De driver bydelens nye kantine:
– Trenger tilpasninger, men er perfekte som vi er

Kantinepersonalet, fra venstre: Renée, Sander, Evy (kokk), Andrea (lærling) og Linn. Felicia måtte gå før bildet ble tatt. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
At barn som trenger tilrettelegging som små, også gjør det når de skal ut i arbeidslivet som voksne, bør ikke komme som et sjokk på noen, mener arbeidsbyråden.
Publisert: 03.07.2019 kl 15:45
Sist oppdatert: 03.07.2019 kl 15:58
NYDALEN: De ansatte i bydelsadministrasjonen i Nordre Aker, i Nydalsveien 21, har frem til nå vært uten kantine. Men dagene med svett matpakke på kontoret er talte.
På vårparten åpnet nemlig så smått en splitter ny kantine i femte etasje. Siste fredag i juni var det offisiell åpning, med snorklipp og byråden med ansvar for arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap), på besøk. Men dette er ikke en helt vanlig kantine – og det er ikke bare fordi menyen er mer kafé-inspirert, med ferdigsmurte rundstykker og litt ekstra gode bakverk i ny og ne, enn hva man kanskje er vant med.
Nei, denne kantinen har nemlig ansatte med utviklingshemming, og derfor behov for tilrettelagt arbeid. De kommer i hovedsak fra bydelens egne tilrettelagte boliger.
Til nå er det rekruttert fire ansatte, i tillegg til én som har sommerjobb. Frem til sommerferien har det også hospitert en lærling fra Nydalen videregående skole, og etter sommeren starter ytterligere to personer. Kantinen ledes av Evy Aven, som er profesjonell kokk og har erfaring fra restaurantbransjen.
– Dette er en ny utfordring for meg, og en annen måte å jobbe på. Det er veldig spennende, og vi har noen veldig fine ansatte, sier Aven.
Tilpasninger
– Vi trenger tilpasning til vårt nivå, men vi er perfekte akkurat som vi er, sa Linn, en av de ansatte, da hun fikk æren av å foreta den offisielle åpningen, sammen med byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl.
Inger Leinum i Bydel Nordre Aker er prosjektleder for kantinedriften, og under åpningen refererte hun hva de ansatte hadde uttalt om det å få komme i jobb:
– «Det er fint å få være seg selv på jobb, og at jeg får den hjelpen jeg trenger». «Jeg har ventet på jobb i to år. Endelige er jeg her», og «Det er gøy å stå i kassa».
For de øvrige ansatte i bydelsadministrasjonen, har den nye kantinen og de nye kollegaene hatt en veldig positiv innvirkning på arbeidsmiljøet i Nydalsveien 21.
– Det er veldig godt tatt imot, og har skapt glede og begeistring. Det er en fest å komme opp her og møte de entusiastiske folka i kantina. Det er en helt annen stemning nå enn da vi satt alene med hver vår matpakke, sier bydelsdirektør Øyvind Henriksen.

Byråd Tone Tellevik Dahl, prosjektleder Ingrid Leinum, bydelsdirektør Øyvind Henriksen og leder for bydelens helse- og omsorgskomité, Bente M. Larsen (Ap). Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Statlige og kommunale midler
Kantinedriften er en del av et statlig prosjekt om å få flere ut i tilrettelagt arbeid. Arbeids- og velferdsdirektoratet har bevilget penger til prosjekter i seks kommuner, og tre bydeler i Oslo. Disse er i Alna og Frogner, i tillegg til Nordre Aker.
– Oppå de statlige midlene har byrådet gitt penger til alle bydelene, som er øremerket tilrettelagte arbeidsplasser, sier arbeidsbyråd Tellevik Dahl.
Det er satt av tre millioner kroner til hvert av prosjektene i de tre bydelene som er i gang, i tillegg til åtte millioner kroner til de resterende 12 bydelene, ifølge byråden.
– Vi ønsker at dette skal gi varig satsing i alle bydeler, og er glad om bydelene samarbeider på tvers.
Det er opp til bydelene å finne passende arbeidsplasser. Andre steder er det opprettet tilrettelagte arbeidsplasser i resepsjon, sykehjem og kantiner, forteller Tellevik Dahl.

Evy Aven er kokk og leder arbeidet i kantina. Til åpningen ble det disket opp med flotte kaker. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Må se mulighetene
– Vi må se muligheter hele tiden, og tenke hvilke ressurser den enkelte har. Alle kan bidra bare vi tilrettelegger for det, sier Ingrid Leinum i Bydel Nordre Aker.
– Bare to av ti med utviklingshemming er i jobb. Alle mennesker ønsker å være i arbeid, yte det man kan, og være del av et arbeidsfellesskap, legger byråden til.
– Som kommune kjenner vi disse barna fra de blir født, og vi følger dem til de er ferdige på videregående skole. Men når de skal over i NAV-systemet er det plutselig som det offentlige ikke vet at de har eksistert. De har trengt tilrettelegging hele livet, da burde det ikke komme som et sjokk at de trenger tilrettelegging også i arbeidslivet.
Hun mener kommunen også må samarbeide med det private næringslivet for å legge til rette for at flere med spesielle behov skal komme ut i arbeidslivet.
– Oslo kommune må gå foran, og vise at dette ikke er farlig. Samtidig må vi gå i oss selv, og spørre hvor flinke vi egentlig har vært. Vi pålegger næringslivet å ansette flyktninger og funksjonshemmede, men kanskje hengt etter som kommune.
For Bydel Nordre Aker kan dette være starten på flere tilrettelagte arbeidsplasser i Nydalen-området, med Nydalsveien 21 og kantina som en base, tror Henriksen og Leinum.
– Her har Nordre Aker kommet veldig langt, og mange bør se til dem for hvordan de jobber metodisk for å skaffe ordentlige arbeidsplasser, sier byråden.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!