ny lysløype er nettopp startet opp. Monsetangen er ingen god velteplass for tømmer på grunn av at det ikke kan kjøres inn hit med lastebil når det blir glatt og snøføre. Midtoddveien blir skiløype så fort snøen legger seg, og er ofte ikke tilgjengelig for lastebil seks måneder i året, legger han til.

Tømmer på hver side av turveien ved Monsetangen, inn fra Kjelsåssiden eller fra Maridalen-siden. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE
Han sier videre at i teorien kunne man ha strødd veien inn fra Oset og Kjelsås nå:
– Men når snøen kanskje kommer vil grusen bli dratt opp i skiløypa, og det vil komme mye kritikk for dette. Tømmerbiler kan heller ikke kjøre inn fra Greveveien/Sander gård i Maridalen, fordi bakkene før passering over jernbanen er for bratt for tømmerbil med tilhenger. Ved Oset eller Langsetløkka er det ikke gode muligheter for å legge fra seg tømmer inne i et boligområde. Som for mange andre driftsoppgaver i Oslo kommuneskoger så byr driften på noen utfordringer grunnet mange ulike hensyn når det er mange folk som benytter skogen som rekreasjons og treningsarena. Det er ikke alltid ting går som planlagt, men vi har som mål at tømmer i ulike kategorier skal ut av skogen så raskt som mulig.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!