Finalist til Årets navn og ildsjel:
«Park-aksjonistene» som vil skape rom hvor folk kan møtes

Torger Kjeldstad er engasjert i Aksjonsgruppa Ja til stor park i Nydalen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)
– Jeg har tre barn og har fulgt med på utviklingen i Nydalen. Nå er det ikke mine barn vi kjemper for at skal få oppleve å leve i mer grønt her i Nydalen, men først og fremst de som kommer etter, sier Torger Kjeldstad. Han er frontfigur for aksjonsgruppa Ja til stor park i Nydalen, finalist til Årets navn og ildsjel.
Publisert: 28.12.2020 kl 12:30
Sist oppdatert: 28.12.2020 kl 12:48
NORDRE AKER: For tolvte gang skal vi kåre Årets navn og ildsjel i Nordre Aker sammen med Nordre Aker Budstikkes lesere.
I begynnelsen av desember ba vi leserne nominere kandidater, og veldig mange navn kom inn. Nå har redaksjonen gått gjennom forslagene, og valgt ut fire finalister. Nederst på siden kan du stemme på den du mener bør vinne! Vinner får heder og ære, og 10.000 kroner fra vår samarbeidspartner Storo Storsenter. Pengepremien skal vinneren få gi videre til et fritt valgt, godt formål i lokalmiljøet.
Gjennom romjula presenterer vi finalistene i tur og orden. Her kan du lese om Aksjongruppa Ja til stor park i Nydalen, ved frontfigur Torger Kjeldstad!
Finalist C: Ja til stor park i Nydalen, ved Torger Kjeldstad
Torger Kjeldstad har stått i spissen for aksjonsgruppa Ja til stor park i Nydalen, bestående av flere Nydalen-beboere, og som startet for nesten to år siden. De fikk satt ønsket om en park i Nydalen på minst 15 mål på agendaen under kommunevalget i fjor, og i koronaåret 2020 har behovet for felles friarealer i tettbygde strøk blitt spesielt tydelig.
For aksjonsgruppa er dette også året mye har «snudd»: Byrådet ba Plan- og bygningsetaten utrede mulighetene for en stor park i Nydalen, og kommunen og grunneierne Avantor og OBOS har startet en felles prosess for å utrede parkmuligheter. Og her har også aksjonsgruppa blitt invitert med inn. I tillegg har de fått full støtte fra bydelsutvalgene både i Nordre Aker og i Sagene.

Aksjonsgruppas Peter Erik Kolstad (t.v.) og Torger Kjeldstad, med Heidi og Malene, og BU-leder Bente M. Larsen i midten. Bak er skolekoret fra Fernanda Nissen skole. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Høsten 2020 har kommunen og grunneierne innhentet innspill fra lokalbefolkningen om hvordan en park i Nydalen skal bli.
Året det løsnet
– Det er veldig hyggelig å bli nominert, og en anerkjennelse om at vi har lagt ned et godt stykke arbeid. Vi har jo jobbet med dette nå i snart to år. Særlig i år har vi hatt veldig mange møter både fysisk og digitalt, på Rådhuset, med Plan- og bygningsetaten, Avantor, OBOS og flere andre aktører, sier Torger Kjeldstad.

Torger Kjeldstad og Are Qvale i Ja til stor park i Nydalen. Her avbildet under Grønn bydelsdag i september 2019. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Og i år har det skjedd ting:
– Det som er interessant er at vi fikk byutviklingsbyråden (Arild Hermstad (MDG) er vikar for Hanna Marcussen, journ.anm,) med på å be Plan- og bygningsetaten om å utrede en park så stor som mulig i Nydalen. Den endringen kom i våres. Det som videre er veldig interessant er at i stedet for bare å uttale oss på høringer, på allerede ferdiglagte forslag, så er vi nå med på å påvirke om hele grunnstrukturen for arealutnyttelsen av området. Det er unikt og en del av det store løftet for Nydalen mot å bli et inkluderende sted med sosial infrastruktur. I stedet for bare å komme på etterskudd og gi høringsuttalelser på ferdigplanlagte ting, er vi nå med på å legge forutsetningene, sier Kjeldstad.
13 år i Nydalen
Han arbeider til daglig i Sparebank1 Utvikling, og er avdelingsleder innenfor IT og teknologi i selskapet. Kjeldstad omtaler seg som samfunnsengasjert. Han har bodd med familie i Nydalen i 13 år, han flyttet dit fra Sagene i sin tid. Opprinnelig er Kjeldstad fra Trøndelag.
– Jeg har tre barn og har fulgt med på utviklingen i Nydalen. Nå er det ikke mine barn vi kjemper for at skal få oppleve å leve i mer grønt her i Nydalen, men først og fremst de som kommer etter. Hele området trenger et løft med å få på plass en sosial infrastruktur, og når det gjelder det å ha et ansvarlig forhold til hvordan folk skal få leve livene sine her - det er drivkraften! Vi må skape rom hvor folk kan møtes, og kunne skape en identitet her. Jeg bor i Nydalen, det er her jeg vil oppleve møteplasser. Det er her jeg vil leve livet mitt, i stedet for at jeg må gjøre det andre steder. En park er ett skritt i riktig retning for å få til det, sier han.

I BU: Torger Kjeldstad har flere ganger stilt opp i bydelsutvalget for å få støtte til park i Nydalen, her fra juni i fjor. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Innspill
I høst har kommunen, sammen med Avantor og OBOS, grunneierne av Sandakerveien 113-119 og 120, tomtene der aksjonsgruppa ønsker parken, hentet innspill til en fremtidig park fra lokalbefolkningen. Aksjonsgruppa har ikke innsikt i disse innspillene ennå, sier Kjeldstad, som likevel håper det har kommet mange og konstruktive tilbakemeldinger.
Og når det gjelder tomteeier Avantor, så synes Kjeldstad at Avantor har vært dyktige.
– De gjør jo bare jobben sin, de er et utviklingsforetak og gjør bra business. De har utnyttet situasjonen de har vært i. Det har ikke vært en overordnet kommunal plan for hvordan Nydalen skal romme så mange mennesker som er her nå, eller skal komme til de neste ti årene. Avantor har tatt tomt for tomt og utviklet tomtene slik de ønsker. Det kommunen nå kan gjøre, er å legge press på utbyggerne på de tomtene som er igjen for utvikling, og således bruke det presset mot å få på plass en stor grønn park i Nydalen, mener Kjeldstad.
Han mener det er mulig å få på plass midlertidige friområder allerede nå, før den endelige parken blir en realitet.
– Veien mot en ferdig, permanent park tar tid. Det er ikke så mye som skal til for å få dekket noe av behovet på kort sikt. Rens opp i ugressområdene og legge på torv. Koronasituasjonen kommer vi til å leve med lenge ennå, tror jeg. Og er det noe pandemien har vist, så er det at folk strømmer til det offentlige rom, til parkene, til marka og ute.
Stem nå!
I romjula skal du få bli bedre kjent med alle de tre finalistene. Vinneren kåres i januar.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!