Tre år siden bystyrevedtaket: Derfor er ikke Oslo gåstrategi satt i gang
Nå skal arbeidet med Oslo gåstrategi starte - tre år etter vedtaket.
Publisert: 13.08.2018 kl 11:19
Sist oppdatert: 13.08.2018 kl 11:53
OSLO: - Nå, tre år etter vedtaktet i bystyret, kommer en ny bestilling av gåstrategien igjen, skriver en leser til lokalavisa.
Han forteller at den 17.09.2015 informerte seksjonssjef byrådsavdeling samferdsel om at gåstrategien skulle igangsettes, etter vedtaket fra 26.08.15. I et senere skriv sa kommunaldirektøren og seksjonssjef at strategien skulle overleveres byrådsavdelingen 01.11.2016.
- Så blir det stille i flere år.
- Begynner etter ferien
Etter å ha sendt innspill til Bymiljøetaten i juli fikk han følgende til svar:
«Vi takker for innspill og vil samtidig informere om at Bymiljøetaten har fått en bestilling fra Byrådsavdeling for miljø og samferdsel til å utarbeide Gåstrategien. Arbeidet med den begynner etter sommerferie.»
- Gåstrategien har ligget i byrådets skuff, for å si det slik, skriver leseren.
Lokalavisa spør Bymiljøetaten hva som har tatt så lang tid og hva arbeidet etter sommerferien vil innebære.
- Bymiljøetaten laget et faglig grunnlag for en gåstrategi i 2016. Denne ble så oversendt til Miljø- og samferdselskomitéen. Og der har den ligget til vi fikk denne bestillingen rett før ferien, sier kommunikasjonsdirektør i Bymiljøetaten, Richard Kongsteien.
- Dette er et viktig nybrottsarbeid og vi må gjøre det skikkelig. Samtidig må vi se gåstrategien i sammenheng med andre strategier og prosesser som skjer i byen. Derfor har det tatt noe lenger tid enn vi i utgangspunket hadde ønsket oss.
Skal gjøre det attraktivt å gå
Formålet med gåstrategien er å øke andelen gående gjennom å gjøre det attraktivt og trygt å gå. Dette er i tråd med Bymiljøetatens satsning om å lage gode rom og steder å være - en god by å bevege seg i, står det i Gåstrategi for Oslo kommune 19.06.2016.
Ifølge den nasjonale reisevaneundersøkelsen har Oslo en gangandel på 32 prosent. Det er høyt i forhold til mange andre byer i Norge og Europa, men det kan bli enda bedre, står det videre i gåstrategien.
Gåstrategien skal også bidra til reduserte klimagassutslipp og redusert lokal luftforurensning, mindre støy, bedre Oslo-folks helse og bidra til reduserte samferdselskostnader.
De foreløpige satsningsområdene fra 2016:
- Redusere biltrafikken på korte strekninger
- Avlaste kollektivtrafikken på korte strekninger
- Utvikle et trygt og attraktivt gangnett (universell utforming, trygge skoleveier)
- Utvikle snarveier i samarbeid med bydelene
- Legge til rette for urbant friluftsliv
- Bidra til bedre folkehelse
- Skape en gåkultur
Vil bedre samspillet mellom alle reisende
- Det finnes en rekke utredninger på sykkel- og kollektivfeltet, men det har ikke blitt gjort like grundige kartlegginger på hvordan folk beveger seg til fots, sa Anja Bakken Riise (MDG) i byrådsavdeling for miljø og samferdsel til Aftenposten i 2016
Om det kommer til å bli en stor utbygging av gåtraseer og utvidelse av gangveier var da for tidlig å si.
– Her må vi også tenke litt nytt. Grøntarealer nær kollektivstasjoner brukes gjerne som snarvei allerede - kan vi tilrettelegge bedre slik at folk kommer seg raskere til busstopp eller t-bane der de bor? Vi vil bedre samspillet mellom alle reisende og forbedre allerede eksisterende områder hvor folk ferdes til fots, forklarte Anja Bakken Riise til Aftenposten.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!