Nordre Aker Budstikke

En ny tidsregning i hagebyen

Lisbeth Brønnes, Noura Balaiz og Karina Nummedal Shandiz - tre kjente fjes i Ullevål Hageby seniorsenter - fortsetter som ansatte på senteret, men nå som Bydel Nordre Aker som arbeidsgiver. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bydel Nordre Aker skal bevare kulturen, men lover modernisering og nye løsninger. Nå kan Ullevål Hageby seniorsenter bli en møteplass også for dem langt under pensjonsalder.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.05.2021 kl 17:51

ULLEVÅL HAGEBY: Ved årsskiftet avsluttet Nasjonalforeningen for Folkehelsen driften av sine fem seniorsentre i Oslo, deriblant Ullevål Hageby seniorsenter, som foreningen har drevet i 52 år. Bakgrunnen var at Oslo kommune innførte en ny ordning for utlysning av driftsmidler, fordi kommuneadvokaten mente de gamle avtalene brøt kommunens eget reglement. Nasjonalforeningen ville ikke være med på det de oppfattet som en konkurranseutsetting mellom ideelle aktører og takket for seg.

Dermed hang en stund seniorsenterets fremtid litt i luften, før bydelsutvalget i Nordre Aker i fjor vedtok å gjøre det kommunalt og ta det inn i egen drift. Med på laget fulgte alle de tre ansatte.

1. januar var datoen for den offisielle overtakelsen, men den formelle markeringen måtte utsettes to ganger på grunn av strenge koronarestriksjoner. Først fredag 7. mai kunne en liten samling av knapt ti personer feire at det er nye tider i Ullevål Hageby.

Det ble en innendørs markering med et lite antall oppmøtte, i tråd med smittevernreglene. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Mener frivilligheten består

Og stemningen mellom ny og gammel eier er etter sigende god. Kristin Borg i Nasjonalforeningens fylkesstyre omtalte overtakelsen som vemodig, men god. Alle de fem sentrene foreningen drev er overtatt av kommunen, og de ansatte har fulgt med.

Kristin Borg i fylkesstyret i Nasjonalforeningen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– For seniorene i Ullevål Hageby og omegn er seniorsenteret veldig viktig. Vi har mange tradisjonelle aktiviteter og er utfordret av bydelen til å komme med nye alternativer. Det tar vi til oss og skal jobbe med, sier lederen av brukerrådet, Bjørn Jensen, også på vegne av de mange frivillige ved senteret.

Han sier det var en utfordrende tid med usikkerhet før senterets fremtid ble sikret av bydelen, og det er deilig at det nå er avklart. Flere ytret usikkerhet om de frivillige ville bli med når driften gikk fra en ideell aktør til kommunal drift. Men det er ikke Jensen så redd for lenger.


Bjørn Jensen, leder av brukerrådet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Det at vi har fått med de ansatte – og Karina som leder – er veldig viktig for kontinuiteten. Bydelen har lurt på om de frivillige fortsatt ville være med, men når vi får beholde de ansatte, så tar jeg det som en selvfølge, sier Jensen.

Mye kjent

Karina Nummedal Shandiz fortsetter dermed som daglig leder, og sammen med Noura Balaiz og Lisbeth Brønnes (som har jobbet ved senteret i 24 år), har de fått Bydel Nordre Aker som arbeidsgiver. Det er de tre veldig glade for.

ANSATTE: Noura Balaiz, Karina Nummedal Shandiz og Lisbeth Brønnes. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Vi blir en del av bydelens seksjon Lavterskel, får flere kolleger og et større nettverk å spille på. Vi har hatt et godt samarbeid med bydelen tidligere, men som ansatte kan det være lettere å få i gang ting, for eksempel i samarbeid med fagmiljøet i Pastor Fangens vei (Seniorhuset, journ.anm.), sier Shandiz.


– Hvor viktig er det at dere som personer er med videre?

– Skal vi være beskjedne eller ærlige? ler Shandiz, og fortsetter:

– Jeg tror det har mye å si. Brukerrådet gir uttrykk for det, og jeg tror de mener det. Det er viktig at det er kjente fjes for folk som kommer hit, og markerer en stabilitet. Spesielt gjennom koronaparioden er det viktig at seniorsenteret er et trygt sted å komme til og bli sett, sier hun.

BU-leder Bente M. Larsen understreket at Ullevål Hageby seniorsenter skal være et treffsted hvor man kan diskutere, holde seg oppdatert, delta i kursvirksomhet, spise gode måltider sammen og velge blant øvrige aktiviteter ut fra egne interesser og kalender. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Hvordan vil brukerne merke det fremover at det er nye eiere?

– De vil nok kjenne det igjen, men litt annerledes vil det bli. Det vil bli noen andre aktiviteter, som de selv ønsker seg, og brukerrådet er med i utviklingen av seniorsenteret, sier Shandiz.

Mer medvirkning

For en viktig endring bydelen og bydelspolitikerne har lagt til grunn for overtakelsen, er at det skal planlegges for innbyggerinvolvering og medvirkning ved seniorsentret. Det skal bidra til mer treffsikre og samhandlende aktiviteter og tilbud for de besøkende, ifølge seksjonsleder for Lavterskel i Bydel Nordre Aker, Heidi K. Nordal.

BU-leder Bente M. Larsen, seksjonssjef Heidi K. Nordal, Kristin Borg fra Nasjonalforeningen, Lisbeth Brønnes, Noura Bailaiz, bydelsdirektør Svein Børge Hoftun, Karina Nummedal Shandiz og Bjørn Jensen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Medvirkningsarbeidet startet så smått høsten 2020, og det har vært diskutert ulike medvirkningsmetoder og beskrevet et forslag til plan for ulike fremgangsmåter for involvering. Det vil bli benyttet referanser for medvirkningsarbeid, og arbeidet er blitt inspirert av bl.a «Lytt til seniorene! Utprøving av medvirkningsmodell for aldersvennlig lokalsamfunn» skrevet av Arbeidsforskningsinstituttet og NIBR By- og regionforskningsinstituttet ved Oslo Met. På grunn av koronapandemien og strenge smitteverntiltak er deler av medvirkningsarbeidet naturlig nok bitt noe utsatt. Men planen er dialog med brukere, ikke-brukere, frivillige, Havebyselskapet og naboer. Det er også planlagt en fadderordning (vert- og vertinne funksjon), særlig for nye deltakere av senteret.

– Vi ønsker å mobilisere hele nabolaget og ha de med i involveringsprosessen, og opplever at det er stor interesse for det, ikke minst fra Havebyselskapet som eier lokalene. De har bedt oss jobbe med sambruk, og allerede har FAU ved to skoler i nabolaget tatt kontakt. Kanskje kan lokalene brukes som ungdomsklubb en gang eller to i måneden på ettermiddagstid, også med kombinerte aktiviteter med ungdom og de evigunge (seniorene, journ.anm.), sier Nordal.

Seksjonsleder for seksjon Lavterskel, Heidi K. Nordal. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Hun sier markedsføring av aktivitetene ved seniorsenteret blir viktig, og at man faktisk leverer på medvirkning og involvering – slik man har sagt til nabolaget.

Hun nevner filmkvelder på tvers av generasjoner som forslag til fellesaktiviteter.

– Det er noe vi skal kartlegge og se om det er et ønske fra de evigunge.

En annen idé som har kommet opp er et speakers corner. Der hele nabolaget kan komme med gode ideer og ønsker.

Bydelsdirektør Svein Børge Hoftun overrakte kunst til seniorsenteret. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bedre inkludere nye

– Og så er det viktig for oss at dette blir et sted for ikke bare de som bor i Ullevål Hageby, men også områdene rundt og resten av bydelen. Det er et poeng for meg at man skal komme hit og bli tatt godt imot og bli inkludert, selv om man er ny her.

– Så det blir en ny tidsregning for Ullevål Hageby seniorsenter?

– Det vil kanskje ikke oppleves så annerledes akkurat nå, men kanskje utover høsten og i 2022. Når folka kommer tilbake vil de se at vi samhandler mer på tvers av bydelen, sier Nordal, og trekker frem satsing på psykisk helse for eldre og lavterskelgrupper i samarbeid med Seniorhuset.

– Og legge bedre til rette for personer tidlig i demensfasen, at også de skal inkluderes i aktivitetene, ikke i isolerte grupper. Det vil bli mer synlig samhandling på tvers av seksjonene i bydelen, og vi vil raskere kunne tak tak i ting som kan oppleves som problemer og få løsninger på det, sier Nordal.

Seniorsenteret har som et av få i Oslo, holdt åpent siden januar, med begrenset aktivitet og strenge smittevernsrutiner. Det blir viktig for bydelen å holde tilbudet åpent også fremover.

– For det er mye god forebygging i sosial kontakt, sier Nordal.

Og det «nye» seniorsenteret – og møtestedet i Ullevål Hageby – skal feires behørlig siden. Det er planlagt en stor folkefest på Damplassen i august, så sant smittesituasjonen tillater det.

En liten feiring ble det utenfor seniorsenteret på Damplassen. I august blir det forhåpentligvis en større fest, for hele nabolaget. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...