Nordre Aker Budstikke

Ullevål IL runder 100 år, og feirer med bokutgivelse

JUBILEUMSBOK: Kjell-Ivar Engebretsen og Bjørn Jensen er begge æresmedlemmer i UIL, og er to av fire ildsjeler bak jubielumsboka "Ullevål Idrettslag 100 år". Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Onsdag markerte Ullevål IL at klubben i sommer runder 100 år. Samtidig ble jubileumsboka lansert.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.06.2020 kl 14:51

ULLEVÅL: 5. juli 1920 så Ullevål IL (UIL) dagens lys, den gang under navnet Kvik, og fotball var eneste idrettsgren. Da Bergbanen ble kjøpt og opparbeidet i forbindelse med oppføringen av Ullevaal Stadion i 1929, hadde klubben utvidet med fotball, tennis, ski, alpint, turn og friidrett som grener. Først i 1934 ble UILs bandygruppe opprettet.

I dag har UIL 545 medlemmer, og det er kun bandy og turn som fortsatt er med. Medlemsmassen er nesten likt fordelt mellom de to grenene, med en liten overvekt på bandy. Bandyklubben har en stolt historie, og har tatt fire NM-gull for seniorer – i storhetstiden på 70-tallet i 1974, 1975 og 1978, og senest i 2013. I tillegg til seks NM-gull for juniorer, det første i 1971, og de fem siste de siste 20 årene – i 2000, 2001, 2016, 2017 og 2018.

UIL Turn holder til på Ullevål skole, og har tilbud både til barn og voksne.

Klubbhuset

I 1984 bygget UIL eget klubbhus, omtrent midt på dagens Bergbane, og kunne flytte ut av slitne garderober på Ullevaal stadion. Åpningen ble foretatt av daværende ordfører Albert Nordengen. I 2002 forsvant Bergbanen i forbindelse med utbygging av Ullevål stadion, T-baneringen og Ringveiomlegging. Politiske vedtak om ny bane ble ikke fulgt opp, og i 2007 ble klubbhuset, UILs samlende hjerte, revet.

Etter mange år på lånte baner, sto endelig den nye Bergbanen ferdig og klar til bruk i 2009, sammen med et flunkende nytt klubbhus til Ullevål IL, som offisielt kunne innvies til 90-årsjubileet i 2010, og åpnet av ordfører Fabian Stang.

Gratulasjoner

GRATULANTER: Leder i hovedstyret i UIL, Ole Henrik Støren (nr. 2 f.v.) fikk graulasjoner fra (f.v.) Bandypresident Erik Hansen, Idrettspresident Berit Kjøll, adm.dir. på Ullevaal Stadion Erik Forgaard, generalsekretær i Oslo Idrettskrets Magne Brekke, og senterleder på Amfi Ullevaal Vilde Holte Lerbak. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Det var selvfølgelig her 100-årsdagen, som egentlig er litt senere i sommer, ble markert onsdag. Ved siden av en stor samling æresmedlemmer av klubben, sto gratulantene i kø: Idrettspresident Berit Kjøll, president i Norges bandyforbund Erik Hansen, generalsekretær i Oslo Idrettskrets Magne Brekke, administrerende direktør i Ullevaal Stadion Erik Forgaard og senterleder på Amfi Ullevaal Vilde Holte Lerbak.

Bjørn Jensen, dagens konferansier, UIL-senior og varamedlem i styret, la ikke skjul på at det var en skuffelse at ingen fra Oslo kommune, verken ved Bymiljøetaten eller byrådsavdelingen for kultur og idrett, dukket opp til tross for invitasjoner.

Bjørn Jensen åpner 100-årsjubileumskaken. Foto: Karl Andreas Kjelstrup


– 100 år er lang tid, og det har vært mye stolthet og idrettsglede gjennom alle disse årene, sa idrettspresident Kjøll, og gratulerte klubben, som hun omtalte som en "ung og vital 100-åring".

UIL har 70 tillitsvalgte som bidrar i klubben på frivillig basis – her er ingen daglig leder eller andre ansatte i klubbapparatet. Nettopp det er en styrke for klubben, mener Kjøll.

Idrettspresident Berit Kjøll sa at UIL går foran som et inkluderende idrettslag. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Det at Ullevål IL er tuftet 100 prosent på frivillighet, gir en lavere inngangsbillett for medlemmene, og gjør idretten mer tilgjengelig. Ullevål IL går i så måte foran, og jeg er skikkelig stolt av å ha dere her på Ullevål, dere er en skjult perle, sa idrettspresidenten med referanse til at Idrettsforbundets lokaler ligger på andre siden av Ullevaal stadion.

Hun uttrykte glede for at barne- og ungdomsidretten nå er i gang igjen etter koronastansen, og at det til tross for at det har vært en vanskelig og annerledes vår for idrettslagene, kan bringe noe godt med seg:


– Hele samfunnet har oppdaget hvor viktig idretten er, og hvilken rolle vi som aktør spiller i det norske samfunnet. Vi skal nå være enda tydeligere enn før på den verdien idretten bidrar med.

Jubileumsbok

Onsdag ble også jubileumsboka Ullevål Idrettslag 100 år – 1920-2020 lansert. Bak den står klubbprofilene og veteranene Kjell-Ivar Engebretsen, Jørgen Gaare, Bjørn Jensen og Atle Nordbrenden.

ÆRESMEDLEMMER: Bak f.v.: Bjørn Jensen, Vidar hansen, Finn Ericsson, Bjørn Davidsen, Tor Audun Sørensen og Sigurd Klippenberg. Foran f.v.: Laila Garnes, Kjell-Ivar Engebretsen og Erik Nordbrenden. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

I boka fortelles klubbens historie og utvikling, og det er samlet et stort utvalg bilder og avisutklipp. Kjell-Ivar Engebretsen, med over 30 år på bandylaget og omtalt som tidenes beste norske bandyspiller, er nå nestleder i hovedstyret.

Han sier UIL har betydd enormt mye for ham.


– Jeg vokste jo opp i Ullevål IL, først med turn, forteller han.

Oppvokst på Damplassen, var han også innom tennis, og et lite fotballopphold i Lyn, før det var bandy som gjaldt. Engebretsen er oppført med 412 offisielle kamper, og 537 scorede mål ifølge jubileumsboka – og var lagets toppscorer 22 sesonger på rad, fra 1963 til 1985.

Om bandyens fremtid spår han:

– Så lenge vi ikke får noen bandyhaller, tror jeg det blir på det samme nivået som det er nå. Jeg har to ønsker. Det ene er at vi kan få islegging 14 dager tidligere enn vi gjør nå, slik at vi kan komme i gang fra midten av oktober. Og det andre er at vi sammen med kommunen kan få en hall på det banefundamentet vi har på Berg i dag. Det er ingen rene bandyhaller i Oslo. Med flere haller kunne bandyen i større grad bli en helårsidrett, sier Engebretsen.

Damelag neste sesong

Styreleder Ole Henrik Støren foran noen av pokalene som viser UILs stolte histroie over 100 år. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

UIL var ført i landet med å tilby bandyskole på 1980-tallet. Bandyinteressen på Ullevål er stor – klubben har lag fra bredde- til elite-nivå, og et tilbud til alle alderstrinn – fra barn til old boys. Det første jentelag kom på 1980-tallet, og med noe vekslende interesse fra jentene siden, har det de siste årene blitt satset med jentelag.

– Og fra neste sesong får vi et eget damelag i bandy, sier Ole Henrik Støren, leder av hovedstyret.

12. september skal det etter planen arrangeres en stor jubileumsfest for medlemmene på Ullevaal Stadion.

Idrettspresident Berit Kjøll sa at UIL går foran som et inkluderende idrettslag. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Generalsekretær i Oslo Idrettskrets, Magne Brekke, sa UIL er et veldrevet idrettslag, og et forbilde. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Adm. dir på Ullevaal Stadion, Erik Forgaard, takket for et godt naboskap og samarbeid. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bandypresident, Erik Hansen roste Ullevål det gode klubbmiljøet. Som tidligere Skeid-spiller har han imidlertid få gode minner mot Ullevål IL, fortalte han med et smil Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...