Nordre Aker Budstikke

Ingvill i det nye klasserommet. Foto: PRIVAT

Ingvill fra Nordre Aker:

Turoperatør og skolebygger

– Det er en ufattelig opplevelse å sitte i et telt med verdens høyeste fjell rundt seg og drikke en kopp te. I disse øyeblikkene føler jeg at jeg lever livet helt og fullt, sier Ingvill fra Korsvoll, som også er engasjert i skolebygging i Nepal.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.10.2019 kl 20:32

NEPAL: Nordre Aker Budstikke har tidligere fortalt om Ingvill Ytreland fra Korsvoll. Hun er siviløkonom med 25 års erfaring fra norsk næringsliv, før hun sa opp jobben i 2012. Da dro hun på sin første Nepaltur. Turen gjorde et sterkt inntrykk. Året etter, i 2013, tok hun et helt år fri fra jobblivet i Oslo for å reise ett år i Asia. Under friåret reiste hun tilbake til Kathmandu, hovedstaden i Nepal, og ble i Nepal i tilsammen fem måneder det året. Hun ble så begeistret for det hun så og opplevde i Nepal, at hun bestemte seg for å bli turoperatør til nettopp Nepal og Himalaya.

– Filosofien bak turkonseptet Nepaltur er å motivere flere mennesker til å dra på fottur i Nepal, og som skal bidra til flere arbeidsplasser for lokalbefolkningen. Nepaltur gir også 1000 kroner per turdeltager til et veldrevet sosialt prosjekt i landet. Jeg fikk lyst til å kombinere det å gjøre noe godt for andre, med et levebrød, sa Ingvill til Nordre Aker Budstikke i juni i 2018.

Nepal. Foto: PRIVAT

Ny skole

Nå forteller Ingvill om hva som har skjedd siden sommeren i fjor: Det er samlet inn penger til å bygge opp en skole etter jordskjelvet i 2015 - sammen med en partner bygges det fire klasserom i en avsidesliggende landsby.

Skolen i landsbyen Abigaun ble totalskadet under jordskjelvet som rammet Nepal i april 2015. Siden det har barna i landsbyen fått undervisning under svært kummerlige forhold. Nå er første spadetak på det nye skolebygget som skal romme fire klasserom i den fattige landsbyen Abigaun tatt.


Ingvill forteller at hun er veldig glad for at de endelig er i gang med byggingen.

– Det er så gøy å se at det å dra på fotturer i Nepal kan kombineres med å gjøre noe positivt for lokalbefolkningen. Hadde det ikke vært for pengene som er donert til prosjektet fra turdeltagene på fotturene, ville vi ikke hatt muligheten til å starte byggingen.

Klasserommet i Nepal. Foto: PRIVAT

Landsbyen Abigaun i Nepal

Hver gang Ingvill er i Nepal tar hun seg tid til å reise opp til landsbyen og besøke barna. Det har blitt noen besøk, og hun forteller at det alltid er hyggelig å være der.

– Barna er så utrolig interesserte i å lære til tross for at klasserommene er trange, mørke og har veldig enkel standard. Barna i landsbyen vet at skolegang og utdanning er viktig og innsatsviljen er på topp. Landsbylivet oppe i dette området som ligger utenfor alfarvei er enkelt. I området pløyer de jorda med okse og plog. Maten vokser rett utenfor landsbyen og alt som dyrkes er organisk. Ingrediensene til de daglige måltidene høster de på en av de omkringliggende åkerlappene samme dagen som de tilbereder maten. Livet er utrolig enkelt med mye sosialt samvær og glede.


Nepal. Foto: PRIVAT

Lokale entreprenører bygger skolen

De siste årene har det blitt tatt i bruk nye og mer jordskjelvsikre byggemetoder i Nepal. Skolen bygges av earthbricks som er laget i nærområdet av landsbyboere med mest mulig lokale materialer.

På de mange reisene til Nepal har Ingvill fulgt gjenoppbyggingsarbeidet etter jordskjelvet i 2015. Hun forteller at det som kjennetegner gjenoppbyggingsarbeidet er at de skolene som ligger nær en bilvei vinner i konkurransen om å bli gjenoppbygget, sammenlignet med de mer avsidesliggende skolene.

– Skolen i Abigaun er rundt 40 prosent dyrere å bygge enn en tilsvarende skole i et område med bilvei. De ekstra kronene som det koster å bygge skolen går til å gi lokalbefolkningen arbeid med å transportere materialer opp til landsbyen.

Første besøk i landsbyen

Da jordskjelvet rammet Nepal i april 2015 var Ingvill på Everestekspedisjon. Hun ble igjen i to måneder etter jordskjelvet, for å danne seg et bilde av omfanget på skadene, og finne ut hvordan hun best kunne hjelpe til. Det ble raskt klart for henne at det de fattige landsbybeboerne trengte var penger til gjenoppbygging.


Hun besøkte området Dhading der landsbyen ligger så fort det var trygt å gå inn etter jordskjelvet. Ødeleggelsene hun fikk se med egne øyne var enorme. Hun bestemte seg der og da for at hun ville jobbe for å gjenoppbygge en landsbyskole i området.

Ingvill Ytreland fra Korsvoll er både turoperatør og skolebygger i Nepal. Foto: PRIVAT

Følger hjertet til Nepal

I 2013 skulle Ingvill ha et friår fra næringslivet i Oslo, som førte henne til noen av de mest avsidesliggende stedene i Himalaya.

– Det er hjertet, og ikke siviløkonomen Ingvill som førte meg hit. Jeg lærte på turen hvor viktig det er å være et godt medmenneske. Sammen med lokalbefolkningen i de små avsidesliggende landsbyene i Himalaya åpnet det seg en ny verden, en verden som er fattig på materiell status og lykke. Samhold og omsorg for medmenneskene er en rikdom som lokalbefolkningen gladelig deler med gjestene som er på besøk.

Finner inspirasjon og livsglede i Himalaya

Hun forteller at oppe i fjellene i Himalaya får man god tid til å reflektere over livet i sin alminnelighet.


– Gode samvær med venner fra lokalbefolkningen og mennesker som gjester fjellene gir mange nye perspektiver på livet. I den vakre naturen som strekker seg inn i øde landskap, der man får være alene i fjellene med guide og Himalayas ville dyr, liker jeg meg godt. Det er en ufattelig opplevelse å sitte i et telt med verdens høyeste fjell rundt seg og drikke en kopp te. I disse øyeblikkene føler jeg at jeg lever livet helt og fullt.

Fremtidig engasjement

Det har tatt tid å få samlet inn nok penger og finne samarbeidspartnere til å gjennomføre byggingen av skolen. Selv om skolen nå snart står ferdig til bruk så har ikke Ingvill tenkt å gi seg med sosiale prosjekter i Nepal.

– Siden jeg startet med å samle inn penger til skolen har klimaendringene i verden blitt satt på dagsordenen. Klimaendringene med høyere temperaturer rammer Himalayaregionen, og konsekvensene nedsmeltingen av breene i området har er merkbare for lokalbefolkningen, ifølge Ingvill.

Det neste sosiale prosjektet Nepaltur involverer seg i skal være positivt for klima.

– Selv om klimaet er i endring og dette er noe som rammer Himalaya-regionen, vil jeg ikke anbefale folk til å slutte å reise til Nepal. Den verden vi lever i er en sammensatt verden hvor det er flere faktorer enn klimaet som er i endring. Vi ser at flere land i Asia er i ferd med å bli sterke og mer innflytelsesrike i verdensbildet.

– Nepal ligger på grensen mellom India og Kina. En reise til Nepal gir oss mulighet til å oppleve fjellene og naturen, bli kjent med lokalbefolkningen og den lokale kulturen. Å lære nye mennesker og kultur å kjenne gir oss ny innsikt i den verden vi lever i, sier hun.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...