Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Tror du det bare er å ta brodder av og på, selv om det er glatt?

Det er ikke bare-bare å ta broddene av. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Illustrasjonsfoto)

KOMMENTAR: Min snart 90 år gamle mor har et viktig juleønske i år, og det er ganske enkelt å oppfylle. Det er ikke brodder hun ønsker seg, for det har hun.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Det er så mange ting man ikke tenker over, når man ikke er syk eller gammel og skrall. Enkle ting i hverdagen, som er en stor utfordring for gamle og syke, men som vi andre ikke ofrer en tanke.

Min gamle mor er for så vidt grei til bens, men hun merker jo at hun nærmer seg 90 år. Hun bor hjemme alene, og klarer seg stort sett selv.

Vinterstid er vakkert, og min mor er veldig glad i vinter. Men det blir ofte glatt om vinteren. Som eksempel vinteren for et par år siden, da var det veldig mye is og glatt. Jeg tror faktisk ikke min mor beveget seg ut mer enn noen få ganger i løpet av de kaldeste vintermånedene, det året.

Nå er det også glatt ute, temperaturen svinger fra minus 10 til 0 grader, på få timer. Med nedbør så byr det på store utfordringer. Sikkert også for kommunen, om det å strø og salte nok, så også fortauene oppleves som trygge nok å gå på for alle.

Jeg minner stadig min gamle mor på at hun må bruke brodder. Hun har også flere par. Men så klart hører hun ikke alltid på meg.


Brodder er bra på isen, men ikke like praktiske når du kommer inn. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Illustrasjonsfoto)

I helgen var hun på sin faste handletur i nærområdet. For sikkerhets skyld tok hun også med seg rullatoren, å støtte seg på. Den har også en kurv til å ha varer oppi. Så skjedde det som ikke skal og bør skje, rullatoren gled sidelangs, og min mor gikk på hodet i det som var av snø på siden av fortauet.

Det gikk heldigvis bra, ingen skader og hun slapp med skrekken denne gangen. Hun fortalte at hun hadde fått hjelp av noen litt yngre damer, som i tillegg hadde ytret at de synes hun var tøff som våget seg ut på så glatt føre i hennes alder.

– Du hadde vel brodder på deg da? Spurte jeg.

– Nei, svarte hun.


– Og hvorfor ikke?

Jo, det er nemlig slik at når du blir gammel, kanskje også lenge før du blir gammel, så trenger du å ha en stol å sitte på, når du skal ta på brodder, og ta av deg brodder, eller kanskje knyte skolissa. Man er ikke så myk lenger. Det å bøye seg ned mot skoene kan være veldig vanskelig.

Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Illustrasjonsfoto)

Min mor forteller til meg:

Butikkene har ofte ikke noen stoler eller benker å sitte på, butikkene som ikke er på kjøpesentre med benker. Jeg vil ikke gå med brodder inne i butikkene, det føles både ubehagelig, ustøtt, utrygt og faktisk glatt. Det er noe jeg ønsker meg til jul - en stol å sitte på i butikken!


Kanskje er det flere enn min mor som savner en stol å sitte på, i butikken? Det holder ikke med en benk utenfor butikken, for det trengs nemlig bare noen få meter med glatt føre, før det kan gå galt. En stol, eller en benk, må stå inne i butikken.

Noen butikker har det allerede, andre har det ikke. En kjapp sjekk i nærområdet viser at de fleste butikkene ikke har det.

Kan det være juleoppfordringen til kjøpmenn- og kvinner rundt i det ganske land? Slå et juleslag for de eldre, sørg for at det står en stol eller to der man kommer inn i butikken. Og er det ikke plass i butikken til en stol, så rydd plass.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...