Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

- Tråkk deg kjent i byen!

Har du pakket vekk bikinien? Her får du fem opplevelsesrike sykkelturer i Oslo.

NATUROPPLEVELSER I KØ: Med to hjul tilbakelegger du lettere avtandene.

Sommer er sykkeltid - hva er vel mer naturlig enn å bruke resterende fridager eller ettermiddager til å tråkke rundt i sin egen by?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.08.2014 kl 11:31

OSLO: DittOslo tok en prat med sykkelentusiast og forfatter Øyvind Wold, som nylig ga ut turboka «På sykkel i Oslo».

Målet hans med en slik bok er kort sagt å få folk til å gripe etter sykkelen når de ønsker å bli bedre kjent i hjembyen.

Tips til fine og ikke spesielt krevende turer i Oslo har Wold mer enn nok av. Her kommer fem av hans egne forslag til turer som kan gjennomføres på kun en time eller to.

Turene går i områder med lite eller ingen biltrafikk. Anbefalt kart er Oslo-kartboka eller turkartet Oslomarka sommer i målestokk 1: 50 000.

LES OGSÅ: Inviterer nabolaget inn i golfkafeen

Østmarkas gull

- Starter man ved Ellingsrud i nord er det bare en drøy mil på fine grusveier gjennom Østmarka ned til Skullerud T-banestasjon i sør.

- Underveis er det hele tre hyggelige serveringssteder å stoppe på; Mariholtet, Rustadsaga og Skullerudstua, sier Wold og legger til:

- Det er også fine rasteplasser og bademuligheter, for eksempel ved Bremsrud og Katissa ved Nøklevann.

Start og avslutning er enten Ellingsrud T-banestasjon (linje 1) eller Skullerud T-banestasjon (linje 3). Distanse på turen er 12 kilometer og vanskelighetsgraden er lett til middels.

LES OGSÅ: - Vi er jo ekte vikinger!

Mellomkollens utsikt

En av byens fineste utsiktsturer finner man ifølge Øyvind noen kilometer vest for Movatn togstasjon.

- Fra Mellomkollen (536 moh.) ser man utover Maridalen, Maridalsvannet og Oslofjorden.

- For å komme hit kan du enten sykle fra Kjelsås til Movatn og fortsette opp de lange bakkene til Tømte gård eller ta Gjøvikbanen de få minuttene til Movatn stasjon, sier Wold og legger til:

- Den siste kilometen på sti vil de fleste foretrekke parkere sykkelen og gå, noe som gir variasjon til turen. Start og avslutning er ved Movatn stasjon.

Selve turen er i følge den aktuelle forfatteren middels krevende.

LES OGSÅ: Mann kjørte i rullestol på E18

Vilt og grønt ved elva

Turveien langs Alnaelva er ifølge Wold en av byens mest spennende turveier. Det til tross for at den ligger i nærheten av en avlandets største bilveier og industriområder.

- Turveien langs Alnaelva går i svært frodige og overraskende fredelige omgivelser, sier Wold.

Langs nedre Alna følger man elvas meandersvinger over elvesletter og etter hvert ned i den trange litt dystre Svartdalen med sine stryk og fosser.

- På den nybygde turveien vest for Bryn togstasjon sykler man blant annet over en hengebru og videre på et parti der veien går langs en fjellvegg over Alna, ganske spektakulært, sier Wold.

- Turstien er stedvis svingete og uoversiktlig og bredden varierer - ta hensyn til turgåere, oppfordrer han.

Nede ved Enebakkveien tar man til høyre opp til Galgebergkrysset. Start og avslutning på denne turen er krysset Breivollveien/Smalvollveien og vanskelighetsgraden er lett.

LES OGSÅ: "Jeg veltet ut i veibanen med sykkelen over meg"

Fugleeldorado ved Østensjøvannet

Østensjøvannet er ifølge den aktuelle forfatteren et av de mest spennende fugleområdene på Østlandet.

- Langs vannet og sørover til Bogerud og Skullerud går det en trivelig og svært lettsyklet turvei gjennom et grøntdrag med kulturlandskap og våtmarksvegetasjon.

- Her er det en rekke muligheter til å komme innpå fuglene, sier han.

Fra Hellerud T-banestasjon følger man Låveveien og Haakon Tveters vei sørover til Østensjøvannet. Derfra går det en bilfri turvei til Skullerud stasjon.

- Etter kryssingen under General Ruges vei på slutten av turen er det kort vei til Skullerud T-banestasjon, sier Wold og legger til:

- Denne turen er svært lett og passer derfor godt hvis man skal ha med seg relativt små barn på tur.

SYKKELDAGBØKENE: "Godt å være beskyttet i en bil"

Kunstnerisk pust

Skulpturparken til Christian Ringnes åpnet september 2013 med tretti skulpturer og installasjoner langs turveiene.

- Siden de ligger spredt over et ganske stort område, er sykkelen en god måte å komme seg rundt for å se, sier Wold.

Rett nedenfor Ekeberg-restauranten ligger både kafé og besøkssenter der en kan få kart med plassering og informasjon om kunstverkene.

- Starter man turen ved Sportsplassen stasjon kan ta følge veien Jomfrustien og bilfrie turveier videre på en runde via Ekeberg-restauranten og campingplassen, sier han.

For å unngå det store trykket av turgåere langs veiene anbefaler han å ta denne turen på en hverdag.

- Start og stopp for denne turen er Sportsplassen stasjon, bytrikk linje 18 og 19, sier Wold og ønsker god tur på to hjul.

LES OGSÅ: Humørfylt festforestilling på Øya

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...