Gulldalen-saken:
Torsdag skal politikerne legge ned en barnehage. Men nå har de funnet en annen løsning

Emil Mogstad (Ap), leder for Kultur- og oppvekstkomiteen går torsdag inn for å bevare Gulldalen, og har har har minst et flertall av BU i ryggen. Her ser vi også Gulldalen-foreldrene Thomas Occhipinti, Kristin Stava og Cecilie Hertzberg. Foto: Privat / Kristin T. Haga
Torsdag skal bydelsutvalget (BU) vedta nedleggelse av én kommunal barnehage i Nordre Aker. Men flertallspartiene Ap, MDG og SV vil fremme et forslag som pålegger bydelen å heller avvikle fire avdelinger i ulike barnehager. – Det var vel aldri noen tvil fra vår side om at å legge ned Gulldalen var noe vi ikke ønsket, sier komiteleder Emil K. Mogstad.
Publisert: 16.12.2020 kl 22:40
Sist oppdatert: 16.12.2020 kl 22:42
NORDRE AKER / KJELSÅS: – Det har vært ganske utfordrende, og det er ugreit at lovverket er slik at vi kun har mulighet til å justere i de kommunale barnehagene. Derfor har det en verdi i seg selv å bevare kommunale barnehager, sier Emil K. Mogstad (Ap), leder av Kultur- og oppvekstkomiteen (KO) i Nordre Aker, onsdag kveld.
Torsdag skal bydelsutvalget (BU) vedta nedleggelse av en kommunal barnehage i Nordre Aker. Men onsdag kveld melder komitelederen at Arbeiderpartiet, MDG og SV kan ha funnet en løsning som gjør at nedleggelse kan unngås.
Overkapasitet
Beskjeden om at Gulldalen barnehage på Kjelsås skulle legges ned sommeren 2021, kom som en bombe på foreldrene i høst. Saken har fått mye oppmerksomhet etter at Nordre Aker Budstikkes skrev om den, og avgjørelsen ble utsatt av bydelsutvalget (BU) i november. Der ba de om en grundigere vurdering av ulike alternativer.
Da saken ble behandlet i KO-komiteen tidligere i desember, ønsket de ikke å ta en avgjørelse, men en enstemmig komité stilte seg bak vedtaksforslaget fra Ap, SV, MDG og Rødt om innstendig å be BU om å finne en løsning som ikke innebærer nedleggelse av en barnehage.
Bakgrunnen for nedleggelsen er at Byrådsavdelingen for Oppvekst og kunnskap har gitt Bydel Nordre Aker i oppgave å ta ned barnehagekapasiteten i bydelen, tilsvarende en fireavdelings barnehage. Oslo som helhet har full barnehagedekning, men den er skjevt fordelt. Dermed må Nordre Aker, med overkapasitet på plasser, redusere antallet.
Ifølge byrådsavdelingen skal bydelen avvikle en kommunal barnehage som fyller disse kriteriene: Det bør være en liten barnehage (fire avdelinger eller mindre), barnehagekapasiteten skal reduseres i et område med god barnehagedekning (også etter avviklingen), og barnehagekapasiteten bør reduseres i en barnehage med uhensiktsmessig drift og/eller som har et større behov for rehabilitering.
Barnehagene som bydelsdirektør Øyvind Henriksen mener fyller kriteriene er Gulldalen, Sanatoriet, Badebakken, Korsvolltoppen, Langmyrgrenda eller Grefsentunet. Men han har stått fast på at det er Gulldalen som er den "beste" kandidaten, til tross for høylytte protester fra nåværende og tidligere foreldre.
Har funnet en annen løsning
Nå fremmer flertallspartiene i bydelsutvalget – Ap, MDG og SV – forslag til torsdagens BU-møte, der de eksplisitt sier at de ønsker å opprettholde Gulldalen barnehage, og de øvrige kommunale barnehagene i bydelen. «Reduksjon av overkapasitet i barnehageplasser skal gjennomføres ved å ta ned 4 avdelinger i ulike barnehager» skriver de, og at kapasiteten skal reduseres i et område med god barnehagedekning, også etter avviklingen.
Videre vil partiene at bydelsutvalget skal få en sak til behandling når bydelsadministrasjonen har utredet forslag til løsning.
«Bydelsutvalget ber administrasjonen om å etterstrebe at «løsningen» innebærer at færrest mulig barn skal bytte barnehage. Dersom barn må bytte barnehage må det legges til rette for at 1) barna så langt det lar seg gjøre flyttes sammen og 2) reisevei til den nye barnehagen kan gjøres så kort som mulig» skriver de i vedtaksforslaget.
Å avvikle én hel kommunal barnehage vil ha en samlet effekt på i overkant av 0,6 millioner for 2021, med en helårseffekt for 2022 på 1,4 millioner kroner, ifølge bydelsadministrasjonen. Dette er kostnader knyttet til styrerstilling og drift av barnehagebygget. Å bare legge ned enkeltavdelinger i fire forskjellige barnehager vil ikke gi noen økonomisk effekt i det hele tatt, opplyste seksjonssjef for Oppvekst, Trine K. Urholt i KO-møtet tidligere denne måneden.
Ap, MDG og SV foreslår derfor at når bydelsdirektørens forslag om nedleggelse av en barnehage reverseres, skal 610.000 kroner inndekkes ved bruk av bydelens risikoavsetning. Den er etter tilleggsinnstillingen fra bystyret foreslått til 10 millioner kroner i 2021 i bydelsdirektørens budsjettforslag.
– Takk til foreldrene ved Gulldalen for å ha kjørt en utrolig konstruktiv aksjon for å bevare barnehagen sin, sier KO-komiteleder Emil K. Mogstad (Ap).
– Egentlig to saker
– Denne saken fikk jo en pangstart i to møter som gikk nesten samtidig, nemlig et FAU-møte i Gulldalen og kultur- og oppvekstmøte. Det var vel aldri noen tvil fra vår side om at å legge ned Gulldalen var noe vi ikke ønsket, men vi hadde så lite informasjon så vi gikk egentlig ut ganske bredt og søkte informasjon både i byrådet, bystyret, vår egen bydel og partikollegaer i andre bydeler, sier Mogstad.
Han påpeker at dette egentlig handler om to separate saker:
– Det handler om en barnehage, og det handler om at rundt 44 barn må bytte barnehage. Det siste får vi dessverre ikke gjort om på, og skulle vi gå for å bevare Gulldalen måtte vi være sikre på at en alternativ løsning også tok hensyn til dette. Å bare peke på en annen barnehage på ca. samme størrelse er uaktuelt. Vi har derfor også lagt vekt på at en løsning må medføre at så få barn som overhodet mulig må bytte barnehage, sier han.
Mogstad sier videre at vedtaksforslaget de tre samarbeidspartiene endte med, altså ble å bevare Gulldalen barnehage, og samtidig legge noen føringer for hvordan nedtaket av barnehageplasser skal foregå.
– Dette forventer vi at bydelen leverer på.
– Videre viser dette også hvorfor det er så viktig at en god del av barnehageplassene i bydelen er kommunale. Vi har ikke mulighet til å ta ned plasser i private barnehager, og da blir handlingsrommet vårt fort veldig trangt i en slik situasjon. Dette er en åpenbar svakhet med den barnehagepolitikken som føres av regjeringen i dag, sier Mogstad.
Det endelige vedtaket skal gjøres i bydelsutvalgets møte torsdag 17. desember.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!