Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Torget på Rikshospitalet forsvinner»

Sykehusarkitekten som blant annet var med på å tegne Rikshospitalet i sin tid, Tor I. Winsnes. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

KRONIKK: Hele plassen skal fylles med bygninger opptil fire ganger høyere enn dagens sykehus. Inngangen skal flyttes til det skyggefulle veikrysset i øst.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.03.2021 kl 09:57

Oslo kan miste den solrike, lune plassen foran hovedinngangen på Rikshospitalet. Et av byens vakreste torg er omkranset av harmoniske bygninger, klassisk utformet med et tårn som markerer inngangen til sykehuset.

Torget foran Rikshospitalet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Oslo universitetssykehus vil fylle hele plassen med bygninger opptil fire ganger høyere enn dagens sykehus. Inngangen skal flyttes til det skyggefulle veikrysset i øst. Her skal en høy blokk med tårn bygges som en veggskive rett mot øst for med hensikt, å ødelegge den viktige sammenhengen Gaustad sykehus har til landskapet.

Planene for det nye Rikshospitalet, sett fra øst. Illustrasjon: Ratio/ARKITEMA

Plan- og bygningsetaten har gjennom hele planprosessen, nektet å anbefale at torget blir omregulert til byggeområde.


Hærverket kan sammenliknes med at Youngstorget skulle legges ut som byggetomt for Regjeringskvartalet og erstattes av et gatekryss i Storgata.

Torget foran Rikshospitalet forsvinner i planene om utbygging av et nytt storsykehus på Gaustad, advarer Winsnes. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Gaustadområdet besto av Gaustad sykehus og Gaustad gård, sykehuset tronet i et åpent landskap med sikt mot byen og fjorden. Gården er erstattet av Rikshospitalet og universitetet, men Gaustad sykehus dominante beliggenhet består og er fredet. De nyere bygningene stikker ikke høyere enn mønet på Gaustad sykehus, de holder respektfull avstand og har tilpasset utforming og materialbruk. Sykehusene vender hver sin vei, de forstyrrer ikke hverandre. Mens plassen på Rikshospitalet åpner seg mot vest og turveien til Marka, beholder Gaustad sykehus sin fredfulle adkomst i enden av Gaustadalléen med sitt ikoniske tårnbygg i pastorale omgivelser.

Gaustadområdet er bygget ut etter en reguleringsplan som tar vare på vår nasjonale kulturarv fra helsevesenets gryende humanisme på 1850-tallet.

Rikshospitalet var universitetets institutt for klinisk medisin med funksjoner tilpasset undervisning, forskning og høyspesialisert behandling. Det ble bygget med avgrenset størrelse i tråd med intensjonen til universitetet og Stortinget, nært knyttet til Medisinsk fakultet.


Planen om å bygge ut Rikshospitalet til regionsykehus sprenger alle rammer, det finnes ikke ledig tomt med mindre Gaustad sykehus ødelegges eller rives.

La Rikshospitalet bestå, det har en gunstig og effektiv størrelse som spesialsykehus. Bygg det store region- og akuttsykehuset på Ullevål og et mindre lokalsykehus for Groruddalen på Aker, det gir oss sikkerhet for fremtiden og bevarer det særegne bygnings- og naturmiljøet på Gaustad.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...