Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Turist kan bli Lisas store gjennombrudd

Priset i Cannes, nominert til Nordisk Råds Filmpris og svensk Oscar-kandidat

ROSES: Lisa Loven Kongsli får mye oppmerksomhet og skryt for sin Ebba i Turist. FOTO: ELLEN RØNNING

Det måtte svensker til, før Oslo-jenta Lisa Loven Kongsli fikk sin første filmhovedrolle. I mai kunne hun stråle i Cannes, kanskje som en forsmak på den heite, røde løperen i Hollywood.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.01.2015 kl 01:36

GRÜNERLØKKA: Det er ikke hverdagskost med norsk hovedrolle i svensk film, men kanskje naboene våre vil kikke litt mer mot vest etter Lisa Loven Kongslis innsats som Ebba i Turist? Hun er nemlig helt rå.

- Tusen takk, og for en herlig start på intervjuet!

Hollywood neste?

DittOslo møter Lisa bare timer før festpremièren på Turist, som er nominert til Nordisk Råds filmpris og er Sveriges bidrag til Oscarutdelingen.

- Det er jo litt uvirkelig alt det som skjer nå, og ikke minst som allerede har skjedd.

Lisa stråler. Hun er glad og varm og midt i en hektisk dag med intervjuer slag-i-slag, bare avbrutt av ammepauser med vesle Johanne, som fikk med seg de siste, dramatiske scenene i Turist fra mammas mage.

- Det har skjedd så utrolig mye bra de siste par årene. Og hvis du lurer på hvordan Ruben (Østlund, regissør, journ.anm.) fant frem til meg så er det som å bli funnet i høystakken. Vi spratt en cava, mannen min og jeg, da vi skjønte at telefonen med spørsmål om å stille på audition i Oslo ikke var tulleringing. Å bli invitert var vinnerlodd for meg. Og så ble det alt dette. Jeg har vært veldig heldig, sier Lisa.

Møtet med Katja Wik, som hadde casting, var fantastisk, forteller hun.

- Vi gikk realt inn i rollene som Ebba og Thomas, og jeg kjente at Ebba begynte å vokse i meg. Steike så mye jeg fikk av henne! Og så deilig med en så sterk og tydelig kvinnerolle.

BLI MED TIL STANDARD FESTMAGASIN

Komikk og ubehag

Turist handler i korttekst om ekteparet Ebba og Thomas (Johannes Bah Kuhnke) og deres to barn som er på skiferie i alpene. Et tilsynelatende kontrollert snøskred tar fart og ser ut til å treffe restauranten der kjernefamilien nyter lunsjen sin. Pappa Thomas griper iPhone og skihansker og flykter i panikk, mens Ebba prøver å beskytte barna.

- Her røskes det ordentlig i kjønnsroller, forventninger og instinkter, og det er ikke akkurat vakkert det som kommer til overflaten, sier Lisa Loven Kongsli.

Det har hun helt rett i, det er et par scener i Turist som er så kleine at de gjør fysisk vondt. I rollen som familievennen får Kristofer Hivju mer enn nok å håndtere av vanskelige følelser, både egne og vennen Thomas sien. Men det ballanseres med mye herlig komikk, fantastisk filming og en regi med musikk og lydsetting som forsterker scenene på strålende vis. Filmen er spennende, vond, komisk, velspilt og veldig engasjerende.

Turist har fått finfine kritikker både i Norge og Sverige, og Lisa blir løftet til himmels - til og med i Vanity Fair!

Med fiffen i Cannes

- Det er litt surrealistisk, dette her, altså, og det vi opplevde under Cannes-festivalen er nesten ikke til å tro!

Turist vant juryens spesialpris under filmfestivalen i Cannes i mai.

- Vi hadde Diorsuiten på usle 250 kvadratmeter på Negresco til vår disposisjon, og tre fantastiske homser som sørget for oss.

Lisa tok med seg både samboer, nyfødte Johanne, pappa og stemor til rivieraen.

- Jeg opplevde stadig å bli stoppet på gaten og spurt om filmen og temaet den tar opp. Utrolig glad for at den ser ut til å skape interesse og debatter uavhengig av kjønn, alder og nasjonalitet. Regissør Ruben har tre mål med Turist, nemlig å iscenesette det mest spektakulære snøskredet på film noensinne, å øke antall skilsmisser og å minske turismen til Alpene. He he.

Lisa Loven Kongsli har sin skuespillerutdannelse fra Los angeles og New York, og er i tillegg AD fra Westerdals.

- På Westerdals lærte jeg at pølsa må selges. Skuespillere er ofte beskjedne og ikke vant til å selge seg selv, men det må nok til for de aller fleste av oss.

Hva suksessen og oppmerksomheten rundt Turist vil bety for karrieren hennes tenker hun foreløpig ikke så mye på.

- Jeg bare nyter jeg nå, dette er så utrolig gøy å være med på, sier Lisa, og smiler med hele seg.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...