Nordre Aker Budstikke

Truer med å ta fra konsulentselskap ansvarsretten

Sårbart for overvannsproblematikk i Skjoldveien, nå må store COWI lukke alle avvik i byggesak, ellers kan de miste ansvarsretten. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE

Kommunen bruker selv Cowi, men truer med å ta fra selskapet ansvarsretten på Korsvoll. Cowi selv stiller seg undrende til etatens vurdering.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

KORSVOLL: Det er mye aktivitet i Skjoldveien om dagen. Nye boliger er under planlegging.

Det spesielle i området er at det er stor fare for overvannsproblematikk, og derfor gjelder å være nøye med forebygging under byggeprosessen.

Plan- og bygningsetaten skriver selv at området er svært sårbart for overvannsproblematikk.

Ansvarsretten

På en av eiendommene det bygges på, har konsulent- og ingeniørselskapet Cowi ansvarsrett som ansvarlig prosjekterende. Plan- og bygningsetaten (PBE) har nylig sendt brev til selskapet, hvor etaten truer med å ta fra dem ansvarsretten, etter dokumenttilsyn.

«Vi avdekket avvik fra tillatelser, gjeldende forskrifter og plan- og bygningsloven. Plan- og bygningsetaten vurderer å frata dere ansvarsretten, på bakgrunn av alvorlige overtredelser som vi avdekket under tilsynet,» skriver Plan- og bygningsetaten i brev til Cowi, datert 13. februar 2018.


Og at tilsynet er rettet mot Cowis ansvar for overvannshåndtering i forbindelse med byggingen av enebolig på tomta.

Frist til 8. mars

Etaten peker blant annet på at det er svært lite sporbarhet i prosjekteringen, i forhold til lov og forskriftskrav, eller krav stilt i Småhusplanen eller kommuneplanen om overvannshåndtering.

I tillegg til at det ikke er dokumentert hvilke konsekvenser tiltaket vil ha for tilliggende eiendommer, gjennom en såkalt ROS-analyse. Eiendommen ligger oppstrøms for eiendommer der det allerede har vist seg å være høy grunnvannsstand.

Nå har utbygger og Cowi fått frist til 8. mars, med å lukke alle avvik som er listet opp av etaten.

– Undrende

Cowi har utført prosjektering som grunnlag for rammesøknad for tiltakene.


– Vår prosjektering er utført i henhold til gjeldende retningslinjer, og etter pålegg fra Plan- og bygningsetaten er det også utført en uavhengig kontroll av våre arbeider. Uavhengig kontroll er utført av et annet godkjent rådgiverfirma - Hjellnes Consult, og bekrefter at prosjektering er innenfor faglig standard og i henhold til Vann- og avløpsetatens veileder, uten at det er funnet avvik, kommenterer Cowi, ved kommunikasjonsdirektør May Kristin Haugen, i en e-post til Nordre Aker Budstikke.

Som i tillegg viser til at Cowis anmodning om forhåndsuttalelse fra kommunens egen fagetat VAV (Vann- og avløpsetaten) er besvart uten innsigelser og med anbefaling om rammetillatelse.

– Vi stiller oss undrende til at PBE i det hele tatt vurderer å frata oss ansvarsrett, ettersom både uavhengig kontroll og kommunens egen fagetat gir sin tilslutning til Cowis utredning. Cowi går nå gjennom tilsynsrapporter for Åmotveien 24 og Skjoldveien 40d og vil gi vårt tilsvar innen gitt frist 06.03.2018, sier Haugen.

402 tilsyn i 2017

Plan- og bygningsetaten kommenterer saken slik:

– Dette er et tilsyn der vi ser om den ansvarlige prosjekterende har prosjektert i henhold til krav for overvannshåndtering. Nå har foretaket fått et varsel slik at de har anledning til å redegjøre for hvilke valg de har tatt i forbindelse med prosjekteringen. Overvannshåndtering er et tema som har fått økt oppmerksomhet de senere årene. Erfaring så langt viser at det er en del avvik når det gjelder overvannshåndtering og dette er følgelig et tema vi fortsetter å ha mye oppmerksomhet på, ifølge senior kommunikasjonsrådgiver Atle Jan Larsen i Plan- og bygningsetaten.


Han forteller videre at etaten har gjennomført totalt 402 tilsyn i 2017 i Oslo. 27 av disse tilsynene er med ansvarlig prosjekterende innenfor ulike tema.

Store oppdrag

Cowi har mange store oppdrag, og regnsapstallene viser at de hadde en omsetning i 2016 på 1,6 milliarder kroner. Det er også Cowi som skal planlegge gigantprosjektet Fornebubanen.

Etaten ønsker ikke å kommentere varsel om tilbaketrekking av ansvarsrett, opp mot at kommunen selv benytter seg av Cowis tjenester.

LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...