Nordre Aker Budstikke

Intensiverer kontrollen – Disse ble tatt

Politikontroll i Tåsenveien, 17. august 2021, også med laserkontroll. Foto: Kristin Tufte Haga

To bilførere var for hissige med farten i Tåsenveien tirsdag, og en annen nektet å godta forelegget for mobilbruk. Årets Aksjon skolestart er i gang i Oslo.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.08.2021 kl 12:41

TÅSEN: Ikke lett å få øye på sånn umiddelbart, og det er heller ikke meningen. Tidlig tirsdag ettermiddag var politiet på plass med lasermåling i Tåsenveien.

Mens flere tusen skoleelever mandag startet på et nytt skoleår ved de over 130 barneskolene i Oslo, startet også politiets Aksjon skolestart. Mange av høstens elever er helt ferske på skoleveien, andre har fortsatt noen hoder igjen før de kan se over en personbil. Mange har liten eller ingen erfaring med å ferdes i et trafikkmiljø på egenhånd.

Tåsenveien

Trafikkontakt Eirik Ueland i Tåsenveien tirsdag. Foto: Kristin Tufte Haga

Eirik Ueland er trafikkontakt i patruljeseksjonen ved Majorstuen politistasjon, som har ansvaret for bydelene i ytre vest. Hver morgen og ettermiddag denne og neste uke vil de dukke opp på skoleveien til én eller flere barneskoler i Nordre Aker, Vestre Aker eller Ullern.

Tirsdag ettermiddag var politiet på plass i Tåsenveien i to timer.


– Vi stoppet ni biler totalt, åtte fikk forenklede forelegg, seks for mobilbruk og to for for høy fart. Den høyeste farten er målt til 53 km/t i 40-sonen, sier Ueland til Nordre Aker Budstikke.

Fartsovertredelser på mellom 11 og 15 km/t over fartsgrensen i en 40-sone, bøtelegges med 4050 kroner.

– Én bilfører ble også anmeldt for mobilbruk, fordi vedkommende ikke ville vedta forelegget. Ellers var det mye pen kjøring, og færre reaksjoner enn vi forventet, ifølge Ueland.

Politikontroll i Tåsenveien, 17. august 2021. Foto: Kristin Tufte Haga

Målet med Aksjon skolestart er å øke sikkerheten på skoleveien og gjøre innbyggerne klar over at det er skolestart. Politiet legger spesielt vekt på kontroll i forbindelse med sikring av barn i bil, bruk av bilbelte, vikeplikt for fotgjengere i gangfelt, avstand til forankjørende og førers mobilbruk under kjøring. Å avdekke ruskjøring og fartsovertredelser vil også være prioritert.


I fjor ble 2048 trafikanter stoppet av politiet under de to skolestartukene. For noen ble det dyrt.

Opplever skoleveien utrygg

En medlemsundersøkelse som er utført av Kantar blant 4000 Naf-medlemmer, viser at 24 prosent mener at skoleveien der de bor er utrygg.

– Det er et alvorlig høyt tall. Det viser at skoleveien som er så viktig i hverdagen til både barn og foreldre, også er en kilde til utrygghet og frykt, sier kommunikasjonssjef Camilla Ryste i Naf til NRK.

Likevel er statistikken oppløftende. Mens det i 1970 var 103 barn i Norge under 14 år som døde i trafikken, var tallet redusert til to i 2020 og ingen i 2019.

Naf oppfordrer foreldre til å gå sammen med barna til skolen og til å øve på å gå i trafikken. Bilister oppfordres til å være ekstra varsomme i lyskryss og fotgjengerfelt når skolen starter opp igjen 16. august.

Unødvendig kjøring

– Barn er impulsive og lar seg lett distrahere. For førsteklassinger kan skolestart også være det første virkelige møtet med trafikken. Det må vi som bilister ta hensyn til når vi kjører i nærheten av en skole, sier opplæringssjef i Trygg Trafikk, Ragnhild Meisfjord, i en pressemelding.

Hun er klar på at det er mye unødvendig kjøring rundt skolene.

– Det bør være så lite biltrafikk rundt skolene som mulig. Må du kjøre nær en skole, så senk farten og vær ekstra oppmerksom. Vi ser for mye hensynsløs kjøring rundt skolene, og det må vi få en slutt på.

Som foreldre kan det være fristende å kjøre barna til skolen. Trygg Trafikk mener flere bør spørre seg om det virkelig er nødvendig.


– Selv om det er gjort i beste mening, gjør kjøringen faktisk at det blir mindre trygt rundt skolene og langs skoleveien – selv om du ikke råkjører. Men hvis du du trenger å kjøre, anbefaler vi å stoppe et stykke unna skolen og heller gå det siste stykket sammen med barnet. Da bidrar du til å redusere trafikken rundt skolen, sier Meisfjord.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...