Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Trodde du ikke hesten gikk til tannlegen?

Fine tenner synes hestetannlegen - eller veterinæren. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Er du klar over hvor mange tenner hesten har? Og at noen av de kan bli så spisse at de lager sår i munnen til hesten?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.10.2016 kl 09:31

MARIDALEN: Alt var kanskje enklere før. For da justerte ting seg ofte slik det skulle - på naturlig vis.

For eksempel at det hestene før spiste ute i naturen, gjorde at hestetennene naturlig ble slipt ned. Og ikke resulterte i vonde og plagsomme spisse tenner.

Som til og med kan lage sår i munnen til hesten, og gjøre det veldig ubehagelig både å tygge og å ha bitt i munnen.

Tannrasp

Monika Pessl Norheim har vært veterinær helt siden starten av 90-tallet. Forrige måned tok hun turen til Maridalen, nettopp for å sjekke tanngarden til fjordingen Odin. Med såkalt tannrasp.

For hester også må ha tannbehandling, siden som nevnt hestetennene ikke lenger fikser seg selv.

- Hesten er en planteeter, og opprinnelig levde hesten på steppene. De spiste strå, og etetiden var ofte 17-19 timer i døgnet. Da ble tennene nedslitt naturlig, forteller den erfarne veterinæren, mens hun gjør seg klar til å sedere - eller bedøve - den flere hundre kilos tunge hesten.

Ikke helt bedøvet, men bare akkurat sånn at han blir hundre prosent medgjørlig og helt rolig.

Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Fra urhest

For nå er det mye forskjellig som skal inn i den store hestekjeften.

Tannfil, og hendene til veterinæren blant annet.

- En ting er at utviklingen har endret hesteen fra urhest, til vårt moderne hestehold. Og tennene slipes ikke naturlig ned. Men i tillegg er spisetiden mye kortene enn det hesten i utgangspunktet er skapt til. For det andre så medfører fôrsortene vi gir hestene mindre slitasje på tennene, forteller Monika.

Tyggemaskin

Men dette handler ikke bare om tenner.

- Et hestehode er som en stor tyggemaskin, der oppgaven til munnen er å tygge fôret nok at magesekken klarer fordøye de små findelte bitene, samt danne store mengder spytt. For å ha en optimal fordøyelse er god munnhelse svært viktig.

Understreker veterinæren, mens hun løfter det titallskilo-tunge hodet til den nå ganske så avslappede fjordingen opp på et stativ, og åpner gapet med et såkalt munnjern for at undersøkelsen skal skje trygt for både hest og veterinær.

Bøylen på plass. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Mye sjekkes

Så er hun igang. Sjekker og sliper ikke bare ned noen av tennene, men i tillegg sjekkes lymfeknuter, kjevegrener, munnviker, og slimhinnene i munnen.

Men også undersøkelse av tungen, tannkjøttet og eventuell tannstein.

- Dette synes nok Odin er helt topp, det er så godt for hestene å få slipt ned spissene!

Og veterinæren synes den nokså voksne hesten generelt har flotte tenner. Selv om de er ganske så lange og mer gule enn hvite.

Munnhuleundersøkelse og tannbehandling er viktig for å oppdage tannskader, ulike sår og betennelser, samt for korrigering av som nevnt tannspisser og bittproblemer.

Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Sår

- Det er særlig i slimhinnen på innsiden av kinnet i overkjeven og irritasjon mot tungen i underkjeven det kan bli sår. Og kan plage hesten både under tyggebevegelsen ved inntak av mat og ved trening relatert til bitt-ubehag.

- Men også fordi hestens posisjonering av hodet i ulike stillinger forutsetter at tenner i over- og underkjeve kan bevege seg fritt i forhold til hverandre, forteller veterinæren.

Hun legger til at selv om hestens bitt ikke har kontakt med tennene, kan den likevel få sår og ubehag i munnen. Og som forsterkes ved bruk av bittet som ligger på tungen og ved stramming av neserem som trykker kinnet inn mot tannrekken.

Mange tenner

Det er heller ikke få tenner hesten har.

- Seks jeksler på hver side. Samt seks fortenner i overkjeve og underkjeve,som gir 24 jeksler og 12 fortenner - totalt 36. Hesten kan i tillegg ha en ulvetann foran jekselrekken, og hingster/vallaker kan ha såkalt hingstetenner i mellomrommet fra ytterste fortann til første jeksel, forteller veterinæren videre.

Veterinær Monika Pessl Norheim og Odin - sistnevnte på vei ut "rusen". Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

For voksne hester fra femårsalderen, bør tanngarden og munnhulen minst sjekkes en gang per år. For yngre hester oftere.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...